Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας λαυράκι και τσιπούρα κυριαρχούν στην Πορτογαλία, αυξημένος ανταγωνισμός από Ισπανία και Τουρκία


Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν σχεδόν το ήμισυ της πορτογαλικής αγοράς τσιπούρας και λαυρακιού. Ωστόσο, θα πρέπει να προετοιμασθούν για μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τα πορτογαλικά προϊόντα, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αναπτύξει την εγχώρια υδατοκαλλιέργεια. Επίσης έντονος εμφανίζεται και ο ανταγωνισμός από προϊόντα ιχθυοπαραγωγής τουρκικής προέλευσης.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπρικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα, το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. €, µε µερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία. Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως νωπή τσιπούρα και λαυράκι ιχθυοκαλλιέργειας, είδη για τα οποία η Ελλάδα είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος προµηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, µε κύριο και µοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εµφανίζονται σηµαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαυρακιού προερχόµενες από την Τουρκία.

Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας µε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. €. Οι ελληνικές εξαγωγές λαυρακιού κυµαίνονται σε χαµηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. € έναντι 18,8 εκατ. € της Ισπανίας, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).

Η Πορτογαλία αποτελεί την χώρα της Ευρώπης µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευµάτων (57 κιλά το άτοµο/έτος). Είναι ελλειµµατική όσον αφορά τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και εισάγει περί τις 400 χιλ. τόνους αλιευµάτων το χρόνο. Η κατανάλωση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας είναι διαδεδοµένη στη χώρα και για τον λόγο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής.

Η πορτογαλική στρατηγική για την υδατοκαλλιέργεια αποτελεί παράγοντα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, δεδοµένου ότι η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στους σηµαντικότερους πελάτες αυτών, αλλά και στις χώρες µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριού παγκοσµίως.

Ο κυριότερος εισαγωγέας τσιπούρας στην Πορτογαλία είναι η Ισπανία µε ποσοστό 49%. Ακολουθεί η Ελλάδα µε ποσοστό 34,8% και συνολική αξία εξαγωγών 21.076.745 ευρώ. Σηµειώνεται ότι τα τελευταία 2 έτη εισέρχεται δυναµικά και η Τουρκία στις Πορτογαλικές εισαγωγές τσιπούρας µε µερίδιο 14,1% (το 2016).

Οι ελληνικές εξαγωγές στο λαυράκι κυµαίνονται σε χαµηλότερα επίπεδα, ήτοι 15.046.235 €, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42,6% (έναντι 53,4% της Ισπανίας) για το 2016. Άλλες χώρες από τις οποίες εισάγεται λαυράκι στην Πορτογαλία είναι η Γαλλία µε 2,8% και η Τουρκία µε 1,2% επί του συνόλου των εισαγωγών.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,078125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version