Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διαβεβαιώσεις Αποστόλου, Κουρεμπέ για τις αποζημιώσεις Κρητικών λόγω ανεμοθύελλας


Στην Κρήτη βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, με στόχο να ακούσει από κοντά τα προβληματα των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συζήτησε με τους αγρότες που μετείχαν στη συνάντηση σχετικά με τις αποζημιώσεις της φυτικής παραγωγής.

Ακόμα συζητήθηκε το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και θέματα σχετικα με την ασφάλιση των αγροτών.

Στη συνάντηση που έγινε στην Ιεράπετρα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε πρώτα και κύρια στην προσπάθεια που γίνεται για να στηριχθούν οι αγρότες, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα προβληματα και τις ζημιές που μπορεί να προκαλεί η Φύση και οι καιρικές συνθήκες. Οπως για παράδειγμα ειναι οι ζημιές που προκληθηκαν από τους θευλλώδεις ανέμους στα τέλη του Γενάρη.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτών και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ενώ το παρόν στη συνάντηση έδωσε και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης.

Αυτό που επισημάνθηκε από τον κ. Κουρεμπέ είναι ότι σύντομα έρχονται αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τις ζημιές που προκάλεσε στα τέλη του Ιανουαρίου η ανεμοθύελλα.

Απαντήσεις Αποστόλου στη βουλή για το θέμα

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για το θέμα απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 2993/29-01-2018) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «…Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες που βρίσκονται στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και ειδικότερα στην Ιεράπετρα, στη Βιάννο και στο Δήμο Γόρτυνας.

…Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω της καταστρεπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους, τη δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη σημαντική καθυστέρηση στην επιστροφή οφειλόμενων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και την περικοπή των αγροτικών συντάξεων».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα: «1. Θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα; 2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς; 3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και την προστασία αυτού, μεταξύ άλλων, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;». 

Στην απάντησή του (αρ. πρωτ. 114/16075/13-03-2018) ο Υπουργός κ. E. Αποστόλου αναφέρει ότι «…σηµειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισηµάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εξατοµικευµένων εκτιµήσεων έχει ήδη ξεκινήσει πριν από τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσµατα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζηµιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήµερους παραγωγούς.

Στο ποσοστό της ζηµιάς περιλαµβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζηµιά) και η ζηµιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθµισή της, η οποία προκαλείται από την επίδραση των καλυπτόµενων ασφαλιστικά ζηµιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται µείωση του αντικειµενικώς προσδοκώµενου εισοδήµατος του παραγωγού.

… Εκ των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκ µέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσµατος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβληθείσας αποζηµίωσης, λαµβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στη διαµόρφωση της τελικής ζηµιάς.

Σηµειώνεται ότι ζηµιές από το προαναφερθέν αίτιο σηµειώθηκαν και σε πάγιο κεφάλαιο κυρίως θερµοκήπια (1.500 στρέµµατα περίπου). Το έργο των καταγραφών από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. για τις εν λόγω ζηµιές είναι σε εξέλιξη, σύµφωνα µε τον Κανονισµό Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων.

Οι αντίστοιχες ενισχύσεις [παγίου κεφαλαίου] θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς µετά την έγκριση του προγράµµατος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονοµικών και οπωσδήποτε µετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζηµιών.

Σηµειώνεται ότι µε την υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής που παρέχεται από τον ΕΛ.Γ.Α., σύµφωνα µε τον ν. 3877/2010, καλύπτονται οι άµεσες ζηµιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προξενούνται από φυσικούς κινδύνους, όπως χαλάζι, βροχοπτώσεις, παγετοί κ.λπ., καθώς και από ασθένειες (ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι µεγαλύτερες από ένα ελάχιστο ποσοστό ζηµιάς.

Το µη καλυπτόµενο ποσοστό ζηµιάς ονοµάζεται απαλλαγή και είναι χαρακτηριστικό της ασφάλισης. Η απαλλαγή είναι το µέρος της ζηµιάς, το οποίο βαρύνει τον ασφαλισµένο και αποτελεί κίνητρο, ώστε ο ίδιος ο ασφαλισµένος να προστατεύσει την παραγωγή του τόσο πριν από τη ζηµιά –µε προληπτικά µέτρα- όσο και µετά τη ζηµιά –µε κατάλληλους ψεκασµούς- και να µην επαναπαυθεί στην αποζηµίωση του ΕΛ.Γ.Α. Για τον λόγο αυτόν, πουθενά δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης κατά 100% οποιασδήποτε ασφαλιζόµενης ζηµιάς».

Από το προαναφερόμενο έγγραφο προκύπτει ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις των παραγωγών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Περαιτέρω, η αποζημίωση για ζημιές παγίου κεφαλαίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους … μετά την έγκριση του προγράμματος και … μετά την επιβεβαίωση της αποκατάστασης των ζημιών.

Ο κ. Αυγενάκης, σε συνέχεια της προαναφερόμενης απάντησης του κ. Αποστόλου, δήλωσε «Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί  για τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα τους και να στηριχθούν οι παραγωγοί για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version