Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πετυχημένη και ενδιαφέρουσα η επίσκεψη νέων αγροτών από την ΕΕ στην Κίνα

Πετυχημένη και ενδιαφέρουσα η επίσκεψη νέων αγροτών από την ΕΕ στην Κίνα


Εννέα νέοι ευρωπαίοι αγρότες επισκέφθηκαν την Κίνα, από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017. Ήταν οι πρώτοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΕ - Κίνας για την ανάπτυξη εμπειριών και ικανοτήτων για νέους επαγγελματίες αγρότες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 2017 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Την άνοιξη του 2018, οι Κινέζοι αγρότες αναμένεται να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δύο εβδομάδων στο Πεκίνο και στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, οι νέοι αγρότες της ΕΕ έμαθαν περισσότερα για την κινεζική γεωργία, επισκέφτηκαν αγροκτήματα και κέντρα παραγωγής, με βάση το πρόγραμμα που θέσπισαν οι κινεζικές αρχές.

Η Monika (32), καλλιεργητής βιολογικής φράουλας από την Πολωνία, και ο Colm (26), κτηνοτρόφος γαλακτοπαραγωγής από την Ιρλανδία, μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο site της ΕΕ:

Πώς μάθατε για το πρόγραμμα ΕΕ-Κίνας; Ποιο ήταν το κύριο κίνητρό σας να συμμετάσχετε;

Monika: Έμαθα για το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Το κύριο κίνητρό μου ήταν να μάθω για την κινεζική γεωργία και να δω ειδικότερα την παραγωγή στα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά την φυτική παραγωγή.

Colm: Ο σύλλογος νέων αγροτών στην Ιρλανδία έστειλε ένα ενημερωτικό δελτίο, το οποίο περιλαμβάνει ένα τμήμα σχετικά με τις «ευκαιρίες ταξιδιού». Αυτό τράβηξε την προσοχή μου, καθώς απολαμβάνω να επισκέπτονται αγροκτήματα άλλων χωρών, μαθαίνοντας περισσότερα για τη διεθνή γεωργία. Κάνουμε επίσης αγροτουρισμό στο αγρόκτημα μας, οπότε ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κίνα χάρη στο πρόγραμμα ανταλλαγών ΕΕ-Κίνας. Αυτό το ταξίδι θα ήταν δύσκολο να το κάνω μόνος μου.

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας;

Monika: Εντυπωσιάστηκα από τα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, τα γαλακτοκομικά και χοιροτροφικά εργοστάσια, τις καλλιέργειες φρούτων τσάι, μάνγκο και τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων που επισκεφτήκαμε. Όλοι τους είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονη τεχνολογία, το προσωπικό εκπαιδεύεται στην Κίνα και στο εξωτερικό και όλοι βλέπουν ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης μπροστά τους.
Επίσης, φαίνεται ότι οι τάσεις που παρατηρούμε στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών αγαθών, η γεωργία που υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία, η βιολογική παραγωγή, τα τρόφιμα με γεωγραφικές ενδείξεις (GI), η παραγωγή ιχνηλασιμότητας κλπ. είναι εξίσου σημαντικές και συζητούνται πολύ στην Κίνα.

Colm: Ήμουν περισσότερο εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα ανάπτυξης στην Κίνα. Η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή και αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο μέλλον – σε μια χώρα με πληθυσμό τριπλάσιο από ότι στην Ευρώπη.
Επίσης, το μέγεθος των αγροκτημάτων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την ΕΕ - ακούσαμε ότι κατά μέσο όρο ένα κινεζικό αγρόκτημα είναι 1 mu, το οποίο είναι περίπου 1/15 εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), αλλά τα περισσότερα από τα αγροκτήματα που επισκεφτήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερα, από 60 έως 100 εκτάρια. Και υπάρχουν ακόμα φυτείες τσαγιού που έχουν έκταση ακόμη και πάνω από 1.000 εκτάρια.
Αλλά εκτός από την επίσκεψη στην Κίνα, ήταν εξαιρετική η συνάντηση με άλλους ευρωπαίους αγρότες που ήταν στο ταξίδι μας.

Μάθατε κάτι που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στο αγρόκτημα σας; Τι ακριβώς;

Monika: Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα θερμοκήπια, όπου οι καταναλωτές καλούνται να έρθουν και να αγοράσουν τις φράουλες απευθείας από το κέντρο παραγωγής. Είχα διαβάσει για αυτή τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», αλλά ήταν η πρώτη φορά που την είδα στην πράξη και κατάφερα να θέσω να ερωτήσεις στον υπεύθυνο του αγροκτήματος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Θα ήθελα να εφαρμόσω αυτή την στρατηγική στο αγρόκτημα μου στο μέλλον.

Colm: Λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κίνα, θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο αγρόκτημα μου, για να παραμείνω ανταγωνιστικός.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: γιατί επιλέξατε να γίνετε αγρότης;

Monika: Προέρχομαι από οικογένεια αγροτών για τουλάχιστον τέσσερις γενιές, ίσως περισσότερο. Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να πάρω τις απαραίτητες γνώσεις. Αποφοίτησα από μια σχολή για Τουρισμό και Διεθνείς Επιχειρήσεις. Μετά από έξι χρόνια εμπειρίας στους τομείς αυτούς στην Πολωνία και στο εξωτερικό, αποφάσισα να ασχοληθών με το οικογενειακό μου αγρόκτημα και να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, μαζί με την βοήθεια των γονέων μου.

Colm: Θέλω εγώ να αποφασίζω για το μέλλον μου. Μου αρέσει να εργάζομαι στη δική μου επιχείρηση και όχι ως υπάλληλος, έχοντας την ελευθερία έτσι να λαμβάνω τις δικές μου αποφάσεις. Θέλω επίσης να δουλεύω με τα ζώα στην ύπαιθρο. Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή μας παράδοση, στη δική μας εκτροφή, σαν τέταρτη γενιά αγροτών.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,6523438 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version