Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Από Ελλάδα και Ιταλία το 90% του εισαγόμενου ελαιολάδου που καταναλώνουν οι Σέρβοι, οι οποίοι μαθαίνουν το προϊόν όταν επισκέπτονται την χώρα μας

Από Ελλάδα και Ιταλία το 90% του εισαγόμενου ελαιολάδου που καταναλώνουν οι Σέρβοι, οι οποίοι μαθαίνουν το προϊόν όταν επισκέπτονται την χώρα μας


Αυξάνεται σταδιακά η κατανάλωση ελαιολάδου και ελιάς τα τελευταία χρόνια στη Σερβία. Την ίδια ώρα όμως σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι εισαγωγές, που μειώθηκαν το 2017, σε σύγκριση με το 2016. Οι κυριότερες χώρες, από τις οποίες εισάγει ελαιόλαδο η Σερβία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Από αυτές, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν μερίδιο 90% στις εισαγωγές. Βέβαια, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στην Σερβία μειώθηκαν το 2017. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, ο κύριος όγκος των εισαγόμενων επιτραπέζιων ελιών προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.

Λόγω των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, η ελιά δεν καλλιεργείται στη Σερβία και γι’ αυτό το λόγο δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Αντιθέτως είναι πολύ μεγάλη η παραγωγή σε σπορέλαια και ειδικότερα σε καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο.

Κατανάλωση ελαιολάδου και ελιάς
Η κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την έκθεση, αφενός λόγω των επισκέψεων των Σέρβων στην Ελλάδα και σε άλλα μεσογειακά κράτη και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου δε της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου οδήγησε σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών με τάση κατανάλωσης ποιοτικών και υγιεινών ειδών διατροφής. Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται, η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες ενώ για τη κουζίνα προτιμούν τα σπορέλαια.

Εισαγωγές Σερβίας σε ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές
Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα, και την Ισπανία, με την Ιταλία και την Ελλάδα να κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς.

Όσον αφορά στις εισαγωγές ελαιολάδου για το 2017 (939.272 κιλά), αυτές παρουσίασαν πτώση σε σχέση με την περσινή περίοδο φτάνοντας το 64% της ποσότητας του 2016 (1.476.382 κιλά).
Αναλυτικότερα, πτώση παρουσίασαν σε ποσότητα τόσο οι εισαγωγές ελαιολάδου από Ελλάδα (204.813 κιλά το 2017 έναντι 361.289 κιλά το 2016) όσο και από Ιταλία (658.035 κιλά το 2017 έναντι 943.072 κιλά το 2016) και την Ισπανία με 47.661 και 136.424 κιλά για το 2017 και το 2016 αντίστοιχα. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές από την Τυνησία με 20.563 το 2017 έναντι μόλις 7.072 το 2016.

Όσον αφορά τις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών, ο κύριος όγκος των εισαγωγών προέρχεται από την Ελλάδα και δευτερευόντως από την Τουρκία και την Ισπανία.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version