Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Δώσαμε κονδύλια λέει ο Μαυραγάνης, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ φωνάζουν οι αγρότες του Αγρινίου για τις πλημμύρες του 2017


Δίχως πειστικές απαντήσεις για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών του δήμου Αγρινίου, που επλήγησαν πέρσι το Δεκέμβριο από τις καταστροφικές πλημμύρες προσήλθε στη βουλή, ο κ. Νίκος Μαυραγάνης, υφυπουργός  Υποδομών και Μεταφορών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας», ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε κατ’ ελάχιστον για τους αγρότες, που έχασαν τα κτήματά τους.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Προχωρούμε στην τρίτη με αριθμό 1643/15-5-2018 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας».
Στην ερώτηση του κυρίου Μωραΐτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαος Μαυραγάνης.
Ορίστε, κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πέρασε μισός χρόνος από τις μεγάλες πλημμύρες από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2017 που έπληξαν τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, πλημμύρες που άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές σε λαϊκά νοικοκυριά, σε πάνω από διακόσια σπίτια, σε δέκα περίπου μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, σε υποδομές, στον δρόμο προς την Κλεισούρα, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η δική σας Κυβέρνηση άφησε εκτός σύνδεσης με την Ιόνια Οδό τον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού, τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού, το Αγρίνιο, με περίπου εκατό χιλιάδες κατοίκους. Και εκεί, όταν έγιναν οι καταστροφές, υπήρξε πραγματικά ένα κομφούζιο σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των κατοίκων.
Απ’ αυτές τις πλημμύρες έπαθαν ζημιά και καταστροφές αγροτικές καλλιέργειες, σε αποθήκες, σε αγροτικά μηχανήματα και σε άλλο πάγιο κεφάλαιο. Πνίγηκαν ζώα. Έγινε μεγάλη καταστροφή σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργημένης έκτασης, που μπαζώθηκαν με πέτρες, κορμούς δέντρων και καταστράφηκαν ολοσχερώς οδηγώντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, φτωχούς αγρότες, οι οποίοι έμειναν χωρίς εισόδημα.
Σε αυτά τα κτήματα υπήρχαν καλλιέργειες, κύριε Υπουργέ, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν, έχουν εξαφανισθεί. Κανένας από τους πληγέντες δεν πήρε 1 ευρώ. Και μην απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, ότι χθες δημοσιεύθηκε ΦΕΚ, η απόφαση αυτή που προβλέπει αποζημιώσεις, όπως θα μας πείτε, 5.000 και 8.000, αντίστοιχα, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ! Αυτό το ΦΕΚ δεν λέει απολύτως τίποτα και δεν το πιστεύει κανένας, γιατί το ίδιο ακριβώς κάνατε πριν από τρία χρόνια με τις μεγάλες πλημμύρες που έγιναν στην πρωτεύουσα του Νομού, στο Μεσολόγγι, και οι πληγέντες, τρία χρόνια τώρα, εκτός από μια μικρή βοήθεια του Δήμου δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ.
Όμως το πιο σημαντικό και το πιο σοβαρό είναι ότι δεν έγινε ουσιαστικός καθαρισμός των ρεμάτων, η μεταφορά των μπάζων. Δούλεψαν τις πρώτες ημέρες κάποια μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, φωτογραφήθηκαν εκεί, στον «τόπο του εγκλήματος» που λέμε εμείς, δημοτικοί άρχοντες, περιφερειάρχες, ο Υπουργός Εσωτερικών που είναι δίπλα σας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας, εξέφρασαν την συμπόνοια τους, έταξαν αποζημιώσεις, όμως δεν πήραν ούτε ευρώ οι κάτοικοι. Άχνα, κουβέντα για τις αιτίες, γι’ αυτό το έγκλημα εκ προμελέτης, που είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της περιοχής! Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε χρόνο είναι στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι του Νομού! Όπως προανέφερα, το 2016 πνίγηκε το Μεσολόγγι. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε στην περιοχή πράγματι τεράστιες καταστροφές.
