Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τα 10 χρόνια του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού γιόρτασε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, 172 ευρώ ο τόνος η τιμή παραγωγού

Τα 10 χρόνια του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού γιόρτασε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, 172 ευρώ ο τόνος η τιμή παραγωγού


Την πρώτη του δεκαετία συμπλήρωσε φέτος το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και η εταιρεία γιόρτασε την «επέτειο» στις εγκαταστάσεις την Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, με σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος. Όπως τόνισαν στον ΑγροΤύπο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, «το πρόγραμμα επισφράγισε μια επιτυχή πορεία που αποδίδει καρπούς για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες». Σημειωτέον ότι η τιμή που πλήρωσε το 2017 η εταιρεία στους αγρότες ήταν 172 ευρώ τον τόνο.

Με αφετηρία το 2008 και οδηγό την καινοτομία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέπτυξε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, «μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, η εταιρεία επιτυγχάνει τη δημιουργία μίας πλήρως καθετοποιημένης ελληνικής διαδρομής για τα προϊόντα της, ξεκινώντας από την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών της σε ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τις δεκαπέντε (15) μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας».

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ τη διετία 2017-2019, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζονται νέες επενδύσεις και ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην τελική ευθεία η εκπόνηση του επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2019-2021.
Ο κ. Δανιηλίδης υπογράμμισε ότι η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά 142 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στην κρίση, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η εταιρεία έχει μεγάλες ανάγκες σε πρώτη ύλη.

Πάνω απ' όλα το πρόγραμμα διατηρεί ένα κοινωνικό πρόσωπο, αφού θα μπορούσαμε να προμηθευόμαστε κριθάρι, πιο φθηνό από άλλες χώρες, κάτι που εμείς δεν κάνουμε, προτιμώντας να κλείνουμε συμβόλαια, με ντόπιους παραγωγούς, πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Υπάρχει παραγωγός που έπιασε αποδόσεις βυνοποιήσιμου κριθαριού 1.026 κιλά το στρέμμα

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που εμφάνισαν σε σχέση με τις αποδόσεις κριθαριού των συνεργαζόμενων με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραγωγών. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, υπάρχει αγρότης από την Χαλκιδική που έπιασε στρεμματική απόδοση 1.026 κιλά ανά στρέμμα, επιτυγχάνοντας υψηλά κέρδη.

Στην παρατηρούμενη αύξηση των αποδόσεων αναφέρθηκε με τη σειρά της και η κα Φάλια Οικονόμου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μιλώντας μετέπειτα για τη συνεργασία του Ιδρύματος όσον αφορά στη λειτουργία των πειραματικών αγρών.

«Η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετρά ήδη 7 χρόνια. Από το 2011 μέχρι σήμερα, κάθε καλλιεργητική περίοδο εγκαθίστανται πέντε πειραματικοί αγροί αξιολόγησης νέων ποικιλιών κριθαριού. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες, από τις οποίες 17 έχουν ενταχθεί στην ελληνική παραγωγή κριθαριού. Το σημαντικό είναι ότι επιτυγχάνονται αποδόσεις σταθερά στα 700-800 κιλά το στρέμμα και από το 2011 και μετέπειτα αυξάνουμε τις μέσες αποδόσεις ανά 30 κιλά το στρέμμα κάθε χρόνο».

Τη δική του εμπειρία αναφορικά με το project παρουσίασε ο Πάνος Σταυρακάρας, συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ξάνθης. Όπως είπε «στη συνεργασία αυτή αισθανόμαστε όλοι πολύ ασφαλείς. Δεν υπάρχει στάδιο που οι παραγωγοί μπορεί να βρεθούν σε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουν με τις καλλιέργειές τους γιατί οι γεωπόνοι της εταιρίας βρίσκονται πάντα δίπλα μας. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχουμε πρόσβαση σε νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού, οι οποίες προσφέρουν αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αποτελούμε μέλη αυτού του προγράμματος».

Ό ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε πως μεταξύ των πλεονεκτημάτων των παραγωγών που βάζουν βυνοποιήσιμο κριθάρι, είναι πως πρόκειται για το μοναδικό χειμερινό σιτηρό που καλλιεργείται με σύμβαση, πώς μπορεί να καλλιεργηθεί με μικρό κόστος, αρκεί να βρέξει δυο φορές το χειμώνα.

