Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κραυγή αγωνίας από τους Κρητικούς, καίγονται οι καλλιέργειες κηπευτικών, ελιάς και αμπελιού αν δεν βρέξει το επόμενο διάστημα

Κραυγή αγωνίας από τους Κρητικούς, καίγονται οι καλλιέργειες κηπευτικών, ελιάς και αμπελιού αν δεν βρέξει το επόμενο διάστημα


Πιο λίγα νερά και από το χειρότερο έτος των τελευταίων 40 ετών έχει ρίξει στην Κρήτη φέτος, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αρχίσουν να ανησυχούν για το αν θα έχουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Όσο πάμε από τις δυτικές περιοχές, στις ανατολικές (Λασήθι), η κατάσταση είναι χειρότερη κι αν δεν βρέξει τους επόμενους έναν-δυο μήνες, είναι βέβαιο, ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι ποτιστικές καλλιέργειες, όπως οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια και τα κηπευτικά.

Ωστόσο ακόμα και στα δυτικά της περιφέρειας, όπως τα Χανιά για παράδειγμα, όπου η κατάσταση θεωρητικά είναι καλύτερη, από τους υπόλοιπους νομούς, οι αγρότες καταγγέλλουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι «παρατηρείται μεγάλη απώλεια υδάτινων πόρων, λόγω των συνεχών βλαβών στα αρδευτικά δίκτυα».

«Πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ανατολικές περιοχές της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα ο νομός Λασηθίου. Οι γεωτρήσεις, που τώρα δεν έχουν πρόβλημα, αν δεν βρέξει σε έναν-δυο μήνες, θα στερέψουν εντελώς. Το ίδιο και τα φράγματα, οπότε θα έχουν μεγάλο πρόβλημα οι ποτιστικές καλλιέργειες, παραπάνω, από τις ξηρικές που έχουν συνηθίσει την έλλειψη νερού», αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη «οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ευεργετικές για τις καλλιέργειες, ωστόσο αύξησαν το κόστος παραγωγής στα αμπέλια, που χρειάζονται πλέον έως και δυο ψεκασμούς παραπάνω για τον περονόσπορο».

«Πολύ φοβάμαι φέτος, ότι όπως πάει η κατάσταση με τον καιρό και την ανομβρία δεν θα έχουμε καθόλου παραγωγή ελαιολάδου. Το φράγμα Φανερωμένης για παράδειγμα έχει τώρα απόθεμα γύρω στα 2,4 εκατ. κυβικά νερού, δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ πέρσι είχε 18 εκατ. Ελπίζω να βρέξει καλά το επόμενο διάστημα, γιατί αλλιώς χαθήκαμε, δεν θα έχουμε ούτε να πιούμε νερό, πόσο μάλλον να ρίξουμε στα δέντρα και στα ζώα», λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Ρέθυμνο, αλλά αν δεν βρέξει θα υπάρχει πρόβλημα

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει και ο νομός Ρεθύμνου, που όμως σύμφωνα με όσα μετέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλεντζάκης «είναι σε καλύτερη μοίρα φέτος από τις υπόλοιπες περιοχές».

«Βέβαια και εδώ τα ποτάμια και οι πηγές έχουν πολύ λιγότερο νερό σε σχέση με άλλες χρονιές και εάν δεν βρέξει θα έχουμε θέμα», μας τόνισε.

Γωνιωτάκης: Χάνουμε πόρους από τις συνεχείς βλάβες στα απαρχαιωμένα δίκτυα

Και στο νομό Χανίων όμως οι αγρότες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πολύμηνης ξηρασίας. «Ακόμα και η Άνοιξη ήταν άνυδρη, με αποτέλεσμα να στερεύουν σιγά-σιγά και οι πληγές, που αναβλύζουν νερό. Η κατάσταση είναι χάλια. Σε λίγο, αν δεν βρέξει, λόγω και των μεγάλων αναγκών για πόσιμο νερό την θερινή περίοδο, σίγουρα θα έχουμε θέμα με τις ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα αμπέλια», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Σταφιδικής Ένωσης Χανίων, κ. Γιώργος Γωνιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «απαιτείται άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα που υπάρχουν εδώ, γιατί εμφανίζουν βλάβες πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο νερό».

Κώδωνας κινδύνου από τη Διεύθυνση Υδάτων

Καμπανάκι κινδύνου για την ανομβρία στην Κρήτη κρούει και η Διεύθυνσης Υδάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οι φετινές βροχοπτώσεις που υπολογίζονται σε 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά είναι χειρότερες ακόμα και από αυτές της περιόδου 1989 – 1990, που θεωρούνταν η πιο ξηρή  των τελευταίων 40 ετών όπου οι βροχοπτώσεις έφθασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά. Η πιο υγρή περιόδος των τελευταίων 40 ετών θεωρείται το έτος 2002 – 2003, όπου στην Κρήτη είχαν πέσει 12 δισεκατομμύρια κυβικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έκθεση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνο Κριτσωτάκη, το μέσο ποσό βροχόπτωσης υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά ανά έτος, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο από την ελάχιστη φετινή βροχόπτωση.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,3125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version