Κύριε Υπουργέ, ξεχειλίζουν η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών που έχουν πληγεί. Δεν είναι μόνο το ότι δεν πήρατε κανένα μέτρο ανακούφισης, είναι κι ότι δεν παίρνονται, όπως ανέφερα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της περιοχής και είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό εμείς το χαρακτηρίζουμε ότι είναι έγκλημα εκ προμελέτης.
Βέβαια, αυτά τα έργα τα οποία προστατεύουν τους κατοίκους δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, γιατί δεν αφήνουν σίγουρα μεγάλα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν τα εντάσσετε στα ΕΣΠΑ, γι’ αυτό κι έχουμε «ψίχουλα», μικροποσά στους προϋπολογισμούς στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Μωραΐτη, ολοκληρώστε παρακαλώ την πρωτολογία σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα -και σ’ αυτά θέλουμε να απαντήσετε- και είναι τα εξής: Ρωτάμε σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, να καθαριστούν τα χωράφια, που είναι σημαντικό ζήτημα και είναι θέμα επιβίωσης για τους φτωχούς αγρότες, αλλά και για να γίνει έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων, ώστε να προωθηθούν έργα τα οποία θα προστατεύουν την περιοχή, για να μη ζήσουν οι κάτοικοι και να μην είναι μπροστά στον κίνδυνο νέων πλημμυρών και καταστροφών ανά πάσα στιγμή. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μωραΐτη.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός  Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, όπως ξέρετε, η ελληνική πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες πράγματι έδινε προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας, σε έργα τα οποία φαινόντουσαν περισσότερο και όχι σε έργα τα οποία προφύλασσαν από φυσικές καταστροφές τον ίδιο τον άνθρωπο και φυσικά την περιουσία του. Αυτό είναι ριζωμένο βαθιά σε όλη τη δημόσια διοίκηση, αλλά -αν θέλετε- και στην ίδια την κοινωνία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ζητά τα ανάλογα έργα. Βήμα-βήμα προσπαθούμε αυτό να το αλλάξουμε και οι δικές μας οι κατευθύνσεις είναι προς την κατεύθυνση προτεραιοποίησης των έργων που προστατεύουν από φυσικές καταστροφές.
Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι η διαδικασία για την οριοθέτηση είτε ρεμάτων είτε για την μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών, εμπλέκει σε πολυδαίδαλη, αναγκαία κάποιες φορές όμως –θα το πω- διαδικασία διάφορες υπηρεσίες, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού όταν πρόκειται για πεδινές ή ημιπεδινές περιοχές, είτε τις δασικές υπηρεσίες, όταν πρόκειται για ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Πράγματι, αυτό δυσλειτουργεί αρκετές φορές.
Όμως, εν προκειμένω –για να σας απαντήσω στο τι έχουμε κάνει σε αυτό το συγκεκριμένο- παρά το γεγονός της διαδικασίας αυτής και παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται ο δήμος ως προς τον οικιακό εξοπλισμό, ότι εμπλέκεται η περιφέρεια ως προς τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων και ότι εμείς αποζημιώνουμε τις κτηριακές υποδομές και όλοι μαζί συνθέτουμε μια Επιτροπή για να κάνουμε τις αυτοψίες και να δούμε την οριοθέτηση της ζημίας, παρά το γεγονός αυτό, εμείς τον δικό μας τον δρόμο τον διανύσαμε. Δυστυχώς, όμως, οι ανάλογες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δεν υπεβλήθησαν. Γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να δώσουμε περαιτέρω προθεσμία για να μας υποβάλουν τις αιτήσεις. Έχουμε, δηλαδή, εδώ το φαινόμενο η δημόσια διοίκηση να «τρέχει» λίγο πιο γρήγορα από την κοινωνία ή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αμεσότητα της καθημερινής επαφής με τον πολίτη που επλήγη, με τον συνάνθρωπό μας που επλήγη, να έχει ευαισθητοποιηθεί και να τρέξει περισσότερο, φαίνεται να ασθμαίνει. Γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε με ΦΕΚ, το οποίο εκδώσαμε, να δώσουμε μία άλλη προθεσμία, να μας φέρουν επιτέλους τις αιτήσεις εκείνες με τις οποίες θα μπορέσουμε να δώσουμε τα χρήματα, πέρα από τα χρήματα βεβαίως που έχουμε δώσει –5.000 ευρώ ανά άτομο- σε αυτούς που πράγματι έχουν πληγεί.
