Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μεγαλώνει η ζήτηση στο εξωτερικό για πάστα και ροδέλα ελιάς Καλαμών, που βρίσκονται οι τιμές, εκτιμήσεις για όγκο παραγωγής και τεμαχισμούς

Μεγαλώνει η ζήτηση στο εξωτερικό για πάστα και ροδέλα ελιάς Καλαμών, που βρίσκονται οι τιμές, εκτιμήσεις για όγκο παραγωγής και τεμαχισμούς


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εμπορική περίoδος στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών. Ακόμα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, οι εμπορικές πράξεις αυξάνονται. Η τιμή παραγωγού στη βασική κατηγορία τεμαχισμού έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα 2 ευρώ το κιλό σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση παρατηρείται από το εξωτερικό σε νέα προϊόντα ελιάς Καλαμών, όπως η πάστα ελιάς και η ροδέλα.

Σε σχέση με τη νέα χρονιά, οι περισσότεροι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς περιμένουν, καλή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής, εκτός κι αν ο καιρός δεν ευνοήσει και δεν πέσουν αρκετές βροχές. «Το προϊόν φεύγει κανονικά στο εξωτερικό, χωρίς προβλήματα και δυσχέρειες αυτή την περίοδο», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγεματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Σε σχέση με τις τιμές που παραδίδει ο παραγωγός, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, επισημαίνει ότι «έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2, 2 και κάτι ευρώ το κιλό, η βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών σε όλη την χώρα, ενώ έχουν εκλείψει φέτος φαινόμενα μαζικών αγορών, ανεξαρτήτως μεγέθους («σκούπα»)».

Ο κ. Ντούτσιας περιμένει φέτος, ότι η περσινή μικροκαρπία δεν θα επαναληφθεί, καθώς, όπως αναφέρει «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».

«Συνήθως τις χρονιές μετά την μικροκαρπία, όπως συνέβη πέρσι, έρχονται σοδειές μικρότερες, αλλά με πιο χοντρά μεγέθη», μας εξηγεί.

«Η τιμή έχει κάτσει στα 2 ευρώ το 200άρι για όλη την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς φέτος είναι μικρά μεγέθη. Για τα μεγέθη πάνω από 380 κομμάτια ελιάς ανά κιλό υπάρχει μια δυστοκία στην αγορά, από την άποψη ότι δεν είναι εμπορικά. Για τη νέα χρονιά, η εικόνα της ανθοφορίας δείχνει πολύ καλή», μας επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Δρούσιας, έμπορος ελιάς από τη Λακωνία.

«Η νέα χρονιά προβλέπεται καλή σε σχέση με την ανθοφορία αυτή τη περίοδο», μας ανέφερε η κα Ακριβή Κούκη, υπεύθυνη στο εργοστάσιο ελιάς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. «Τώρα παρατηρείται ροή στο εμπόριο και μία στασιμότητα στις παρτίδες που έχουν πολύ ψιλούς τεμαχισμούς. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 1/3 της εγχώριας παραγωγής είναι από 300 και πιο ψιλά κομμάτια στο κιλό», πρόσθεσε.

Αν δεν ρίξει βροχές, θα υπάρξει πρόβλημα

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Καμπούρης, ελαιοπαραγωγός και τυποποιητής επιτραπέζιας ελιάς από την περιοχή της Νεμέας Κορινθίας σημειώνει ότι: «επικρατεί μια κάποια στασιμότητα. Οι πιθανές μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις ακόμα και μηνών για κλείσιμο νέων συμφωνιών οδηγούν τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τους εμπόρους σε δυσκολία να απορροφήσουν όλη την παραγωγή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την μεγάλη φετινή παραγωγή, περισσότερο στον τεμαχισμό των 250 κομματιών (το κιλό) και κάτω, έχει οδηγήσει, από ό, τι παρατηρείται στις πράξεις του τελευταίου διαστήματος να υπάρχει μια υποχώρηση στην τιμή του παραγωγού.

Ως προς αυτό συντελεί και το γεγονός, ότι παρατηρείται μεγάλη ανθοφορία στα δέντρα και σιγά-σιγά αρχίζουν και δένουν τον καρπό.

Θα πρέπει ομως, όπως είναι φυσικό ζητούμενο, να πέσουν βροχές στις παραγωγικές περιοχές, έτσι ώστε και όσοι έχουν ποτιστικά αγροτεμάχια να μπορούν να ποτίσουν χωρίς να υπάρξει λειψυδρία και όσοι τα έχουν ξερικά να επωφεληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει και ένα ικανοποιητικό μέρος της παραγωγής το οποίο θα είναι σε μεγαλύτερους τεμαχισμούς, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε αμοιβαίο όφελος και στον παραγωγό και στους εμπόρους».

«Οι μεγαλύτεροι τεμαχισμοί από 160 τεμάχια και πάνω είναι πολύ ζητήσιμοι στο εξωτερικό, αλλά λόγω της ανομβρίας δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και παρατηρουνται, όπως είναι φυσικό, τυπικοί ή και άτυποι πληστηριασμοί για να μπορέσει μία μεταποιητική επιχείρηση ή ένας έμπορος να δώσει την καλύτερη τιμή και να τα αγοράσει. Ένα άλλο φαινόμενο όμως που παρατηρείται, παρά την δυσκολία, είναι ότι αρχίζει να υπάρχει στο εξωτερικό μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα της ελιάς Καλαμών, όπως είναι η πάστα ελιάς και η ροδέλα. Στις εξεζητημένες αγορές, αυτά πλέον αποτελούν είδη delikatessen, πράγμα που οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας τον εξωστρεφή τους χαρακτήρα, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν», καταλήγει ο κ. Καμπούρης.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,421875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version