Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πονοκέφαλος για τους αγρότες η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στη βουλή πήγε το θέμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη


Προβληματισμό εξακολουθεί και προκαλεί στους αγρότες το ζήτημα που έχει προκύψει φέτος και ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος, σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τις 5 Μαρτίου και τις 18 Απριλίου ο ΑγροΤύπος ανέδειξε το θέμα, σημειώνοντας τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η αναγραφή ενός πλασματικού (εικονικού ΑΤΑΚ), στις δηλώσεις, για τα ιδιόκτητα και τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου έχει δηλώσει, ότι «δεν θα χαθεί καμία επιδότηση φέτος, είτε δηλωθεί ΑΤΑΚ, είτε όχι». Ωστόσο ερωτηματικό, όπως έχει σημειώσει ο ΑγροΤύπος έγκαιρα, παραμένει τι θα συμβεί από του χρόνου.

Το ζήτημα του ΑΤΑΚ αναμένεται να συζητηθεί και στη βουλή, καθώς ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5825/10.5.2018 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου κάνει λόγο: για «πρωτοφανή καθυστέρηση της Συγκυβέρνησης με το πλασματικό ΑΤΑΚ στο ΟΣΔΕ 2018 και τον κίνδυνο απώλειας εισοδημάτων».

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Βουλευτής: «Μετά την πρωτοφανή σύγχυση που δημιουργήθηκε στις τάξεις των αγροτών με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις καλλιέργειας του ΟΣΔΕ 2018, ως προϋπόθεση, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, η Κυβέρνηση, υπό τον φόβο της γενικότερης δυσαρέσκειας που προκλήθηκε αλλά και του υποφαινόμενου κινδύνου απώλειας σημαντικών πόρων, έσπευσε, από τα τέλη Μαρτίου, με προφορική δήλωση του ΥΠΑΑΤ, να το αναβάλλει, για την επόμενη χρονιά. Επισημαίνω, ιδιαίτερα, τον όρο, προφορικά, διότι, για ακόμη μια φορά, η  απαράμιλλη δεξιοτεχνία που αδιαμφισβήτητα κατέχουν οι Κυβερνώντες «άλλα να λένε και άλλα να κάνουν ή να εννοούν», αποποιούμενοι, ως συνήθως, των ευθυνών τους, αποδεικνύεται στην πράξη, με την μέχρι τώρα εξέλιξη στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης, ΟΣΔΕ 2018».

Επίσης, ο κ. Τζελέπης αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τις πύλες υποδοχής, ενώ αρχικά, όταν ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων, αυτές δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, χωρίς την καταχώρηση έγκυρου αριθμού ΑΤΑΚ, μετέπειτα, προφανώς με τεχνική λύση, δόθηκε η δυνατότητα εισαγωγής στο σύστημα ΟΣΔΕ, πλασματικού ΑΤΑΚ, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές.  Εύλογα, όμως, αμφισβητείται, από τους παραγωγούς, κατά πόσον με αυτόν τον τρόπο οι αιτήσεις τους, οριστικοποιούνται, καθώς, σε αυτή την  περίπτωση, το σύστημα, διασταυρώνοντας τον δοθέντα «ψεύτικο» αριθμό με το αντίστοιχο Ε9 του ιδιοκτήτη, επισημαίνει, για κάθε τέτοιο τεμάχιο, ότι ο αριθμός δεν είναι έγκυρος. Η έντονη ανησυχία και τα ερωτήματα που εγείρονται στις τάξεις των αγροτών, εάν, αυτή η φαινομενικά, «παράνομη ενέργεια», θα τους εξασφαλίσει, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, καθώς με έναν διασταυρωτικό έλεγχο, χιλιάδες αγροτεμάχια, θα βρεθούν ως παρανόμως κατέχοντα, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Δυστυχώς, πλήθος εξ αυτών, βασιζόμενοι σε μια, ουσιαστικά, προφορική εξαγγελία, αποποίησης ευθυνών, ρισκάρουν το μέλλον των εκμεταλλεύσεων τους, αποδεχόμενοι, σχεδόν εκβιαστικά, μια ουδόλως νόμιμη διαδικασία και μάλιστα με την υπογραφή τους».

Κατόπιν όλων των παραπάνω και επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και του αγροτικού τομέα, εν γένει, δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να βασίζεται, σε ευθυνόφοβες προφορικές εξαγγελίες και αδιαφανείς διαδικασίες» ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για ποιους λόγους το ΥΠΑΑΤ, προέβη σε προφορική και όχι γραπτή εξαγγελία περί αναβολής της υποχρέωσης αναγραφής του ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια του ΟΣΔΕ έτους 2018, για την επόμενη χρονιά και κατά πόσον αυτή η ενέργεια διασφαλίζει την εγκυρότητα της διαδικασίας που ακολουθείται φέτος ως προς την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργεια. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να πληροφορηθεί για ποιους λόγους το ΥΠΑΑΤ, ενώ ανέβαλλε για την επόμενη χρονιά την υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ, έχει εισάγει στο φετινό σύστημα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2018, ως υποχρεωτικό, το σχετικό πεδίο, αναγκάζοντας ουσιαστικά, τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα με την εύρεση του, να υποβάλουν «πλασματικά ΑΤΑΚ», προκειμένου να μπορέσουν ενεργοποιήσουν την αίτηση τους.

