Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Για την αξία των φρεσκοκομμένων φρούτων μίλησαν στην Macfrut, αυξημένη παραγωγή ροδάκινων στην Ιταλία μειωμένη στην Ελλάδα


Με τους αστικούς μύθους για τα φρεσκοκομμένα προϊόντα ασχολήθηκε την 1η ημέρα της η έκθεση Macfrut, στις 9 Μαΐου 2018. Επιστήμονες και ειδική για την υγιεινή τροφίμων είπαν πως τα φρεσκοκομμένα φρούτα είναι πιο υγιεινά. Ενώ απονεμήθηκαν εννέα χρυσά, είκοσι αργυρά και τέσσερα αργυρά μετάλια στα βραβεία καινοτομίας.

Καταρίπτονται οι αστικοί μύθοι για τα μη υγιεινά- φρεσκοκομμένα προϊόντα
Με το πέρασμα του χρόνου βγήκαν πολλοί αστικοί μύθοι σχετικά με τα φρεσκο-κομμένα προϊόντα. Μερικοί, πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα, είναι κατώτερης ποιότητας, πιο ακριβά και γεμάτα συντηρητικά ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Αλλά κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια;

Την πρώτη ημέρα της έκθεσης Macfrut (Τετάρτη 9 Μαΐου 2018), η οποία γίνεται στο εκθεσιακό κέντρο του Rimini στην Ιταλία, ένας αριθμός παγκοσμίως-ανεγνωρισμένων επιστημόνων, μαζεύτηκε κάνοντας ένα συνέδριο έτσι ώστε να δει τι γίνεται με την όλη κατάσταση. Κατά την διάρκεια αυτού του υψηλού επιπέδου σεμιναρίου, που έγινε σε μια κατάμεστη από ειδικούς και ερευνητές παρουσιάστηκε η έρευνα των επιστημόνων πάνω στο αντικείμενο.

Ο καθηγητής Giancarlo Colelli από το πανεπιστήμιο της Foggia, απέδειξε πως το «κλισέ» που ακολουθεί είναι λανθασμένο: Αυτοί που καταναλώνουν φρέσκο-κομμένα προϊόντα δεν σταματούν να καταναλώνουν τα τοπικά προϊόντα. Εάν ήταν να σταματήσουν την κατανάλωσή τους θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς σαλάτα και θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν διατροφικά με συμπληρώματα διατροφής, τα οποία σήμερα αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά (το 2014, ο κλάδος έφτασε πωλήσεις της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

«Οι παραγωγοί θα πρέπει τότε να εστιάσουν στην παροχή ακριβών πληροφοριών, καινοτόμων συστημάτων και διαδικασιών, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια και την αύξηση του κύκλου ζωής το προϊόντος. Με άλλα λόγια η τεχνολογική καινοτομία θα τους δώσει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των άλλων παραγωγικών τομέων».

Ο κ. Luis Cisneros-Zevallo από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έδωσε φως στην επίδραση των φρεσκοκομμένων προϊόντων στην υγεία του ανθρώπου επισημαίνοντας: «Ένας αριθμός μελετών δείχνει ότι, όταν κοπούν, πολλά από τα λαχανικά απελευθερώνουν αντιοξειδωτικά (ακόμα και αν έχουν αφεθεί στο ψυγείο για αρκετές ημέρες) και άλλες ουσίες που προάγουν την υγεία. Η Βιομηχανία θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες αποθήκευσης έτσι ώστε να τα προϊόντα να μην χάσουν αυτές τις ιδιότητές τους. Ο παράλογος φόβος για τα βακτήρια στις σαλάτες έχει επίσης ξεπεραστεί».

Ο κ. Trevor Suslow από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τόνισε πώς «τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζουν στον μεγάλο αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται στα προϊόντα που συσκευάζονται αμέσως μετά την κοπή τους, αλλά αυτά τα νούμερα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων και σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμα με προϊόντα χαμηλής ποιότητας ή ανθυγιεινά προϊόντα. Αντίθετα, επωφελείς ομάδες μικροβίων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για να εξαλειφθούν τα παθογόνα που βρίσκονται σε αυτά τα προϊόντα».

33 καινοτόμες επιχειρήσεις κέρδισαν το βραβείο καινοτομίας της Macfrut
Η βιομηχανία φρούτων και λαχανικών που παρουσιάστηκε στην έκθεση Macfrut είναι ένας κερδοφόρος τομέας.

Τα τέταρτα βραβεία καινοτομίας της Macfrut διοργανώθηκαν από την L’Informatore Agrario and Cesena Fiera, βραβεύτηκαν συνολικά 33 καινοτομίες σε 8 διαφορετικούς τομείς: σπόροι, μηχανήματα και εξοπλισμός καλλιέργειας, προστατευμένες καλλιέργειες, λιπάσματα, τεχνολογία συσκευασίας, logistics και υπηρεσίες καθώς και φρεσκοκομμένα προϊόντα.

Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων, η οποία έγινε στο συνεδριακό κέντρο της L’Informatore Agrario, απονεμήθηκαν εννέα χρυσά, είκοσι αργυρά και τέσσερα αργυρά μετάλια.

Καλύτερο το 2018 για τους ροδακινοπαραγωγούς Ιταλίας
Όσον αφορά την Ιταλία, το έτος 2017, ήταν μία κακή χρονιά για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Λόγω της υπερπαραγωγής η μέση τιμή παραγωγού έπεσε στα 0,25 ευρώ ανά κιλό. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη έγνοια των παραγωγών από την Ιταλία, καθώς παρόμοιες μειώσεις παρατηρήθηκαν τόσο στην Ισπανία όσο και την Ελλάδα.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Macfrut 2018 στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα ροδάκινα» όπου αντιπρόσωποι διάφορων κλάδων συζήτησαν τα στατιστικά, αναλύσεις και προβλέψεις για το 2018.

Όπως επεσήμανε και η Elisa Macchi από την CSO Italy, «Το έτος 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς ροδάκινων, με υπερπαραγωγή (+9% για τα ροδάκινα, +26% για τα πρώιμα ροδάκινα και +5% για τα νεκταρίνια). Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης στην παραγωγή στη Νότιο Ιταλία. Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2018, οι τελευταίες θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου στην Ισπανία. Τώρα μπορούμε να παρέχουμε μόνο γενικές ενδείξεις, οι οποίες ωστόσο ήδη δείχνουν ότι η παραγωγή έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι, έτσι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο εύκολη για τους παραγωγούς σε σχέση με πέρυσι».

Μειωμένη η εγχώρια κατανάλωση ροδάκινων στην Ισπανία που πουλά μαζί με Ιταλία
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην Ισπανία  είναι ότι για κάποια συναπτά χρόνια τώρα, η εποχή που παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα (Ιούνιος, Ιούλιος) συμπίπτει με αυτήν της Ισπανίας, ενώ παλαιότερα το πρόβλημα αυτό είχανε μόνο όσοι παρήγαγαν πρώιμα.

Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές ροδάκινων από την Ιταλία μειώθηκαν κατά 12% και οι τιμές έπεσαν κατά 5%. Στην Ισπανία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς το μέσο κόστος παραγωγής φτάνει τα 14 λεπτά ανά κιλό, αντίθετα οι εξαγωγές πάνε καλά και αυξάνονται συνεχώς.

Ο κ. Javier Basols μίλησε για δομική ανισορροπία, και έχει μια θετική πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής κατά 10% στην συνολική παραγωγή ροδάκινων στην Ισπανία. «Ανησυχούμε και εμείς για την μείωση στην κατανάλωση των ροδάκινων στην Ισπανία». Λίγα χρόνια πριν , η μέση κατανάλωση κατά κεφαλήν έφτανε τα 7-8 κιλά ετησίως, αλλά τώρα έχει πέσει στα 4 κιλά κατά κεφαλήν. Παρόλους τους 50 εκατ. κατοίκους της η παραγωγή που δεν βρίσκει αγοραστές φτάνει εκατομύρια κιλά. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την εγχώρια αγορά εστιάζοντας στην ποιότητα και την επικοινωνία».

Μειωμένη παραγωγή ροδάκινου στην Ελλάδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών
Όσον αφορά την τιμή παραγωγού το 2017 ακόμα και η Ελλάδα δεν έπιασε καλύτερα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης από την Ένωση Αγροτικών συνεταιρισμών Ημαθίας, «το 2017 οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ απογοητευμένοι, καθώς πέτυχαν τιμές 0,15 ευρώ ανά κιλό, με μεγάλες απώλειες. Όσον αφορά το 2018 περιμένουμε επίσης μείωση στην παραγωγή, κυρίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών οι οποίες έβλαψαν το λιγότερο 13.000 εκτάρια».

Επικοινωνιακές εκστρατείες και εσωτερική αγορά κρατάνε τους ροδακινοποαραγωγούς της Γαλλίας
Η Γαλλία αντίθετα κατάφερε να αποφύγει τον ανταγωνισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009, στοχεύοντας κυρίως στην εγχώρια αγορά, και διασφαλίζοντας επικοινωνία και ποιότητα προϊόντος.

«Είναι οι ίδιοι καταναλωτές που ζητούν γαλλικά προϊόντα» εξήγησε ο κ. Bruno Darnaud από την Ομοσπονδία Φρούτων και Λαχανικών της Ανατολικής γαλίας για τα ροδάκινα και βερίκοκα. «Και πιστεύω πως αυτό είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών εκστρατειών χρόνων».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version