Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κανένα κρούσμα του βακτηρίου Xylella στην Ελλάδα, όμως προβληματισμένοι οι επιστήμονες με τις αθρόες εισαγωγές φυτών από την Ιταλία


Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κρούσμα στην χώρα μας από το βακτήριο Xylella fastidiosa. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες στην «7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας», που διεξάγεται στη Λάρισα. Ωστόσο οι επιστήμονες στις ομιλίες τους στο συνέδριο εξέφρασαν τους «φόβους» τους για τις αθρόες εισαγωγές φυτών (ελιάς, καλλωπιστικών, αμπέλου κ.α.) από την Ιταλία στην χώρα μας. Όλοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το αν μπορούν στην Ελλάδα να γίνονται επαρκείς φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι λόγω της έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών οργανισμών. Επίσης πολλοί Έλληνες εισαγωγείς εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους για αυτούς τους ελέγχους επειδή, όπως υποστηρίζουν, είναι αντίθετοι στους κανόνες ενδοκοινοτικού εμπορίου της ΕΕ. Ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επιστήμονες της χώρας μας για όσα διαδίδουν οι Ιταλοί ότι έχουν «ανθεκτικές» στο βακτήριο ποικιλίες ελιάς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ελαιοπαραγωγοί να θέλουν να αγοράσουν αυτές τις ποικιλίες.

Ωστόσο οι επιστήμονες, μιλώντας στο συνέδριο, υποστήριξαν ότι μπορεί να εμφανίζονται σαν ανθεκτικές κάποιες ποικιλίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αξιολόγησης. Για αυτό προτρέπουν τους παραγωγούς να προτιμούν να αγοράζουν ελληνικές ποικιλίες ελιάς, γιατί αυτές δεν έχουν μολυνθεί από την Xylella.

Επίσης τονίστηκε ότι ακόμη και ένα φυτό, το οποίο είναι ανθεκτικό και φαίνεται «υγιή», μπορεί να φέρει το παθογόνο στη χώρα μας. Για αυτό οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να ζητούν ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι οι Ιταλοί έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο στα φυτά αμπέλου (θερμική επεξεργασία) με την οποία καταπολεμούν το βακτήριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παραγωγοί να νιώθουν «ασφαλείς» αγοράζοντας αυτά τα φυτά. Όμως οι Έλληνες επιστήμονες, μιλώντας για τη συγκεκριμένη μέθοδο, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της, τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να καταπολεμήσει το βακτήριο.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,3125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version