Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Την προώθηση παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ ζητάνε οι Ευρωβουλευτές της ComAgri

Την προώθηση παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ ζητάνε οι Ευρωβουλευτές της ComAgri


Μια νέα στρατηγική, με στόχο αφενός την ενθάρρυνση της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ και αφετέρου τη μείωση της εξάρτησης της ευρωπαϊκής κοινότητας από τις εισαγωγές ζωοτροφών, παρουσιάστηκε το Νοέμβριο στην Επιτροπή Γεωργίας (ComAgri) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία για τη θέσπιση της στρατηγικής, την οποία καλωσόρισε η Κομισιόν, ανήκει στον Γάλλο ευρωβουλευτή κ. Jean-Paul Denanot.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η αύξηση της καλλιέργειας σόγιας θα πρέπει να υποστηριχθεί με την ανάπτυξη πιο κατάλληλων ποικιλιών, οι οποίες θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και θα είναι πιο ανταγωνιστικές απέναντι τα δημητριακά».

Επίσης, τονίζεται ότι «θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στην καλλιέργεια φυτών με μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα οποία καλλιεργούνται εκτενώς σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελαιούχων σπόρων (ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόγια) και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (μπιζέλια, ρεβίθια, φασόλια και λούπινα)».

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών με πρωτεϊνική περιεκτικότητα, με ταυτόχρονη κινητοποίηση πολλών πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, η ΚΑΠ θα πρέπει να υποστηρίξει περαιτέρω την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέσω εργαλείων όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι πληρωμές για το «πρασίνισμα» και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη μελλοντική αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετες προτάσεις για την προώθηση των πρωτεϊνών, όπως συστήματα τριετούς ελάχιστης αμειψισποράς, ειδικά εργαλεία ανάληψης κινδύνου για την προώθηση της παραγωγής πρωτεϊνών και καθιέρωση των πρωτεϊνών ως δευτερεύουσας προτεραιότητας στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα πρωτεΐνες θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ComAgri, στις 7 Δεκεμβρίου, με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Διαβάστε την έκθεση

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,609375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version