Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Άνοδο εμφάνισαν οι εισαγωγές φρούτων από το 2011 μέχρι το 2016 στη χώρα μας, αντίθετη η τάση στις εισαγωγές λαχανικών

Άνοδο εμφάνισαν οι εισαγωγές φρούτων από το 2011 μέχρι το 2016 στη χώρα μας, αντίθετη η τάση στις εισαγωγές λαχανικών


Τα 290,15 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία των εισαγωγών φρούτων στην Ελλάδα το τέλος του 2016, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με το 2011, που έγιναν εισαγωγές 279,98 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορίου της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Παράλληλα, το 2016, η αξία των εισαγωγών λαχανικών έφτασε τα 173,62 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με την αξία εισαγωγών το 2011, που διαμορφώθηκε στα 220,97 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας είναι σημαντική αγορά για τον κλάδο κηπευτικών καθώς η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα: παρά την κρίση, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων και όχι τόσο στην τιμή.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων, το 70% προέρχεται από το Εκουαδόρ το οποίο εισάγει στη χώρα μας μπανάνες. Μάλιστα, το 63% των μπανανών που διακινούνται στην ελληνική αγορά προέρχονται από τη συγκεκριμένη λατινοαμερικάνικη χώρα. Οι εισαγωγές εμφάνισαν ανοδική τάση χρόνο με το χρόνο από το 2013 μέχρι το 2016.

Άλλες χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φρούτων στην Ελλάδα είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία, η οποία φαίνεται να έχασε μερικώς την πρόσβαση της στην αγορά της Ελλάδας από το 2015 μέχρι το 2016. Αυτό συμβαίνει λόγω του ανταγωνισμού με το Ιράν, το οποίο κατάφερε να αυξήσει την εξαγωγική του δραστηριότητα προς τη χώρα μας. Παράλληλα, υπήρξε μείωση των ισπανικών εξαγωγών εσπεριδοειδών προς την Ελλάδα, καθώς από τα 4 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2015 έπεσαν στα 1,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αφορούν την πατάτα (φρέσκια και κατεψυγμένη), τα φασόλια, τις φακές, τις τομάτες και τα ρεβίθια.

Η σημαντικότερη χώρα-προμηθευτής λαχανικών στην ελληνική αγορά ήταν η Ολλανδία το 2011, η οποία όμως μέχρι το 2016 έχασε μερίδιο της αγοράς. Πλέον, βρίσκεται στην δεύτερη θέση ενώ στην πρώτη «αναρριχήθηκε» η Πολωνία. Μεγάλες ποσότητες εισάγονται και από την Κύπρο, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Τα προϊόντα που εισάγονται από αυτές τις τέσσερις χώρες είναι πιπεριές, τομάτες αλλά κυρίως πατάτες.

Τέλος, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά όσον αφορά καρπούς με κέλυφος (π.χ φουντούκια, κάστανα, καρύδια κ.α) έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ.

Στο προσεχές μέλλον οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι θα αυξηθούν. Η τάση αυτή αναμένεται να συμπιέσει περαιτέρω τις τιμές παραγωγού, οι οποίες από το διάστημα 2011-2016 εμφάνισαν ελαφριά μείωση.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,671875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version