Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ορθολογική χρήση νερού και ανάγκη αλλαγής Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, τονίστηκαν στο συμπόσιο για τη γεωργία της Θεσσαλίας


Ενδιαφέρον παρουσίασαν τα συμπεράσματα του ειδικού θεματικού συμποσίου για την «Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας», που έγινε την Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018, στη Λάρισα. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων διερευνήθηκαν οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και πρακτικές, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της ΚΑΠ, με στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της ευάλωτης γεωργίας της Θεσσαλίας.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και καταστροφές στη γεωργία, από την περιβαλλοντική αλλαγή. Τονίστηκε η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χαλαζοπτώσεων, καθώς και η ερημοποίηση γαιών και διάβρωση εδαφών στη Θεσσαλία.

Ένα σημαντικό θέμα που αναδείχτηκε στο συμπόσιο ήταν και η ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ για να καλύπτει τις ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης αναφέρθηκε η ανάγκη σχεδίασης και διαχείρισης του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «το χειμώνα ο κάμπος πλημμυρίζει από τις βροχοπτώσεις αλλά το καλοκαίρι δεν υπάρχει νερό για πότισμα».

Όπως τόνισαν αρκετοί εισηγητές στις ομιλίες τους, «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της συνέργειας των αγροτών μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ αγροτών και φορέων αλλά και η συνολική αναβάθμιση και αναδόμηση του ρόλου της Θεσσαλίας στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη γεωργία της χώρας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Ν. Δαλέζιος, αφ. Καθηγητής Αγρομετεωρολογίας και Τηλεπισκόπησης Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, «οι περιοχές της Θεσσαλίας θεωρούμε ότι πλήττονται από την αυξημένη μεταβλητότητα των καιρικών συνθηκών (κλιματική αλλαγή). Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη Θεσσαλία:

  • Συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας
  • Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων (-20%)
  • Αύξηση των ακραίων φαινομένων (ξηρασία, πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.α.).

Ειδικότερα η γεωργική ξηρασία (που παρουσιάζεται Άνοιξη - Καλοκαίρι) και οι καύσωνες παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Χρειάζεται σωστή διαχείριση του νερού άρδευσης (με ταμιευτήρες κ.α.).

Επίσης είναι ανάγκη να στραφούμε στην χρήση της «γεωργίας ακριβείας». Εμείς σαν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε από το 2003 συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ. Μάλιστα συμμετείχαμε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου. Αν σχεδιαστεί σωστά η γεωργία ακριβείας θα έχει μέλλον στην χώρα μας. Με ερευνητικά προγράμματα δείξαμε ότι μπορεί να μειώσει σε ποσοστό 30% την κατανάλωση νερού άρδευσης στην καλλιέργεια βαμβακιού.

Ακόμη ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να μελετήσουμε είναι η αύξηση βροχής (τροποποίηση καιρού) με εναέρια μέσα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει έρθει σε επαφή και προσπαθεί να συνεργαστεί με επιστημονικούς φορείς από το Ισραήλ που είναι πρωτοπόρο σε αυτή την τεχνική».

Οι θεματικές ενότητες του Συμποσίου περιλάμβαναν τους ακόλουθους τομείς:
Κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στη γεωργία
Διαχείριση νερού και εδαφών
Ψηφιακές εφαρμογές στη γεωργία
Φυτοπροστασία: εχθροί - ασθένειες
Αγροτική παραγωγή

Για την ανάπτυξη της γεωργίας στο Θεσσαλικό κάμπο, μέσα από δύο σημαντικούς πυλώνες, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του ειδικού θεματικού συμποσίου. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η ανάδειξη «τοπικών ποικιλιών που είναι άριστα προσαρμοσμένες στις κλιματικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης», με παράλληλη ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

H σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Για την ανάπτυξη της γεωργίας στο Θεσσαλικό κάμπο μέσα από δύο σημαντικούς πυλώνες, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του ειδικού θεματικού συμποσίου που έγινε την Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018, στη Λάρισα, με θέμα «Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Παρόν Προοπτικές».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η ανάδειξη «τοπικών ποικιλιών που είναι άριστα προσαρμοσμένες στις κλιματικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης», με παράλληλη ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Ο Β. Κόκκαλης εστίασε επίσης στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στον τομέα της έρευνας για νέες, ελληνικές ποικιλίες οι οποίες όπως είπε «θα έχουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να ανταπεξέλθουν στις εντεινόμενες συνθήκες καταπόνησης.

Στα πλαίσια της πρόσφατης έκθεσης Agrotica, συνέχισε ο υφυπουργός, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μου ημερίδα για την ανάγκη δημιουργίας νέων ποικιλιών για τα καλλιεργούμενα είδη φυτών.

Το πρόγραμμα νέων ποικιλιών που θα προκηρυχθεί σύντομα, θα συμβάλλει τα μέγιστα καθώς θα προσφέρει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να διευρύνουν τη βάση επιλογής τους, προσθέτοντας ποικιλίες που μπορούν να υποστηρίξουν αξιοπρεπείς αποδόσεις, υπό συνθήκες καταπόνησης και χαμηλών εισροών.

Από του βήματος αυτού καλώ τους φορείς που μπορούν να εμπλακούν στην εφαρμοσμένη έρευνα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να συμβάλλουν με τη δημιουργία συνεργειών στην αρτιότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.»

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Παράλληλα, ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτίμησε πως «αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να μπορούν, εντασσόμενοι σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του τόπου μας.

Για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων και την εκπόνηση των Μελετών τους.

Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στην βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Υλοποιούνται στα πλαίσια  κοινοτικών  και Εθνικών Πόρων και έχουν ως στόχο:

  • την ποσοτική επάρκεια των υδατικών πόρων, με την ταμίευση του νερού (κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους
  • την ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων
  • τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων
  • τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων άρδευσης (τεχνητή βροχή χαμηλότερων πιέσεων και παροχών, στάγδην άρδευση) σε νεότερα δίκτυα.»

Επίσης, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού-αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της με αιτήματα για κάθε ΠΕ αρμοδιότητάς της. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται και οι ταμιευτήρες που σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας αποτελούν την εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεραντλήσεων για αρδευτικούς σκοπούς χωρίς την εκτροπή του Αχελώου. Τα αιτήματα ιεραρχούνται από την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να προωθηθούν, τα πρώτης προτεραιότητας έργα με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η οποία θα προβεί στη συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτεινόμενων έργων. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω συγκριτική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μετά την προκήρυξη της εν λόγω δράσης.

Στην κρίσιμη αυτή φάση, καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργειών για τη βέλτιστη θεώρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος με κύριο μέλημα την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών μας, ώστε να είναι κοινός τόπος όλων η υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, με την αξιοποίηση και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να καταστεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια επιμόρφωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Η γνώση είναι η δύναμη που χρειάζεται ο σύγχρονος αγρότης ώστε να είναι βιώσιμη η εκμετάλλευσή του και να μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,640625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version