Εκεί, λοιπόν, έγκειται το πρόβλημα. Είναι πρόβλημα συνολικό. Πράγματι, η διαδικασία είναι πολύμορφη και πολυεπίπεδη, αλλά αναγκαία, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο δήμος πρέπει να είναι αρμόδιος για τον εξοπλισμό των οικιών. Η περιφέρεια πρέπει να είναι αρμόδια για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων και φυσικά για τα κτήρια το Υπουργείο Υποδομών.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο για την δευτερολογία σας για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ανοχή σας στην πρωτολογία μου.
Κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε συγκεκριμένα σε κανένα από τα ερωτήματα που σας βάλαμε. Ρίχνετε τις ευθύνες στους δήμους, στον δήμο τον συγκεκριμένο που ενδεχομένως να έχει ευθύνη. Αυτό μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι πρόκληση πραγματικά να ρίχνετε ευθύνες στους πλημμυροπαθείς. Ξέρετε πώς το λένε αυτό στο χωριό μου; «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Αυτό ακριβώς κάνετε, κύριε Υπουργέ.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα λόγια που είπατε για το ΦΕΚ και όλα αυτά, είναι χωρίς αντίκρισμα. Τα ακούνε βερεσέ οι κάτοικοι. Σας είπα ότι παρόμοιο ΦΕΚ έγινε στο Μεσολόγγι πριν από τρία χρόνια. Εκεί υπέβαλαν τα αιτήματα, όλα τα δικαιολογητικά. Δεν πήραν εδώ και τρία χρόνια αποζημίωση. Και να είναι μόνο αυτό;
Κύριε Υπουργέ, έχουμε παραδείγματα σε όλη τη χώρα με πληγέντες όπως είναι στις πλημμύρες στον Έβρο, όπως είναι στις πυρκαγιές στη Χίο που κάναμε συζήτηση πριν από λίγες μέρες, όπως είναι στην Κρυοπηγή της Πρέβεζας, όπου εκεί είχαμε κατολισθήσεις και ακόμη δεν έχουν πάρει μια δραχμή, όπως είναι στους σεισμούς της Λευκάδας.                                                         (BS)

Επομένως, όλα αυτά που είπατε δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες των πληγέντων.
Κάτι άλλο: Επειδή το ερώτημα αρχικά είχε γίνει στον Υπουργό Εσωτερικών που έφυγε πριν από λίγο, υπάρχει και ένα ερώτημα προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μην μου πείτε ότι είστε αναρμόδιοι. Είναι ενιαία η αντιλαϊκή σας πολιτική, κύριε Υπουργέ. Αυτά που είπατε δεν αφορούν τον μεγάλο αριθμό πληγέντων αγροτών που τονίσαμε ότι στην κυριολεξία έχουν χάσει τα κτήματά τους. Μην πείτε ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου. Εμείς λέμε καθαρά ότι αυτοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Τους το λέμε για να το ακούσουν, γιατί θα τους παραπέμψετε στα ΠΣΕΑ. Δεν τους καλύπτει ούτε ο ληστρικός ΕΛΓΑ που γδέρνει τους παραγωγούς, που παίρνει υπέρογκα ασφάλιστρα και δεν καλύπτει ούτε βασικές ασθένειες, αλλά ούτε και ζημιές από αυτά τα φαινόμενα. Τα παραπέμπει στα ΠΣΕΑ, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αν ποτέ πληρωθούν μετά από τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια, γιατί τέτοιες περιπτώσεις έχουμε σε όλη τη χώρα, θα πάρουν ψίχουλα, τα οποία, όπως είπαμε, δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των ζημιών.
