Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ισπανία: Μεταξύ 950.000 και 1.150.000 τόνων οι επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου


Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου παράγοντας περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Αναφορικά με την κατανάλωση, η Ισπανία είναι ο δεύτερος καταναλωτής παγκοσμίως μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ισπανίας (Mapama), που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, η ισπανική περσινή παραγωγή ελαιολάδου (2016-2017) έφτασε τους 1.286.600 τόνους μειούμενη κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.403.300 τόνοι), ξεπερνώντας ωστόσο κατά 11% τον μέσο όρο της τετραετίας (1.161.300 τόνοι). Οι επίσημες προβλέψεις του υπουργείου για την φετινή (2017-2018) ισπανική παραγωγή κυμαίνονται μεταξύ 950.000 και 1.150.000 τόνους. Η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά την παρούσα περίοδο κυμαίνεται στα 4 ευρώ/κιλό.

Όπως επισημαίνεται η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στο ότι τους τελευταίους μήνες οι ισπανικοί ελαιώνες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, ειδικά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, οι οποίοι ήταν κρίσιμοι για την σωστή ανάπτυξη του καρπού και ιδιαίτερα σημαντικοί για την επόμενη εσοδεία.

Ιδιαίτερα επηρεάστηκε η Ανδαλουσία, η οποία είναι και η κύρια ελαιοπαραγωγός περιοχή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ισπανία. Αντίθετα, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σεβίλλη, η Μάλαγα και η Αλμερία, το πλήγμα θα είναι μικρότερο και η συγκομιδή θα καταφέρει, αν όχι να αυξηθεί, τουλάχιστον να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα.

Η αγορά ελαιολάδου της Ισπανίας
Πρωταγωνιστής στην παραγωγή ελαιολάδου είναι η αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 80% επί του συνόλου. Στην Ανδαλουσία λειτουργούν σήμερα 846 ελαιοτριβεία από τα 1.816 που υπάρχουν συνολικά στην Ισπανία, δηλαδή το 47%. Παράλληλα η Ισπανία διαθέτει 1.769 εργοστάσια συσκευασίας ελαιολάδου, νούμερο που αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Το 90% των εμπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου, συνδέονται με κάποιο ελαιοτριβείο.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοτριβείων, περίπου το 56% του συνόλου, λειτουργούν σε μορφή συνεταιρισμών και παράγουν το 70% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας. Τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία αναλαμβάνουν την επεξεργασία των καρπών των μελών-παραγωγών του συνεταιρισμού.

Υπάρχουν όμως και τα υπάρχουν και βιομηχανικά ελαιοτριβεία, που λειτουργούν βάσει συμβολαίου με τον πελάτη-παραγωγό. Μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην ισπανική αγορά ελαιολάδου είναι οι: Aceites del Sur-Coosur S.A. (ACESUR), Sovena España S.A., Migasa Aceites S.L., Deoleo S.A. Πρόκειται για κάθετα ολοκληρωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των παραγωγικών διαδικασιών.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version