Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών


Ξεκίνησε, στη Θεσσαλονίκη, στις 16/10 και θα διαρκέσει έως τις 20/10, το 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ).

Στο συνέδριο, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, συμμετέχουν περίπου 250 επιστήμονες και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών τους.

Η ΕROCHEM AGRO ΕΛΛΑΣ, αρωγός της επιστημονικής κοινότητος, συμμετείχε ως Μεγάλος χορηγός στο συνέδριο με ειδικό περίπτερο και επιτελείο Γεωπόνων ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για θέματα θρέψης και τα προϊόντα της εταιρείας που σχετίζονται με τα οπωροκηπευτικά.

Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Νεκτάριος Αγγελίδης, Product Manager της εταιρείας, παρουσίασε τη νέα σειρά προϊόντων Crenel® που θα ξεκινήσει να διαθέτει σύντομα η Eurochem Agro στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα Crenel ανήκουν στην κατηγορία των Biostimulants που ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής, προσδίδοντας μοναδικά πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια μας κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και περιβάλλοντα.

Ομιλητές
Διέξοδο, αλλά και σημαντικό παράγοντα νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και για τις περιοχές που παραδοσιακά έχουν σχέση μόνον με μεγάλες καλλιέργειες, μπορεί να αποτελέσει η παραγωγή κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες, τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, τομέας Αγροτεχνολογίας, (ΙΕΤΕΘ)-ΕΚΕΤΑ), δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας, μιλώντας στο συνέδριο. Κατά τον κ. Μπαρτζάνα, τα συστήματα παραγωγής κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες, αποτελούν δυναμική έκφραση της πρωτογενούς παραγωγής, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα με τα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Τη θέση του ότι αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα η επένδυση στο «τρίγωνο της γνώσης» εκπαίδευση - έρευνα - καινοτομία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ανατραπεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα, διατύπωσε ο δρ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στη διάρκεια της εισήγησής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διέρχεται εποχή κρίσιμων αλλαγών που θα καθορίσουν το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες, σε περίπλοκο διεθνές και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. «Η σύγχρονη παραγωγική βάση προβάλλει σαν το βασικό ζητούμενο σε προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης» είπε.

Ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα, «τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και σημαντικά», καθώς η αλυσίδα αξίας του εμφανίζει έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά και αγγίζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Ο κ. Χατζηνικολάου υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα όραμα για το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας, που να στηρίζεται στην παρούσα κατάσταση, να μετασχηματίζεται έξυπνα αξιοποιώντας τη γνώση και την καινοτομία, να συγχρονίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις των αγορών και να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας.

Την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρωδών καλλιεργειών, υπογράμμισε ο καθηγητής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Κατής. Σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί χαμηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρωδών καλλιεργειών, ως αποτέλεσμα της μη δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα επέτρεπαν την σωστή εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 2008, ο κ. Κατής ανέφερε: «Το πολλαπλασιαστικό υλικό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μια καλλιέργεια, ετήσια ή πολυετή, και η σημασία του είναι ιδιαίτερα σημαντική στη δεύτερη περίπτωση, καθώς επηρεάζει την πορεία της καλλιέργειας για πολλά χρόνια».

Επισήμανε δε ότι η ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού, κυρίως σε ό,τι αφορά το φορτίο σε παθογόνα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της καλλιέργειας. «Στα αγενώς αναπαραγόμενα φυτικά είδη, κυρίως πολυετή όπως τα οπωροφόρα και η άμπελος, αλλά και ετήσια όπως πατάτα και φράουλα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς εξαιτίας του τρόπου αναπαραγωγής συσσωρεύονται στο πολλαπλασιαστικό υλικό διάφορα παθογόνα, όπως ιοί ή και άλλα, όπως προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί και μύκητες που εντοπίζονται στο φλοίωμα», σημείωσε.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8613281 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version