Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με fibronil αυγά


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), δημοσίευσε μία ανάλυση δεδομένων για τρόφιμα που είχε συλλέξει κατά το γνωστό σε πολλούς Ευρωπαϊκό σκάνδαλο σχετικά με τα υπολείμματα του εντομοκτόνου και παρασιτοκτόνου κτηνιατρικού φαρμάκου fibronil σε αυγά ορνίθων. Οι περισσότερες παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία.

Τα μέλη κράτη παρέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, πάνω από 5000 δείγματα από αυγά και όρνιθες που συνέλεξαν στο διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου του έτους 2017.

Στα δείγματα έγινε ανάλυση για την παρουσία του fibronil, και άλλων ουσιών που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι 742 δείγματα περιείχαν υπολείμματα σε ποσότητες που ξεπερνούσαν τα οριζόμενα από τον νόμο όρια, και σχεδόν οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονταν με το fibronil.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων στις οποίες τα επιτρεπτά από τον νόμο όρια υπολειμμάτων είχαν ξεπεραστεί, αφορούσαν περιπτώσεις προϊόντων ή παραγωγών οι οποίοι ήταν γνωστοί για την παράνομο δράση τους.

Τα προϊόντα στα οποία παρουσιάστηκαν υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων στα υπολείμματα, ήταν από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ελλάδα.

Τα κυριότερα προϊόντα τροφίμων που βρέθηκαν με υπερβάσεις των ορίων ήταν τα μη επεξεργασμένα αυγά και το λίπος των αυγοπαραγωγών ορνίθων. Μερικές υπερβάσεις παρουσιάστηκαν και σε κρέας αλλά και σκόνη αυγών, αυγοπαραγών ορνίθων.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση της ΕΑΑΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών δειγμάτων, στα ύποπτα δείγματα που ελέγχθηκαν παρουσιάστηκε στην Ολλανδία σε ποσοστό 60%, ενώ ακολούθησαν οι Ιταλία με 48,1% και η Γερμανία με 29,3%.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Ο εντοπισμός υπολειμμάτων fibronil σε αυγά ορνίθων από τις Βελγικές αρχές τον ιούλιο του 2017 οδήγησε εκατομμύρια αυγά εκτός αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μόλυνση προκλήθηκε από παράνομη χρησιμοποίηση απαγορευμένων κτηνιατρικών φαρμάκων από φάρμες πουλερικών.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4052734 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version