Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

IOC: Ελαφριά μείωση στις εισαγωγές των ΗΠΑ το 2017, αμείωτη η αύξηση απορρόφησης ελαιολάδου από την αγορά τα τελευταία χρόνια


Συνολικά 316.758 τόνους εισήγαγαν το 2016/2017 οι ΗΠΑ, που είναι η χώρα που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Γενάρη το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Ο όγκος αυτός σηματοδοτεί μείωση των εισαγωγών κατά 4% σε σχέση με πέρσι, που οι εισαγωγές είχαν φτάσει την ποσότητα ρεκόρ των 331.368 τόνων. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των εισαγωγών παρουσιάζεται αμείωτη στις ΗΠΑ, καθώς το καταναλωτικό κοινό αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση ελαιολάδου. Πριν από 2 δεκαετίες οι εισαγωγές ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν το 38%.

Την εμπορική σεζόν 1995/1996 οι εισαγωγές σε κιβώτια κάτω των 18 κιλών εμφιαλωμένου ελαιολάδου αντιπροσώπευαν το 84% της συνολικής εισαγωγικής δραστηριότητας ελαιολάδου, ενώ το έτος 2016/2017 αντιπροσώπευαν το 58%. Ωστόσο, οι μαζικές εισαγωγές χύμα ελαιολάδου αυξήθηκαν στο χρονικό διάστημα 1995 με 2017 από 16% στο 42%, αντίστοιχα.

Η Ισπανία κυριαρχεί σήμερα στην αγορά χύδην ελαιολάδου και συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της και στην αγορά εμφιαλωμένου ελαιολάδου. Έτσι, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ελαιολάδου προς ΗΠΑ.

Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες εξάγονται από την Τυνησία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Μάλιστα, σημειώνεται αύξηση των πλωλήσεων κιβωτίων άνω των 18 κιλών στις ΗΠΑ από την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Χιλή.

Τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας σε 3,63 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιανουαρίου 2018, δηλαδή μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα οι τιμές στην Ιταλία υποχώρησαν αισθητά σε λιγότερο από 4 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά άρχισαν να αυξάνονται και πάλι φτάνοντας στα 4,18 ευρώ το κιλό στο τέλος Ιανουαρίου του 2018. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 29% σε σχέση με την τιμή παραγωγού της ίδιας περιόδου πέρσι.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τις τελευταίες βδομάδες αυξήθηκαν ελαφρώς, φθάνοντας τα 3,38 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιανουαρίου. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την τιμή στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version