Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι εξαγωγές φέτας προς την Ιαπωνία αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι εξαγωγές φέτας προς την Ιαπωνία αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα


Ανοδική τάση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές φέτας και άλλων ελληνικών τυριών στην Ιαπωνία, στην οποία, παρόλο που η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων είναι γενικώς χαμηλή, αυξάνεται η προτίμηση των καταναλωτών για ποιοτικά τυριά. Οι εξαγωγές φέτας της Ελλάδας προς την Ιαπωνία έφτασαν τα 261.9 χιλιάδες ευρώ για το 2017, με αύξηση κατά 2,4% σε αξία, όταν το 2013 ήταν 165,2 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη καλά πάνε και οι εξαγωγές στο κασέρι οι οποίες έφτασαν τις 24,5 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από το 66% του μεριδίου της ιαπωνικής αγοράς τυροκομικών, καλύπτουν οι Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Αυστρία και ΗΠΑ με 93.5 χιλιάδες τόνους. Η Ελλάδα κατέχει μόλις το 0,05% του μεριδίου αγοράς των τυριών στην Ιαπωνία και βρίσκεται στην 19η θέση στην αξία εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών φέτας προς την Ιαπωνία το 2017 ανήλθε σε 261.858 ευρώ (2016: 255.726 ευρώ), αύξηση κατά 2,4% σε αξία και 1,1% σε ποσότητα. Συνεχίζοντας ανοδικά από το 2013 που η αξία εξαγωγών φέτας είχε ανέλθει σε 165.172 ευρώ. Ενώ το 2017 η Ελλάδα εξήγαγε κασέρι αξίας 24,5 χιλιάδες ευρώ.

Η κατανάλωση τυριού είναι γενικώς χαμηλή στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG AGRI, με ορίζοντα το 2026, η κατά κεφαλήν κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιαπωνία θα σταθεροποιηθεί στα 70 κιλά ετησίως.

Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, οι εισαγωγές τυροκομικών όμως αναμένεται να ανέλθουν στο 80% των εισαγωγών γαλακτομικών εξ’ αιτίας της αυξανόμενης προτίμησης των Ιαπώνων σε ποιοτικά τυριά. Παρόλα αυτά οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν αυξητική τάση

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από ενέργειες του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ και το αρμόδιο ιαπωνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασών και Αλιείας, αναγνώρισε την Ελλάδα ως «χώρα ελεύθερη από αφθώδη πυρετό» για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιαπωνία. Έτσι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων των χωρών για τις οποίες ισχύουν νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις από 1/11/2017.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version