Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Υψηλό κόστος, χαμηλή ποιότητα και μειωμένη ζήτηση πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ροδακινοπαραγωγοί


Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην ημερίδα για το ροδάκινο που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μακριχώρι Ημαθίας έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Οι εισηγητές μίλησαν για τεχνικά όσο εμπορικά ζητήματα όπως το ρωσικό εμπάργκο και η μειωμένη ζήτηση του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο παρενέβη ο βουλευτής κ. Αντωνίου δίνοντας στοιχεία για πορεία των αποζημιώσεων αλλά και για το εμπάργκο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα αναφέρει τα εξής:

Στις 4-5-2018, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μακροχωρίου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, με θέμα: «Ροδάκινο 2018: Ποιότητα-Απορρόφηση-Διάθεση»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μακροχωρίου παρευρέθηκαν: ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Αντωνίου Χ., εκπρόσωπος της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κας. Καρασαρλίδου Φ.,  ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κ. καθώς και οι αντιδήμαρχοι κ.κ Παπαδόπουλος Β. και Σιδηρόπουλος Α., πρόεδροι συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων (του νομού Ημαθίας και γειτονικών νομών), γεωτεχνικοί και αγρότες.

Την εκδήλωση, της οποίας το συντονισμό είχε ο κ. Δάρλας Κ.-γεωπόνος, χαιρέτησαν ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος, η υπεύθυνη του Κέντρου «Δήμητρα» Τσιλιοπούλου Μαρία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων κα. Παπαοικονόμου Καλλιόπη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Χαλκίδης Τάσος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

-Στην εισήγησή της, η Δρ. Δρογούδη Παυλίνα, Τακτική Ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, αναφέρθηκε αναλυτικά στην έννοια της ποιότητας τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον έμπορο.

Στις καλλιεργητικές τεχνικές (αραίωμα, πότισμα, κλάδεμα, λίπανση, συγκομιδή) και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ροδάκινου.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη μείωση της κατανάλωσης ροδάκινου που παρατηρείται και σημαντικό ρόλο σε αυτό κατέχει η απουσία σταθερότητας στην ποιότητα και στη γεύση, γεγονός που αποτρέπει τον καταναλωτή να αγοράσει ροδάκινα.,

-Ο δεύτερος εισηγητής, κ. Γιαννακάκης Χρήστος, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, αναφέρθηκε στην πορεία παραγωγής και διάθεσης του επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στόχος για την Ελλάδα αποτελεί η κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πρότεινε κοινές εμπορικές δράσεις καθώς και να δοθεί βάση στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με συνέπεια και συνέχεια.

-Ο τρίτος εισηγητής, κ. Αποστόλου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, παράθεσε τα στοιχεία της διάθεσης και απορρόφησης του συμπύρηνου ροδάκινου, τονίζοντας τη σημασία των προγραμμάτων προώθησης του προϊόντος αλλά και της ποιοτικής και ποσοτικής παραγωγής ροδάκινου.

Επεσήμανε το στόχο των καλών αποδόσεων σε συνάρτηση με το ποιοτικό προϊόν (χωρίς ασθένειες, χωρίς πράσινο, χωρίς μικροκαρπία) και έδωσε στοιχεία για την τιμή της φετινής παραγωγής (όχι κάτω από 0,25ευρώ το κιλό για το ποιοτικό ροδάκινο).

-Ο τέταρτος εισηγητής, κ. Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρθηκε στα προβλήματα της καλλιέργειας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί (κυρίως στη χαμηλή τιμή που οδηγεί σε χαμηλή παραγόμενη ποιότητα, φορολογικά-ασφαλιστικά-κόστος παραγωγής) αλλά και στην άμεση ανάγκη στήριξης της παραγωγής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την πολιτεία.

Στο τέλος των εισηγήσεων παρενέβη ο βουλευτής κ. Αντωνίου και έδωσε κάποια στοιχεία για την πορεία των αποζημιώσεων των παραγωγών από τις βροχοπτώσεις της περσινής χρονιάς αλλά και του εμπάργκο.

Τέλος τέθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές κυρίως σχετικά με την  τιμή διάθεσης της φετινής παραγωγής και την νόμιμη διάθεση του προϊόντος. Έγιναν τοποθετήσεις και  παρουσιάστηκαν προβληματισμοί τόσο των παραγωγών όσο και των φορέων για την πορεία του ροδάκινου την προσεχή καλλιεργητική περίοδο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4365234 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version