Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πάει πίσω 20 ημέρες η σπορά ηλίανθου, καλαμποκιού και βάμβακος στον Έβρο λόγω πλημμύρας

Πάει πίσω 20 ημέρες η σπορά ηλίανθου, καλαμποκιού και βάμβακος στον Έβρο λόγω πλημμύρας


Για μετά το Πάσχα μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν οι σπορές καλαμποκιού, βάμβακος και ηλίανθου στις παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, που παραμένουν πλημμυρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, κ. Θανάσης Ραζγκέλης, «η κατάσταση αυτή την ώρα είναι απελπιστική και όλα δείχνουν ότι πάμε για σπορές μετά το Πάσχα, αν βέβαια δεν πέσουν και άλλες βροχές».

«Το θετικό τούτη την ώρα είναι ότι σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή μας, ωστόσο το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, γιατί είναι πιθανό να έρθουν κι άλλα νερά από τη Βουλγαρία».

Εν τω μεταξύ την κήρυξη των παρέβριων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για πλημμυρικά φαινόμενα ζήτησαν με έγγραφό τους προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.Το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, μετέβησαν στο Πύθιο Διδυμοτείχου, όπου η στάθμη του ποταμού παραμένει επί τέσσερις ημέρες πάνω από το όριο συναγερμού.«Μεταβήκαμε σε διάφορα σημεία της παρέβριας ζώνης σε όλο τον νομό. Εκτός από το Πύθιο, υπήρξε εκτόνωση του φαινομένου και σ’ ένα δεύτερο σημείο, στην Κορνοφωλιά, όπου με το άνοιγμα του θυροφράγματος πλημμύρησαν περίπου 4.500 στρέμματα», σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς μετά την «αυτοψία» στις υψηλότερου κινδύνου παρέβριες περιοχές.

Παράλληλα σημείωσε ότι μετά τις «επανειλημμένες εκκλήσεις μας για ελεγχόμενη αποδέσμευση των νερών από τα φράγματα της Βουλγαρίας, καθότι η διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο νομό, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις κινδύνου πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, η γείτονα με νέα ειδοποίηση μας ενημερώνει, πως θα επιχειρηθεί διαχείριση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ, η πληρότητα του οποίου αγγίζει το 113%, σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο».

«Παραμένουμε σε εγρήγορση, γιατί παντού υπάρχουν νερά και ζημίες και το επόμενο 48ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Οι στάθμες του νερού του ποταμού Έβρου παραμένουν πάνω από το όριο συναγερμού σε όλο το μήκος του, ενώ από τα συνολικά 45.000 πλημμυρισμένα στρέμματα, περίπου τα 18.000 είναι από τον ποταμό Έβρο και τα υπόλοιπα 27 από τοπικά νερά», κατέληξε ο κ. Πέτροβιτς.

Επίκαιρη Ερώτηση Δημοσχάκη για πλημμύρες και ΤΟΕΒ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε και ο βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανερχόμενος στο οξύ πρόβλημα των λειτουργικών εξόδων και κυρίως του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων & Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων).

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα (τέσσερις μήνες) λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που διατρέχουν τον ποταμό Έβρο και τις ταυτόχρονες έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στον νομό έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες νερού στις παραποτάμιες αγροτικές εκτάσεις από όμβρια ύδατα των γύρω ορεινών και ημιορεινών περιοχών», αναφέρει στην Ερώτησή του, προσθέτοντας ότι: «Αυτές οι ποσότητες των νερών δεν μπορούν  να διοχετευτούν στον ποταμό Έβρου με φυσική ροή, αφού τα θυροφράγματα των αντλιοστασίων είναι κλειστά λόγω των αυξημένων ποσοτήτων νερού στο Έβρο ποταμό. Αντιθέτως απαιτείται η χρήση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων με συνέπεια την αύξηση της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ, το οποίο μετακυλίεται στους αγρότες μέσω των εισφορών τους στα ΤΟΕΒ».

«Η λύση που προτείνεται με ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ο διαχωρισμός αρδευτικών αντλιοστασίων από αυτά των αποστραγγιστικών, προκειμένου τα μεν αρδευτικά να παραμείνουν στην δικαιοδοσία των κατά τόπους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ ενώ τα αποστραγγιστικά να περάσουν στην ΠΑΜΘ ως προς την διαχείριση των δαπανών για την συντήρηση και λειτουργία τους», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 13,25391 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version