Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Φορο-κεραμίδα σε συνταξιούχους του ΟΓΑ με αγροτικό εισόδημα μικρότερο της σύνταξής τους


Δεκάδες ώρες αναμονής σε ουρές στις Εφορίες, τα λογιστικά γραφεία, τα ΚΕΠΠΥΕΛ και τις υπηρεσίες του οργανισμού πληρωμών αναγκάζονται να περνούν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ανά τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χαρτιά που πιστοποιούν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, η οποία εξασφαλίζει απαλλαγή φόρου. Πέρσι, υπενθυμίζεται, υπήρχε και πάλι το συγκεκριμένο πρόβλημα στην έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, αλλά διευθετήθηκε λίγο αργότερα από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς κλικαρίστηκαν οι κωδικοί 037 και 038 στη φορολογική δήλωση.

Όπως καταγγέλλουν αρκετοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που μίλησαν στον ΑγροΤύπο, «η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα είναι ανυπόφορη. Είμαστε στην πλειοψηφία μας άρρωστοι άνθρωποι και πάνω από 70 ετών και καλούμαστε να πάμε σε τρεις και τέσσερις υπηρεσίες, περιμένοντας στην ουρά, για να εξυπηρετηθούμε. Μάλιστα όπως μας λένε από τα ΚΕΠΠΥΕΛ δεν μπορούν να μας δώσουν το χαρτί του κατ' επάγγελμα αν το εισόδημα από το χωράφι δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό της σύνταξης. Αυτό είναι τραγικό. Το θέμα όπως αποδείχτηκε πέρσι είναι διαδικαστικό. Ας κάνουν κάτι να μας εξαιρέσουν όπως και πέρσι».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι με την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και τώρα παραμένουν... ακλικάριστοι οι κωδικός 037 και 038 για συνταξιούχους του ΟΓΑ με αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα αν κάποιος υποβάλλει δήλωση τώρα, να καλείται να πληρώσει εκτός των άλλων και υψηλό φόρο, αφού δεν καρπώνεται το αφορολόγητο των 1.950 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, με τα τωρινά δεδομένα, ένας συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνει ως σύνταξη 6.000 ευρώ το χρόνο και έχει ταυτόχρονα εισόδημα από αγροτικά ή επιδότηση 3.000 ευρώ, επειδή δεν είναι κλικαρισμένοι οι κωδικοί 037 και 038 όπως πέρσι, καλείται να πληρώσει φόρο για το τριχίλιαρο αυτό, το ποσό των 1.320 ευρώ (22% για φόρο και 22% για προκαταβολή φόρου), γιατί δεν του αναγνωρίζεται το κατ’ επάγγελμα.

Μοναδική λύση για να του αναγνωριστεί η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα είναι να στιβαχτεί στην κυριολεξία στις αρμόδιες υπηρεσίες, να πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής του, στο ΚΕΠΠΥΕΛ, μετέπειτα στο λογιστή και εν συνεχεία στην Εφορία της περιοχής του, μήπως και πάρει το χαρτί του κατ' επάγγελμα, το οποίο όμως σύμφωνα με πληροφορίες τα ΚΕΠΠΥΕΛ δεν δίνουν αν το εισόδημα από το χωράφι ή την επιδότηση είναι μικρότερο από εκείνο της σύνταξης.

Ήδη, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, στα ΚΕΠΠΥΕΛ αρκετών περιοχών, προσέρχονται εκατοντάδες συνταξιούχοι, αναμένοντας να εξυπηρετηθούν, με τη θερμοκρασία να είναι στο κόκκινο, το ίδιο και τα νεύρα τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η υγεία τους.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,9648438 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version