Συνεργασία με 2.500 παραγωγούς από 19 νομούς της χώρας

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν σε αριθμούς τα δέκα χρόνια του προγράμματος, τονίζοντας τα ακόλουθα:

-Συμμετέχουν 2.500  Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς
-Από το 2008 έχουμε προμηθευτεί πάνω από 327.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 52.000 εκ των οποίων το 2017
-Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης
-Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €60 εκατ.
-Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτικό τομέα
-Συνεργασία με 27 συγκεντρωτές
-Λειτουργία 5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού
-Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή
-Παράλληλα, πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι πολλαπλά, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν:
-Σταθερό ετήσιο εισόδημα
-Εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους
-Εξασφαλισμένη τιμή αγοράς, που γίνεται γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων
-Άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού, αλλά και
-Πίστωση για την αγορά των σπόρων
-Οι παραγωγοί λαμβάνουν παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη για τεχνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εκπαίδευση σχετικά με πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Η επιμόρφωση των παραγωγών πραγματοποιείται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων σεμιναρίων σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μέσω της λειτουργίας πειραματικών αγρών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του προγράμματος σποροπαραγωγής, οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες και αυξάνουν, ως εκ τούτου, το εισόδημά τους.

Οι τοποθετήσεις των διοργανωτών

Ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφέρει: «Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού είναι ένα πρότυπο παραγωγικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, μοναδικό σε έκταση και διάρκεια στη χώρα μας. Η επιτυχής πορεία του αποδεικνύει ότι η συνεργασία εταιριών, φορέων και πρωτογενούς τομέα αποφέρει σημαντικά οφέλη, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετράμε το αποτύπωμά μας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και, εν τέλει, κάνουμε την «ελληνικότητα» πράξη, ακολουθώντας μία καθαρά ελληνική διαδρομή για όλη μας την παραγωγή, ξεκινώντας από τον σπόρο και το χωράφι και καταλήγοντας στο ποτήρι του Έλληνα καταναλωτή».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, συμπληρώνει: «Η σχέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με τους παραγωγούς κριθαριού είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους ώστε να συνδράμουμε σε οτιδήποτε χρειαστούν φροντίζοντας, παράλληλα, για τη διαρκή εξέλιξή τους. Μέσω της συνεργασίας μας με τη Αμερικανική Γεωργική Σχολή τους προσφέρουμε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια ενισχύοντας την τεχνογνωσία και την επιμόρφωσή τους. Η συνεργασία μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο κομμάτι των πειραματικών αγρών μας επιτρέπει ακόμη να εξετάζουμε, να αξιολογούμε και να αναπτύσσουμε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες».

Η  κα Φάλια Οικονόμου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ιδρύματος για τη λειτουργία των πειραματικών αγρών: «Η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετρά ήδη 7 χρόνια. Από το 2011 μέχρι σήμερα, κάθε καλλιεργητική περίοδο εγκαθίστανται πέντε πειραματικοί αγροί αξιολόγησης νέων ποικιλιών κριθαριού. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες, από τις οποίες 17 έχουν ενταχθεί στην ελληνική παραγωγή κριθαριού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας πραγματοποιούνται και δοκιμές σε νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία της καλλιέργειας από ζιζάνια και ασθένειες».

Ο Πάνος Σταυρακάρας, Συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ξάνθης, περιέγραψε τη δική του εμπειρία ως συγκεντρωτής: «Στη συνεργασία αυτή αισθανόμαστε όλοι πολύ ασφαλείς. Δεν υπάρχει στάδιο που οι παραγωγοί μπορεί να βρεθούν σε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουν με τις καλλιέργειές τους γιατί οι γεωπόνοι της εταιρίας βρίσκονται πάντα δίπλα μας. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχουμε πρόσβαση σε νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού, οι οποίες προσφέρουν αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αποτελούμε μέλη αυτού του προγράμματος».

Η ταυτότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, Heineken LIGHT, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι: Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay, καθώς και το μηλίτη Strongbow. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρεία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η  Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει από την TÜV AUSTRIA HELLAS  ISO 9001:2008 για την ποιότητα των προϊόντων, ΙSO 22000:2005 για την ασφάλεια των προϊόντων (HACCP), ISO 14001-2004 για την προστασία του περιβάλλοντος και OHSAS 18001:2007 για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού.

Επιπλέον, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) για το 2013 και η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε βεβαίωση εφαρμογής του προτύπου ISO 26000 για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και τη χώρα συνολικά. Τέλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,1875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version