Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ICAC: Αυξημένη η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος λόγω επέκτασης της καλλιέργειας


Στα 22,5 εκατ. τόνους υπολογίζεται η παραγωγή βαμβακιού από το Βόρειο Ημισφαίριο την περίοδο 2017/2018, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 12% από την περσινή περίοδο (2016/2017), σύμφωνα με τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για το βαμβάκι (ICAC). Παράλληλα, αυξημένη υπολογίζεται και η παραγωγή μεγάλων χωρών εξαγωγέων από το Νότιο Ημισφαίριο.

Οι αυξήσεις παραγωγής οφείλονται από την άνοδο της καλλιεργούμενης έκτασης την περίοδο σποράς που πέρασε και όχι από την αύξηση των αποδόσεων. Η μέση παγκόσμια απόδοση για το 2017/18 υπολογίζεται επί του παρόντος σε 7730 κιλά ανά στρέμμα, που σημαίνει ότι είναι μειωμένη κατά 1% σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, η έκταση καλλιεργειών αυξήθηκε κατά 12%.

Στην Ινδία και το Πακιστάν, όπου υπήρξε επέκταση της καλλιέργειας βαμβακιού κατά 16% και 24% αντίστοιχα, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν απώλειες εξαιτίας προσβολής από το ρόδινο σκουλήκι.

Το βαμβάκι στην παγκόσμια αγορά
Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να φτάσει τους 8,2 εκατ. τόνους την περίοδο 2017/2018. Κύριες αγορές που απορροφούν το βαμβάκι που παράγεται παγκοσμίως είναι το Μπαγκλαντές και η Κίνα, οι οποίες εισάγουν το 19% και το 16% της ποσότητας, αντίστοιχα. Βέβαια, οι εισαγωγές συνεχώς αυξάνονται και από χώρες της Ανατολικής Ασίας, οι οποίες απορροφούν το 36% του παγκόσμιου όγκου παραγωγής βαμβακιού.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι και φέτος η βασικότερη χώρα εξαγωγής βαμβακιού παγκοσμίως, εξάγοντας το 39% του όγκου βαμβακιού που διακινείται παγκοσμίως. Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας, η Αυστραλία, αναμένεται να πραγματοποιήσει εξαγωγές όγκου 11,4% σε σχέση με την παγκόσμια διακίνηση βαμβακιού, σημειώνοντας αύξηση στις εξαγωγικές τις δραστηριότητες. Παράλληλα, η Ινδία υπολογίζεται ότι θα εξάγει ποσότητα ίση με το 11,3% του όγκου βαμβακιού που διακινείται παγκοσμίως, παρά τη μειωμένη παραγωγή της (σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγωγής της χώρας).

Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού για φέτος υπολογίζονται στους 18,9 εκατ. τόνους, ελαφρώς υψηλότερα από τους 18,7 εκατ. τόνους της περσινής περιόδου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,218018 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version