Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ψηφίστηκε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φέρνει τον «κόφτη» στις άμεσες ενισχύσεις (τσεκ), ποιο είναι το ανώτατο πλαφόν

Ψηφίστηκε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φέρνει τον «κόφτη» στις άμεσες ενισχύσεις (τσεκ), ποιο είναι το ανώτατο πλαφόν


Μπήκε ο «κόφτης» της εσωτερικής σύγκλισης στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών στην ψηφοφορία, που έγινε στις 30 Μαΐου 2018, με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον εκσυγχρονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η συγκεκριμένη τροπολογία, που εισηγήθηκαν οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές, Άλμπερτ Ντες και Πίτερ Γιαρ, αναφέρει ότι:

«οι πληρωμές του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις), συμπεριλαμβανομένης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, να περιορίζονται ανά εκτάριο και δικαιούχο στο ισοδύναμο του διπλάσιου του μέσου όρου των άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ ανά εκτάριο, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Διαβάστε την σχετική τροπολογία

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε για την Ελλάδα οπωσδήποτε μείωση των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) που εισπράττουν οι αγρότες. Βέβαια, τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικά, αλλά σίγουρα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και το σίγουρο είναι την «εσωτερική σύγκλιση» των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ την ζητούν πολλά νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη που θεωρούν ότι είναι «αδικημένες» σε σχέση με τα παλιά μέλη (όπως η Ελλάδα).

Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτυπώνεται σε έκθεση για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο,  έχει στόχο την απλοποίηση του κανονισμού προκειμένου τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με βάση της δικές τους ανάγκες.

Το ΕΚ χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής, απορρίπτει ωστόσο κάθε εθνικοποίηση της που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας διατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.


Ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την πρόταση για περικοπή της χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, καθώς αυτές θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα, θα θέσουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα των αγροτών και θα καταπνίξουν την καινοτομία.

Ο εισηγητής Χέμπερτ Ντόρφμαν (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε στην ολομέλεια ότι δεν γίνεται να πληρώσουν οι αγρότες για τις μειώσεις του προϋπολογισμού λόγω του Brexit, συμπληρώνοντας πως το βασικό σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το είδος της γεωργίας που ζητείται στην Ευρώπη. «Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που να είναι οικογενειακές, βιώσιμες, καινοτόμες και ελκυστικές για τους νέους».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version