Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Φάκελο για ΠΣΕΑ στις καλλιέργειες που πλήττονται από την ξηρασία ετοιμάζουν οι Κρητικοί, τεράστιες οι απώλειες στις ελιές

Φάκελο για ΠΣΕΑ στις καλλιέργειες που πλήττονται από την ξηρασία ετοιμάζουν οι Κρητικοί, τεράστιες οι απώλειες στις ελιές


Έναν ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος θα τεκμηριώνει τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου, κηπευτικών κ.λπ. λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της ανομβρίας ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Κρητικοί. Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλη Κόκκαλη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, αλλά και προς τον επίσης παριστάμενο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Την σχετική επεξεργασία του φακέλου θα εκπονήσει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους ντόπιους αγροτικούς φορείς, αλλά και εξέχοντες επιστήμονες, που διαθέτει στον τομέα αυτόν, το νησί.

Εξάλλου, με σχετική της ανακοίνωση, η ΕΑΣ Σητείας, ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών στους ελαιώνες της Σητείας, που υπέστησαν ζημιές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών ζητά η Ένωση Σητείας.

Σε επιστολή της Ένωσης προς το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ηρακλείου, τονίζεται:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως διαπιστώνεται από τους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς αλλά και από τις μαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών, η περιοχή του Δήμου Σητείας υπέστη μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, ήταν οι αιτίες της μεγάλης και σε πολλές περιοχές της ολικής πτώσης των ανθέων της ελιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ακαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 95%. Οι ζημίες οφείλονται, χωρίς αμφιβολία, σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να αποτραπούν.

Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και επειδή στην περιοχή υπήρξαν δυο συνεχόμενα χρόνια με μέτρια παραγωγή, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και η οικονομία της περιοχής σε εξαιρετικό χαμηλά επίπεδα. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών των περιοχών που επλήγησαν θα υποστεί σημαντική μείωση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας.

Κατά συνέπεια απαιτείται η μέριμνα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία, την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε όπως
1. Διερευνηθεί και εκτιμηθεί από την υπηρεσία σας το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή καθώς και το ύψος του οικονομικού πλήγματος της καθαρό αγροτικής περιοχής μας,
2. Υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version