Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Δυσαρέσκεια Θεσσαλών αγροτών για το νέο πρόγραμμα απονιτρορύπανσης, λένε ότι λιγότερα στρέμματα θα ενταχθούν στη νέα περίοδο


«Θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας μια νέα λογική παρέμβασης στην αναπτυξιακή διαδικασία των αγροτικών περιοχών, η οποία θα εδράζει στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών και θα απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου συνολικότερα» επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας που διοργανώθηκε, την Πέμπτη (5/10), στον Τύρναβο, με θέμα «Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - Ευκαιρία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου - Ομάδες Παραγωγών». Πάντως κατά την διάρκεια της ημερίδας πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας διαμαρτυρήθηκαν για το φετινό πρόγραμμα κατά της νιτρορύπανσης και υποστήριξαν ότι πολλά στρέμματα που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν ξανά.

Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο, «το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου (ΠΑΑ 2007 – 2013) είχε συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ με επιλέξιμες επτά περιοχές και είχαν ενταχθεί στη Θεσσαλία 12.500 παραγωγοί και περίπου 800.000 στρέμματα. Στο νέο πρόγραμμα (ΠΑΑ 2014 – 2020) δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη Θεσσαλία όλα αυτά τα στρέμματα».

Ακόμη υποστηρίζουν ότι το ΥπΑΑΤ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «πριμοδοτεί» τους αγρότες του καναπέ. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αναφέρει ότι «οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορά γεωργική έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί μέχρι και στο 90% για ένα ή περισσότερα έτη στη διάρκεια της πενταετίας».

Από την πλευρά τους οι αγρότες τονίζουν ότι «αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος από τα 100 στρέμματα να καλλιεργεί τα 90 ξηρικά χειμερινά σιτηρά, δηλαδή να εργάζεται 6 ημέρες την καλλιεργητική περίοδο και να εισπράττει την ενίσχυση».

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την ομιλία του Υφυπουργού αναφέρει τα εξής:
Οι επιδοματικού χαρακτήρα ενισχύσεις της παραγωγής, που αποτέλεσαν κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τις προηγούμενες δεκαετίες, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις που θα δημιουργούν συνθήκες βελτίωσης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η «αναπτυξιακή προσέγγιση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στα βασικά ζητούμενα για την αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, που είναι:

Πρώτον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η οικοδόμηση κλαδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τομέα των υπηρεσιών, για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας παραγωγής.

Δεύτερον, η αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στις εξαγωγές, στην περιφερειακή ανάπτυξη, με τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις.

Τρίτων, η οργανική ένταξη του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και η ενίσχυση των δυνατοτήτων για συμπληρωματικές οικονομικές δραστηριότητες εκτός πρωτογενούς τομέα στις αγροτικές περιοχές».

Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε πως έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, όπως οι νέοι γεωργοί, η μεταποίηση, οι γενετικοί πόροι, η κατάρτιση των νέων γεωργών, η εξισωτική αποζημίωση, η αγροτική οδοποιία, η βιολογική γεωργία, έχει προδημοσιευτεί το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης και της νιτρορύπανσης, ενώ έχουν εγκριθεί και τα τοπικά προγράμματα LEADER που σύντομα θα προκηρυχθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι επενδυτικές δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν».

«Με άλλα λόγια» επισήμανε ο υφυπουργός, «στο σύντομο διάστημα από την έγκριση του νέου ΠΑΑ μέχρι σήμερα, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί σε προσκλήσεις νέων μέτρων και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 55% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος».

Το κυβερνητικό στέλεχος προσέθεσε, επίσης, ότι «σημαντική στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση στο νέο Πρόγραμμα αποτελεί η εκχώρηση του 37% των πόρων του Προγράμματος στις Περιφέρειες, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη αποκέντρωση, με μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση των διαδικασιών».

Κλείνοντας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως οι προαναφερθείσες βασικές στρατηγικές προτεραιότητες, «συνιστούν τον οδικό χάρτη για τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, μπορούν και πρέπει να εξυπηρετηθούν από τα μέτρα και δράσεις του νέου Προγράμματος, που έχει ξεκινήσει δυναμικά και που πιστεύω ότι με τη συνεισφορά όλων σας θα αποτελέσει μια δημιουργική και παραγωγική περίοδο ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου».

Σημειώνεται, πως την ημερίδα για την παρουσίαση των δυνατοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συνδιοργάνωσαν η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο δήμος Τυρνάβου.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version