Τέλος, ο Βουλευτής ρωτάει τι θα συμβεί την φετινή χρονιά με τις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών των οποίων τα αγροτεμάχια θα βρεθούν, μετά από έλεγχο, με μη έγκυρο αριθμό ΑΤΑΚ και ποιος θα αναλάβει, εν τέλει, την ευθύνη, εάν ο επικείμενος κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης αποδειχτεί πραγματικός.

Παρέμβαση Καραμπάση
Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου παρέμβαση για το θέμα, με σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους έκανε και ο πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Δημήτρης Καραμπάσης.

Ολόκληρη η επιστολή με θέμα: ΑΤΑΚ: Τεχνητή λύση για «μαϊμού» ΟΣΔΕ ανέφερε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Πρόσφατα είχατε υποσχεθεί στους Έλληνες αγρότες ότι δεν θα εφαρμοσθεί ο ΑΤΑΚ στην Ενιαία Ενίσχυση του 2018 για τα μισθωμένα αγροτεμάχια. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι υποσχεθήκατε ένα μεγάλο ψέμα.
Ενώ αρχικά όταν ξεκίνησε η διαδικασία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για τα μισθωμένα αγροτεμάχια χωρίς κωδικό ΑΤΑΚ, δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί η αίτηση, στη συνέχεια, με τεχνητή λύση και «Μαϊμού κωδικό» η αίτηση γινόταν αποδεκτή.  Η τεχνητή λύση, δηλαδή ο πλασματικός αριθμός ΑΤΑΚ, ήταν η σιωπηρή και προφορική εντολή από εσάς προς τις πύλες εισόδου.
Η ευθύνη όμως σε περιπτώσεις ελέγχου, ανήκει και πάλι στους δικαιούχους διότι θα ισχυριστείτε για μια ακόμη φορά, ότι την αίτηση την υπέγραψε ο δικαιούχος. Όμως θα πρέπει να πείτε στους δικαιούχους ότι με πλασματικό ΑΤΑΚ, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζει «Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ». Τώρα πως γίνεται η αίτηση αποδεκτή, το γνωρίζουν μόνο οι εμπλεκόμενοι… Προκύπτει όμως ότι η μη αποδοχή από τους δικαιούχους του πλασματικού ΑΤΑΚ, δεν οριστικοποιεί την αίτηση ΟΣΔΕ, άρα χάνεις τις ενισχύσεις. Για μια ακόμη φορά, στεγνός εκβιασμός.
Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών προτείνει στα μέλη της αλλά και σε όλους τους αγρότες ανά την επικράτεια να μην δεχθούν τον πλασματικό ΑΤΑΚ. Να αναφέρουν τον εκβιασμό για την υποχρεωτική δήλωση πλασματικού ΑΤΑΚ και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους. Η εντολή για την αναγραφή του πλασματικού ΑΤΑΚ είναι προφορική και δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς να είναι γραπτή! Είναι δικαίωμα όλων η επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.
Οι Βιοκαλλιεργητές ανά την επικράτεια εκτός από τα προαναφερόμενα και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους, να διεκδικήσουν τα χρήματα που επιβλήθηκαν ως ποινές μετά τον κατακερματισμό των αγροτεμαχίων (μη επιλέξιμα, πυκνότητα φύτευσης) τα οποία είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Όσοι από τους συναδέλφους αποδεχθούν εν γνώσει τους αυτή τη μη νόμιμη ενέργεια, αναλαμβάνουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Αυτοί που θα γλιτώσουν για μια ακόμη φορά, είναι οι «εντέλοντες προφορικά». Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους κατέχοντες μισθωμένες εκτάσεις χωρίς ΑΤΑΚ, στο να χάσουν τις ενισχύσεις τους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, έστω και στο και πέντε, οι αρμόδιοι να συνετιστούν. Με τον πρώτο διασταυρωτικό έλεγχο θα βρεθούν δεκάδες αγροτεμάχια με τον ίδιο ΑΤΑΚ. Ο κ. Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα έχει τον πρώτο λόγο, και ας μην ήταν εκείνος που σύστησε τον ΑΤΑΚ.

Σπάρτη, 07/05/2018

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας

Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα

 

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=108774

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=108112

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version