Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΚΑΠ μετά το 2020: Σενάρια σύγκλησης κονδυλίων κρατών μελών και μείωσης χρηματοδότησης στο τραπέζι διαβουλεύσεων


Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ξεκινάει η συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα επηρεάσει και την εφαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2020. Σύγκληση κονδυλίων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ μετά το 2020 ή/ και αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ είναι ορισμένα από τα σενάρια που συζητιούνται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη νέα ΚΑΠ. Καθοριστικό ρόλο στην νέα αγροτική πολιτική φαίνεται ότι θα διαδραματίσει το Brexit σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ΕΕ για άμυνα και ασφάλεια. Η Κομισιόν θα καταθέσει την πρόταση της για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιμέρους πολιτικές όπως η ΚΑΠ.

Με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, βασικοί στόχοι της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ο εκσυγχρονισμός της, η αλλαγή της στρατηγικής όσον αφορά την επίτευξη στόχων όχι με βάση τη συμμόρφωση των κρατών-μελών αλλά με βάση τα αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και την αύξηση της ευελιξίας (π.χ στην προστασία του περιβάλλοντος) στην εφαρμογή της ΚΑΠ από τα κράτη μέλη δίχως την επανεθνικοποίηση της. Επιπλέον, στόχος είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας τόσο για τις διοικήσεις οργανισμών που σχετίζονται με την εφαρμογή της ΚΑΠ όσο και τους δικαιούχους προγραμμάτων και ενισχύσεων.

Φλέγον ζήτημα, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ. Τόσο το Brexit όσο και οι ανάγκες για την άμυνα, την ασφάλεια και τη μετανάστευση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, το οποίο ίσως και να προσεγγίσει τα 23 δις ευρώ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ΚΑΠ: είτε θα μειωθεί η χρηματοδότηση της (μέχρι και 10% με βάση ανεπίσημες διαρροές) είτε θα αυξηθούν οι συνεισφορές των κρατών-μελών κατά 1-1,4% όπως πρότειναν άλλωστε και οι Ευρωβουλευτές τον Ιανουάριο.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας είναι και το σενάριο περί σύγκλησης των κονδυλίων που δίνονται σε κάθε κράτος-μέλος για την εφαρμογή της ΚΑΠ. Κράτη-μέλη, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, που μπήκαν πρόσφατα στην ΕΕ δεν χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς για την εφαρμογή της ΚΑΠ τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ήδη θέσει το ζήτημα αυτό στην ΕΕ. Η Ελλάδα, ως παλιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, αναλογικά λαμβάνει πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις σε σχέση με αυτές τις χώρες και έτσι εάν τα αιτήματα των χωρών αυτών ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ θα μειωθεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version