Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ενίσχυση συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Αμπιτζάν

Ενίσχυση συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Αμπιτζάν


Η 5η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) - Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2017, αποτέλεσε ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας μεταξύ των δύο ηπείρων. Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν ηγέτες από 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης και 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γεωργία και ο τομέας των τροφίμων αποτέλεσαν βασικούς τομείς συζήτησης στη διάσκεψη κορυφής, με στόχο τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξη της Αφρικής. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, με μια μεγάλη δημογραφική ανάπτυξη ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, από 1,2 δισεκατομμύρια σε 2,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Η ΕΕ, ένας ήδη σημαντικός εταίρος της Αφρικής στον τομέα της γεωργίας, επιδιώκει να ενισχύσει αυτή την εταιρική σχέση μέσω μιας νοοτροπίας που θα εστιάζεται στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις, και όχι στην παροχή βοήθειας.

Αρχή αυτής της σχέσης είναι να προωθηθεί ο «πολιτικός διάλογος ως εργαλείο ανάπτυξης», μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτός ο διάλογος ευθυγραμμίζεται με τη Διακήρυξη του Μαλάμπο, η οποία εγκρίθηκε το 2014, από την Αφρικανική Ένωση, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της πείνας και της μείωσης της φτώχειας έως το 2025, καθώς και στις πολιτικές για το κλίμα που υιοθετήθηκαν στη Συμφωνία των Παρισίων.

Πριν από αυτή τη σύνοδο κορυφής, υπό την ηγεσία του Επιτρόπου Hogan και της Επιτρόπου Sacko, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 2 Ιουλίου 2017, η δεύτερη διάσκεψη ΑΕ - ΕΕ για τη γεωργία, που δημιούργησε μια αρχική συμφωνία για εξασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, αλλά και βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς αγροτικής ανάπτυξης, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής οικονομίας για τους νέους της Αφρικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της μετανάστευσης.

Επιπλέον, η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εξωτερικών Επενδύσεων (EIP), τον Σεπτέμβριο του 2017, ανοίγει νέες ευκαιρίες στον πρωτογενή αγροτικό τομέα της Αφρικής. Αυτή η συμφωνία έχει σαν στόχο να επιτρέψει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 44 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της Αφρικής μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, τίθεται σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά «τη γεωργία και την αγροτική επιχειρηματικότητα».

Στη σύνοδο κορυφής στο Αμπιτζάν συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Αφρικής, ιδίως καθώς το 2017 γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την υιοθέτηση της κοινής στρατηγικής Αφρικής και ΕΕ, που περιλαμβάνει τις επενδύσεις και τον διμερές εμπόριο, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η συνεργασία στον αγροτικό τομέα μεταξύ των δύο πλευρών συνέβαλε σημαντικά σε αυτές τις προτεραιότητες.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version