Να γιατί είναι επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συμμετοχή των αγροκτηνοτρόφων που θα καλύπτει στο 100% για όλες τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους. Κύριε Υπουργέ, έπαθαν ζημιές σε τρακτέρ, μηχανήματα, αποθήκες. Αυτός ο κόσμος από πού θα πληρωθεί; Δεν συμπεριλαμβάνονται στις οκτώ χιλιάδες που λέτε ότι θα δοθούν στις επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνησή σας, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί να κρυφτεί. Ισχυρίζεστε ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εμείς σας λέμε ότι ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική σας και σ’ αυτόν τον τομέα που δεν βάζει σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, που αφήνει απροστάτευτο το περιβάλλον, τα υπάρχοντα των λαϊκών νοικοκυριών και την παραγωγή της φτωχομεσαίας αγροτιάς, την ώρα, κύριε Υπουργέ, που η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να προβλέψουν και να θωρακίσουν, να προστατεύσουν απ’ αυτές τις καταστροφές. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που στο επίκεντρό της, στον σχεδιασμό της θα έχει την προστασία των λαϊκών οικογενειών και των ανθρώπων.
Εμείς λέμε καθαρά ότι δεν πρέπει να περιμένουν άλλο. Απευθυνόμαστε κι απ’ αυτό το Βήμα στους πληγέντες της περιοχής. Πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν και με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν αποζημιώσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε μέγεθος των ζημιών. Να μην αφήσουν στο απυρόβλητο ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τις δημοτικές αρχές, ούτε τις περιφερειακές αρχές που όταν χαμήλωσαν τα φώτα της δημοσιότητας και κατέβηκαν οι τηλεοπτικές κάμερες, ξέχασαν τους πληγέντες της περιοχής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μωραΐτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Επειδή, λοιπόν, θέλετε κι αποδείξεις για του λόγου το αληθές ότι μεταστρέφουμε την πολιτική μας προς τον άνθρωπο και δεν κάνουμε έργα βιτρίνας, ακούστε. Αφορά στην περιοχή σας. Θα έπρεπε να το ξέρετε. Δεν το ξέρετε, όμως. Δέσμευση πίστωσης και διαβίβαση πίστωσης 1.800.000 για αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση βλαβών από φυσικές καταστροφές Οκτωβρίου 2016 στον δήμο Μεσολογγίου. Στις 14/3/2017 διαβίβαση της πίστωσης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Αν πήραν ένα ευρώ πείτε μου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Μη με διακόπτετε.
Διαβίβαση της πίστωσης σημαίνει ότι δώσαμε τα χρήματα. Αν αυτοί τα χρησιμοποίησαν ή όχι είναι δικό τους θέμα. Εκεί θα πάτε να κάνετε την ερώτησή σας, όχι σε εμάς.
Δεύτερον: Ακούστε αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζετε. Στις 10/4/2017 διαβίβαση πίστωσης 1.200.000 για αποκατάσταση αντιπλημμυρικών τεχνικών έργων στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Τρίτον, διαβίβαση πίστωσης 1.200.000 στις 2/11/2017. Για ποιον λόγο; Συντήρηση και εκσυγχρονισμός επίλεκτων μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αντλιοστασίων ομβρίων υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 στον δήμο Μεσολογγίου.
Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Επειδή κάποιοι έχουν αβελτηρίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν κάνουν μελέτες γι’ αυτά τα πράγματα, τις κάνουμε εμείς. Τι κάναμε;
Η διεύθυνση αντιπλημμυρικών εγγειοβελτιωτικών ολοκλήρωσε εκπόνηση μελετών στα κάτωθι έργα: Συμπληρωματικά έργα και αναβάθμιση υδατικών οικοσυστημάτων περιφερειακού διαμερίσματος Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.
Έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης αντλιοστασίων ένα, δύο και έξι και συναφών έργων. Τόπος: Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού, προϋπολογισμός 10.600.000 ευρώ.
Έργο παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, προϋπολογισμός 17.112.000 ευρώ.
Εγγειοβελτιωτικά έργα, α΄ φάση περιοχών Βάλτου νομού Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμός 41.227.000 ευρώ.
Μελέτες ολοκληρωμένες. Δεν είχαν καν μελέτες. Και χρήματα τους δώσαμε για να κάνουν τα υπόλοιπα που σας είπα και μελέτες τούς φτιάξαμε, όχι για έργα βιτρίνας, αλλά για έργα προάσπισης του ανθρώπου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version