Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σύντομα στη Βουλή σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ η διάταξη για τη ρύθμιση χρεών αγροτών προς τους ΤΟΕΒ, αναλυτικά οι εξαγγελίες Κόκκαλη


Τις νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων που προανήγγειλε πρώτος ο ΑγροΤύπος, φέρνει σύντομα στη βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Βάσει του σχετικού πλάνου, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι σκοπεύει να θεσπίσει τη δυνατότητα πληρωμής των χρεών από τους αγρότες σε δόσεις στους ΤΟΕΒ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οργανισμών και να διευκολυνθούν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από άποψη ρευστότητας.

Απαντώντας την Πέμπτη στη βουλή σε σχετική ερώτηση, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε ότι: «μεταφέραμε, από πέρυσι, τον έλεγχο των Οργανισμών αυτών στις περιφέρειες. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό. Με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, η οποία έχει ενταχθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνουμε λύση στην εισπραξιμότητα των αρδευτικών τελών για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών αφενός και αφετέρου, στη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των παραγωγών, ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Θέλουμε αυτό το πρόβλημα, να λυθεί και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Με την υπό κατάθεση διάταξη πιστεύουμε ότι θα διευκολυνθούν οι Οργανισμοί αφενός να μπορούν να εισπράξουν τα αρδευτικά τέλη -κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν τόσα χρόνια και γι’ αυτό και βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα- και αφετέρου, να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, διότι πίσω από τις διοικήσεις -επαναλαμβάνω- βρίσκονται οι αγρότες, πίσω από τις διοικήσεις είναι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι πρέπει και θα ποτίσουν τα χωράφια τους».

Μεταξύ των προωθούμενων τροποποιήσεων σε σχέση με τη διαδικασία των εισπράξεων των οργανισμών από τους αγρότες για το νερό είναι η εγκατάσταση POS στους ΤΟΕΒ.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:

