Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Επιβεβλημένη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες

Επιβεβλημένη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες


Τα περισσότερα φυτοφάρμακα κρύβουν κινδύνους κατά την εφαρμογή τους, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες, που δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, όποιος εφαρμόζει φυτοπροστατευτικά στο χωράφι του, κρίνεται επιβεβλημένο, να προστατεύεται επαρκώς, έναντι αυτών των κινδύνων. Για να προστατευτεί λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιεί, ορισμένα μέσα ατομικής προστασίας, γνωρίζοντας ωστόσο με ποια κριτήρια θα πρέπει να τα επιλέξει.

Σε γενικές γραμμές, τα μέσα ατομικής προστασίας, για όποιον κάνει χρήση φυτοπροστατευτικών περιλαμβάνουν τη μάσκα, τα γυαλιά, την φόρμα προστασίας, τα γάντια και τις μπότες.

Με το παρόν άρθρο ο ΑγροΤύπος προσπαθεί να «φωτίσει» όλα εκείνα τα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει ένας αγρότης, ο οποίος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί μέσα ατομικής προστασίας.

Μάσκες μίας χρήσης

Οι μάσκες μιας χρήσης προστατεύουν το χρήστη κυρίως από αιωρούμενα σωματίδια και σταγονίδια. Ανάλογα δε με το επίπεδο της προστασίας που προσφέρουν περιλαμβάνουν την ένδειξη P1, P2 ή P3 για χαμηλή, μέτρια και υψηλή προστασία αντίστοιχα.

Μάσκες πολλαπλών χρήσεων

Οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων προστατεύουν το χρήστη από τη σκόνη, το ψεκαστικό νέφος, αλλά και τους τοξικούς ατμούς. Οι μάσκες αυτές μπορεί να έχουν ενσωματωμένα ή αποσπώμενα φίλτρα. Σε αυτές με τα αποσπώμενα φίλτρα, το βασικό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο φίλτρο, σύμφωνα με το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.


Οι τύποι των φίλτρων και η προστασία που προσφέρουν

Τα αποσπώμενα φίλτρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα αερίου/ατμού και τα συνδυασμένα (για αιωρούμενα σωματίδια, αέρια και ατμούς). Τα φίλτρα λοιπόν έχουν μία σήμανση, η οποία προσδιορίζει τη δυνατότητά τους να προστατεύουν τον χρήστη από τα επικίνδυνα για την υγεία του σκευάσματα.

Η κωδικοποίηση των φίλτρων γίνεται βάση της προστασίας που προσφέρουν έναντι στα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν, και είναι οι εξής:

-Τύπος Α1,Α2 ή Α3 › Εναντίον αερίων και οργανικών ατμών με σημείο ζέσεως > 65οC
-Τύπος ΑΧ1, ΑΧ2 ή ΑΧ3 › Εναντίον αερίων και οργανικών ατμών με σημείο ζέσεως < 65ο C
-Τύπος Β1, Β2 ή Β3 › Εναντίον αερίων και ανόργανων ατμών (π.χ. χλώριο, υδρόθειο, υδροκυάνιο)
-Τύπος Ε1, Ε2 ή Ε3 › Εναντίον αερίων και ατμών οξέων (π.χ. διοξειδίου του θείου)
-Τύπος Κ2, Κ2 ή Κ3 › Εναντίον αμμωνίας και οργανικών παραγώγων της
-Τύπος P1, P2 ή P3 › Εναντίον σωματιδίων (σκόνες τοξικές & λοιπές)

Πως θα πρέπει να γίνει η επιλογή;

Κάθε φυτοπροστατευτικό προϊόν προϋποθέτει διαφορετικά μέτρα προστασίας ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει (ανόργανοι ατμοί, οξέα ή οργανικοί ατμοί) και την μορφή που έχει κατά την εφαρμογή του (στέρεα, υγρή ή αέρια).

Σ' αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες που φυτοπροστατευτικά πρέπει να συνοδεύουν το σκεύασμα με ένα, Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος, το οποίο προτείνει την κατάλληλη κωδικοποίηση που θα πρέπει να έχει μάσκα, ή τα κατάλληλα γυαλιά κ.α. για την σωστή προστασία από την βλαβερή για την υγεία του χρήση έκθεση στο σκεύασμα.

Παραδείγματος χάριν, για την προστασία από οργανικούς ατμούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πλειονότητα των φυτοφαρμάκων  θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με κωδικοποίηση τουλάχιστον A2, ενώ στην περίπτωση που στο φυτοπροστατευτικό περιέχονται αέρια και ατμοί οξέων θα πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα με κωδικοποίηση Ε.

