Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Φιλ Χόγκαν: 340 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ θα προστατεύονται στη διεθνή συμφωνία ΕΕ και Μεξικού


Η επικείμενη επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Μεξικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει την προστασία συνολικά 340 προϊόντων με ευρωπαϊκή γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ/ΠΓΕ) και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εξαγωγές. Αυτό τονίστηκε στο 2ο παγκόσμιο Forum Origo, που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας, ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ).

Η Φέτα θα συμπεριλαμβάνεται στα προϊόντα που θα προστατεύονται στην εμπορική συμφωνία ΕΕ με την Ιαπωνία και με την Κίνα που θα ακολουθήσει, ωστόσο για το Μεξικό δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο ο κ. Χόγκαν, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών AREPO κ. Θεανώ Βρέντζου, που συμμετείχε στο Forum.

Η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 19ης Έκθεσης Τροφίμων Cibus 2018 και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ιταλικής κυβέρνησης της Περιφέρειας Emilia-Romagna και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τον επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας προώθησης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) στο διεθνές εμπόριο και παράλληλα να προωθήσει νέες επιχειρηματικές σχέσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωπαίος Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντι Κάστρο, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι από 20 χώρες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε την καθολική του υποστήριξη στην ενίσχυση και την προώθηση των ΓΕ στην παγκόσμια αγορά τις οποίες χαρακτήρισε ως «Success Story» για την ευρωπαϊκή πολιτική, αποτελώντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό στοιχείο υψηλής ποιότητας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα δώσει μια νέα ώθηση στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, αυξάνοντας την ευελιξία των κρατών μελών στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΕ, διαθέτοντας 7 δις €, τριπλασιάζοντας το μέχρι σήμερα διαθέσιμο ποσό.

Η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να συμπορεύεται με την παραγωγή των ΓΕ καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των περιοχών ενώ πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον τομέα των διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες ανέφερε ότι, αποτελούν ευκαιρίες πρόσβασης των ΓΕ σε μεγάλες αγορές προϊόντων (CETA, Βιετνάμ, Ιαπωνίας, Κίνας, Μέξικο, κα) και για αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεύρυνση των συμφωνιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου, η οποία είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών AREPO, στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στο θεμέλιο συστατικό ύπαρξης των Γεωγραφικών Ενδείξεων, την παράδοση. Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έχουν πλέον καθιερωθεί για την πολυδιάστατη παρουσία τους, (κοινωνική, πολιτιστική, εμπορική, κ.α.) και σ΄ αυτό τον κεντρικό ρόλο, πρέπει να αξιοποιούν όλα τα «εργαλεία» της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας που αποτελούν «κλειδιά» για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η κ. Βρέντζου, τόνισε μάλιστα, ότι, στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης είναι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Γεωργικών Σχολών στο νησί, (Μεσσαράς, Ασωμάτων), για τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών αγροκτημάτων, (ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιδεικτικού χαρακτήρα) για τη διάσωση και εξυγίανση του εγχώριου γενετικού δυναμικού. Επιπρόσθετα η διασύνδεση τους με τους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους, με τη δημιουργία αγορών προϊόντων ΓΕ, μικρών παραγωγών και χώρων εστίασης. Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων πρόβλεψης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ΓΕ.

Στο πλαίσιο προστασίας των ΓΕ - ανέφερε η κ. Βρέντζου - πρέπει να δοθεί έμφαση και στήριξη στην ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη «διαδρομή» κάθε προϊόντος.

Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «η παράδοση είναι η αρχή και ο οδηγός, η καινοτομία είναι η εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πολυδιάστατος ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) προς όφελος των παραγωγών».

Εξάλλου ο Επίτροπος Hogan, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, η Υπουργός Γεωργίας της Emilia Romagna Simona Caselli, και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Nouvelle Aquitaine-Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας των περιφερειών της Γαλλίας, Jean Pierre Raynaud, επισκέφτηκαν την έκθεση τροφίμων Cibus, όπου πραγματοποίησαν επαφές με εκπροσώπους συμπράξεων, εταιρειών που παράγουν και προωθούν προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,155273 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version