Θα συζητηθεί τώρα η τρίτη με αριθμό 1644/15-5-2018 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Για τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ Α.Ε. στον ΤΟΕΒ – Μάτι – Τυρνάβου – Αμπελώνα στο Νομό Λάρισας».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης.
Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά, για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως και εσείς προείπατε, κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση αφορά το οξύτατο πρόβλημα που προέκυψε με τη διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και Αμπελώνα, με έδρα τον Αμπελώνα, με αποτέλεσμα ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες από τη μη δυνατότητα άρδευσης νερού και κατ’ επέκταση ποτίσματος σειράς καλλιεργειών -δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες- αλλά και καλλιεργειών καλαμποκιού, βαμβακιού και άλλων, όπως και περιβολιών, σ’ αυτή την περιοχή, μια περιοχή έκτασης περίπου δώδεκα χιλιάδων στρεμμάτων.
Σε συζητήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις οφειλές του ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ στην κατεύθυνση της διευθέτησης, εάν θέλετε, των χρεών, μεταξύ του ΤΟΕΒ και της ΔΕΗ και κυβερνητικών παραγόντων, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Δεν αρδεύεται νερό, δεν ποτίζονται οι καλλιέργειες. Η ΔΕΗ έχει τις δικές της απαιτήσεις σε περίπτωση. Ζητά, για παράδειγμα, όλο το ποσό ή τέλος πάντων, ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού της οφειλής. Η οφειλή ανέρχεται κοντά στα 2 εκατομμύρια. Είναι παλαιά χρέη, βεβαίως, τα οποία προστέθηκαν στην πορεία και με τόκους υπερημερίας και αυτό το ποσό, και στο σύνολό του, αδυνατεί να το καταβάλει ο ΤΟΕΒ. Βεβαίως, έχει καταθέσει μια πρόταση προς τη ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα μέσα στο 2018 για αποπληρωμή μέρους σε δόσεις ενός ποσού. Το ζήτημα, όμως, που ανακύπτει είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονη ζήτηση, με έντονες αρδευτικές ανάγκες, όπως καταλαβαίνετε, και η παρέμβαση που θα πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση διευθέτησης του προβλήματος θα πρέπει να είναι άμεση.
Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα προς τον Υπουργό, προς την Κυβέρνηση, είναι: Σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να εξασφαλισθεί άμεσα, μόνιμα και με επάρκεια φθηνό –φυσικά- νερό και βεβαίως, η άρδευση της περιοχής;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά, για να απαντήσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, το 2015 παραλάβαμε ένα αρδευτικό δίκτυο πραγματικά απαρχαιωμένο. Παραλάβαμε ένα τοπίο, σύμφωνα με το οποίο οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, είτε ΤΟΕΒ είτε ΟΕΒ, ήταν υπερχρεωμένοι είτε λόγω αναποτελεσματικότητας των διοικήσεων είτε λόγω κακοδιαχείρισης.
Ένας από τους βασικούς δανειστές των ΤΟΕΒ είναι και η ΔΕΗ. Από τα έγγραφα τα οποία ζητήσαμε, προκύπτει μια αποδεδειγμένη ασυνέπεια στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ, όπως ο ίδιος ο ΤΟΕΒ παραδέχεται. Σας διαβάζω.
«Προς ΔΕΗ. Κύριοι, αναγνωρίζουμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε στη ρύθμιση προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το προηγούμενο έτος 2017 και η έλλειψη εμπιστοσύνης, που δημιουργήθηκε, είναι δεδομένη».
Ειρήσθω εν παρόδω, εδώ απαντώ ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι ως εκπρόσωπος της ΔΕΗ. Πρέπει, όμως, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Συνεχίζω. Η ΔΕΗ απαντά και αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ είναι από τους πλέον ασυνεπείς πελάτες της κατηγορίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, λίγο πριν την αρδευτική περίοδο, προτείνει διακανονισμό για τις οφειλές του. Η επιχείρηση τον διευκολύνει, αλλά στη συνέχεια τον αθετεί. Θα μου πείτε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι αγρότες και δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες.
 Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας ενδιαφέρει να ποτίσουν οι αγρότες. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ αναφέρει εγγράφως ότι παρά τη μη αποδεκτή αυτή συμπεριφορά από τον συγκεκριμένο Οργανισμό, η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να προβεί σε περαιτέρω διευκόλυνση, χωρίς βέβαια να δημιουργούνται προϋποθέσεις νέας ασυνέπειας.
Στη δευτερολογία μου, θα αναφέρω τι ακριβώς έχει κάνει και τι θα κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ  (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό και δεν διαφωνούμε -το λέμε ξεκάθαρα- ότι υπήρχε η λεγόμενη, όπως λέτε, «κακοδιαχείριση» και σε επίπεδο ΤΟΕΒ. Ευθύνες, όμως, υπήρχαν πέρα από τις όποιες διοικήσεις και υπάρχουν και σήμερα.
Στο σημείο αυτό θα ανοίξω μια παρένθεση. Στο κάτω-κάτω, ας γίνει διαχειριστικός έλεγχος με πρωτοβουλία -αν θέλετε- ή με πίεση από το Υπουργείο και της παρούσας διοίκησης, όπως και των προηγούμενων. Διότι, με συγχωρείτε, αλλά όταν αναλαμβάνει κάποιος τη διοίκηση σε έναν χώρο τέτοιο, πρέπει να κοιτάζει και λίγο πίσω και να δει τι συμβαίνει. Στην κατεύθυνση αυτή, βεβαίως, πρέπει να δει και τη διαχείριση και τον διαχειριστικό έλεγχο, αν χρειάζεται, στο ζήτημα των χρεών κ.λπ..
Φυσικά, όμως, το ζήτημα του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ, για τον οποίο κάναμε την ερώτηση, δεν αφορά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Βεβαίως, είναι πάρα πολλά χρόνια. Αυτό, όμως, είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής -πέρα από τα ζητήματα διαχείρισης του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ- όλων αυτών των ετών και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης –τις νομαρχίες τότε, πλέον οι αρμοδιότητες πέρασαν στις περιφέρειες- αλλά και κεντρικού κράτους, της κεντρικής Κυβέρνησης, των κυβερνήσεων.
Δείτε τώρα το εξής: Όταν τη δεκαετία του 2000 -το λέω με αυτό το παράδειγμα, ενδεχομένως γινόταν και σε άλλους ΤΟΕΒ- αυξήθηκε κατακόρυφα το ρεύμα κατά 300% από τη ΔΕΗ, ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ από 30 ευρώ το στρέμμα πλήρωνε τα 10 ευρώ μέσω της είσπραξης από τους αγρότες και τα υπόλοιπα 20 ευρώ τα αναλάμβαναν -υποτίθεται- οι νομάρχες, εδώ βγαίνουν και ζητήματα πολιτικά, αλλά και ζητήματα ευθυνών. Βεβαίως, σήμερα αυτό είναι κληρονομιά και των περιφερειών. Ο περιφερειάρχης, όμως, και η περιφερειακή Αρχή ποιεί τη νήσσα σε αυτό το θέμα. Και κατά τη γνώμη μας, έχει ευθύνη και η περιφερειακή Αρχή γι’ αυτό το ζήτημα.
Φυσικά, υπάρχουν θέματα στην άσκηση πολιτικής στο ζήτημα του νερού, είτε αρδευτικό είτε ύδρευσης της πόλης, στα αστικά κέντρα κ.λπ., όπως επίσης, υπάρχουν θέματα και στα ζητήματα της ενέργειας. Για παράδειγμα, το πρόβλημα αυτό, ανεξάρτητα του βαθμού και της οξύτητας που προέκυψε στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ, σιγά-σιγά «σκάει» -επιτρέψτε μου την έκφραση- αναδεικνύεται σε μια σειρά από ΤΟΕΒ σε όλη την επικράτεια. Και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά ως Υπουργός στο αντίστοιχο Υπουργείο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πιεστικής πλέον πολιτικής που ασκεί η ΔΕΗ -και μετά την ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα- η οποία αναλαμβάνει μια πιο επιθετική πολιτική στην κατεύθυνση είσπραξης οφειλών.
Δείτε εδώ, για παράδειγμα, στον ΤΟΕΒ -ενδεχομένως και σε άλλους ΤΟΕΒ στην επικράτεια- τι ζητάνε από τους αγρότες; Ζητάνε να προκαταβάλουν για το 2018 προκειμένου να εισπράξουν και ενδεχομένως να καλύψουν ένα μέρος των οφειλών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου)
Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου λίγα δευτερόλεπτα.
Οι αγρότες αυτή την περίοδο, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, όπου οι αρδευτικές ανάγκες στα χωράφια και στις καλλιέργειές τους είναι αυξημένες, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το βερίκοκο, για παράδειγμα, χρειάζεται ένα-δυο ποτίσματα και θα αρχίσει η συγκομιδή. Προηγουμένως είπα και για το καλαμπόκι και για το βαμβάκι, για τα περιβόλια που έχουν να κάνουν με οπωροκηπευτικά, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω τα πουλάνε στις λαϊκές, πέρα από τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους στην αγορά.
Άρα, αν άμεσα δεν παρέμβει η Κυβέρνηση, αν άμεσα δεν ξεκινήσει το πότισμα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στο εισόδημα των αγροτών και κατ’ επέκταση στην επιβολή φόρων, για να μην συμπεριλάβουμε στα βάρη που βιώνουν και οι αγρότες στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, τα χαράτσια, τους φόρους κ.λπ..
Συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και να μην κωλυσιεργεί στα πλαίσια των διαβουλεύσεων ΔΕΗ, ΤΟΕΒ κ.λπ.. Πρέπει αύριο, για παράδειγμα, να ανοίξουν οι κρουνοί, κύριε Υπουργέ, να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια και να ξεκινήσει το πότισμα. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Λαμπρούλη.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για να απαντήσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, μετά την έγγραφη απάντηση της ΔΕΗ, ευελπιστώ και αισιοδοξώ ότι θα λυθεί αρκετά άμεσα το πρόβλημα. Η ΔΕΗ, όμως, οφείλει να δει ότι πίσω από τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ είναι χιλιάδες παραγωγοί, χιλιάδες αρδευτές. Με την ερώτησή σας αναδεικνύεται ένα σημαντικότατο πρόβλημα και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να διασφαλίζει, με τις πολιτικές της, να μην επαναλαμβάνονται τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες του παρελθόντος. Διότι θα λυθεί το πρόβλημα του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ, αλλά το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθεί του χρόνου.