Τέλος, στην περίπτωση που θα κάνουμε ένα θειάφισμα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και μάσκα μίας χρήσεως.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο αγρότης πριν την χρήση της μάσκας;

Πριν χρησιμοποιήσει την μάσκα ο χρήστης θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η βαλβίδα εκπνοής λειτουργεί σωστά (δεν έχει μπουκώσει) και η μάσκα εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο του χρήστη, επιπλέον πρέπει να ελέγχει εάν:

-Υπάρχουν ενδείξεις φθοράς ή βλάβη
-Εάν όλα τα εξαρτήματα είναι εντός ημερομηνίας λήξης
-Οι βαλβίδες είναι άθικτες εάν υπάρχουν

Ακόμα, σημαντικό είναι να τονίσουμε, ότι ο χρήστης θα πρέπει να είναι ξυρισμένος, έτσι ώστε η μάσκα να εφαρμόζει στο πρόσωπό του χωρίς να αφήνει κενά σημεία, απ’ όπου μπορεί να εισέλθουν οι επικίνδυνες για την υγεία του ουσίες.

Τι περιλαμβάνει η σωστή συντήρηση της μάσκας, και πότε πρέπει να την αλλάζουμε

Η σωστή συντήρηση για τις μάσκες πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τον καθαρισμό της μάσκας στο εσωτερικό της με ένα πανί υγρό (χλιαρό νερό), εξέταση, επισκευή και δοκιμή της. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλένουμε τη μάσκα κάτω από τη βρύση.

Μάσκες μίας χρήσεως: δεν έχουν ανάγκη συντήρησης (μίας χρήσεως) δεν πλένονται, αλλά πρέπει να αντικαθίστανται άμα μπουκώσουν τα φίλτρα. Αναλυτικότερες οδηγίες για τους απαραίτητους ελέγχους κάθε μάσκας, περιέχονται στο φυλλάδιο οδηγιών που συνοδεύει κάθε καινούριο προϊόν.

Μάσκες πολλαπλών χρήσεων: εάν είναι με ενσωματωμένα φίλτρα θα πρέπει να αντικαθίστανται όταν το φίλτρο είναι βρώμικο, ή έχει μπουκώσει όπως επίσης και υπάρχουν φυσικές ζημιές και τέλος όταν γίνεται δύσκολο να αναπνεύσουμε σωστά.

Οι μάσκες με αποσπώμενα φίλτρα θα πρέπει να αντικαθίστανται όταν παρουσιαστούν μηχανικές βλάβες που επιτρέπουν την είσοδο αφιλτράριστου αέρα.

Πως πρέπει να αποθηκεύονται τα φίλτρα και πότε πρέπει να αντικαθίστανται; 

Τα φίλτρα αερίου/ατμού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντικαθίστανται εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους, όπως επίσης και όταν έχει περάσει χρονικό διάστημα έξι μηνών από τότε που αφαιρέθηκαν από τη συσκευασία τους (ακόμη και εάν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί), εφόσον ο άνθρακας στο διάστημα αυτό έχει κορρεστεί από ρύπους που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να ανιχνευθεί με οσμή ή γεύση, πρέπει να αντικαθίστανται.

Ενώ τα φίλτρα πολλαπλών χρήσεων που περιέχουν ενεργό άνθρακα, θα πρέπει να διατηρούνται εντός σακούλας κλεισμένα αεροστεγώς, διότι αλλιώς χαλάνε.

Κατά την φυτοπροστασία απαραίτητα είναι και τα γυαλιά κλειστού τύπου;
Για την προστασία των ματιών ανάλογα με την εργασία που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνεται και η χρήση των κατάλληλων γυαλιών. Σε κάθε περίπτωση όταν κάνουμε φυτοπροστασία πρέπει να γίνεται χρήση γυαλιών κλειστού τύπου που εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο του χρήστη. Ενώ τα γυαλιά ανοικτού τύπου είναι για άλλες εργασίες όπως π.χ. το κλάδεμα.


Η χρήση της φόρμας προστασίας είναι απαραίτητη;
Ο πιο συχνός τρόπος έκθεσης σε τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι από το δέρμα, σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται αναγκαία η χρήση φόρμας προστασίας, η οποία μπορεί να είναι μιας ή πολλαπλών χρήσεων. Οι φόρμες μίας χρήσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από μία φορά. Ενώ στην περίπτωση που φόρμες πολλαπλών χρήσεων έχουν σχιστεί ή φθαρεί, πριν υπερβούν το ανώτατο όριο πλύσεων που αναγράφεται στην ετικέτα πρέπει πάλι να αντικαθίστανται.

 

Για να δείτε ορισμένα μέσα φυτοπροστασίας πατήστε εδώ

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4538574 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version