Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η κακοκαιρία πλήττει τον Ιταλικό πρωτογενή τομέα, ένα στα τέσσερα πυρηνόκαρπα εκτός ενώ το ελαιόλαδο αναμένεται μισό τη νέα χρονιά

Η κακοκαιρία πλήττει τον Ιταλικό πρωτογενή τομέα, ένα στα τέσσερα πυρηνόκαρπα εκτός ενώ το ελαιόλαδο αναμένεται μισό τη νέα χρονιά


Μισό δις ευρώ εκτιμάται, ότι θα κοστίσουν στην ιταλική αγροτική παραγωγή οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, τόσο οπωροφόρων δέντρων, όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική συνεταιριστική οργάνωσης Coldiretti. Πέρα από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις βερικοκιές και τις ελιές, όπως είχε αναδείξει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενα ρεπορτάζ, καταιγίδες και χαλάζι απειλούν ξανά τη χώρα με τον ερχομό του Ιουνίου, μετά το χαλάζι και τις πλημμύρες του Μαΐου από τις βροχοπτώσεις, που ήταν κατά 63% πιο έντονες, σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα βροχοπτώσεων στη γείτονα για το μήνα.

Σύμφωνα με την Coldiretti, μέχρι στιγμής στην περίπτωση των πυρηνοκάρπων, ένα φρούτο στα τέσσερα χτυπήθηκε από τη φετινή κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση στην παραγωγή ροδάκινων κατά 20% στα νότια της χώρας και κατά 15% στο Βορρά, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα παραγωγής. Η μείωση στη συγκομιδή κερασιών εκτιμάται σε ποσοστό 10-30% σε σχέση με πέρσι, ενώ στην περίπτωση του βερίκοκου σε ποσοστό 20% στις περιοχές Εμίλια-Ρομάνα, Καμπανία, Βασιλικάτα, Σικελία, Απουλία, Καλαβρία και Πεδεμόντιο.

Μόνο στην περίπτωση των δαμάσκηνων δεν αναμένεται μείωση στην παραγωγή.

Όσον αφορά στις ελιές, μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και σε ελαιόδεντρα, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μείωση 15-60% στην παραγωγή ελαιολάδου την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, το φθινόπωρο.

Σε ό, τι αφορά τα κηπευτικά, τώρα, ζημιές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Μοδένα, σε σιτάρι, καλαμπόκι και τεύτλα, ενώ στην ίδια περιοχή φθορές καταγράφονται και σε αμπέλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κλίματος και Επιστημών Ατμόσφαιρας, δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και μέσα στον Ιούνιο και έτσι η Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την παραγωγή που βρίσκεται «ένα βήμα πριν» τη συγκομιδή.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version