Κι εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τι έχουμε κάνει; Και καλά ρωτάτε ποιος κάνει τον έλεγχο. Χθες ήμουν στον Πύργο, στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. Από την αλληλογραφία προκύπτει ότι αυτός ο ΤΟΕΒ είναι καλόπιστος, έχει προτείνει διακανονισμούς, έχει προτείνει εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η ΔΕΗ αυτά θα πρέπει να τα δει και να μην αγνοεί τέτοιου είδους προτάσεις.
Όμως, κύριε Βουλευτά, επαναλαμβάνω ότι εμείς κρινόμαστε από την πολιτική μας και από το γεγονός ότι λύνουμε χρόνια προβλήματα.
Τι έχουμε κάνει; Μεταφέραμε, από πέρυσι, τον έλεγχο των Οργανισμών αυτών στις περιφέρειες. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό. Με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, η οποία έχει ενταχθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνουμε λύση στην εισπραξιμότητα των αρδευτικών τελών για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών αφενός και αφετέρου, στη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των παραγωγών, ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Θέλουμε αυτό το πρόβλημα, κύριε Βουλευτά, να λυθεί και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Με την υπό κατάθεση διάταξη πιστεύουμε ότι θα διευκολυνθούν οι Οργανισμοί αφενός να μπορούν να εισπράξουν τα αρδευτικά τέλη -κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν τόσα χρόνια και γι’ αυτό και βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα- και αφετέρου, να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, διότι πίσω από τις διοικήσεις -επαναλαμβάνω- βρίσκονται οι αγρότες, πίσω από τις διοικήσεις είναι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι πρέπει και θα ποτίσουν τα χωράφια τους.
Ευχαριστώ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,316406 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version