Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τι πρέπει να κάνουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης για να παράγουν ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο

Τι πρέπει να κάνουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης για να παράγουν ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Επιστημονικής Διημερίδας Μελισσοκομίας που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης (ΜΣΡ) (στις 5-6 Μαΐου), σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης  «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο  Κρήτης - η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας». Μεγαλύτερη βαρύτητα βέβαια δόθηκε στην επόμενη μέρα της διαχείρισης του ΠΟΠ. Θυμίζουμε ότι το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), εντάχθηκε πρόσφατα στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο και μπορεί να παράγεται σε όλη την Κρήτη.

Στα πλαίσια της διημερίδας οι μελισσοκόμοι της Κρήτης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης από τους πλέον αρμόδιους, τον συντονιστή της όλης προσπάθειας κ. Θρασυβούλου Ανδρέα, καθηγητή ΑΠΘ και τον υπεύθυνο προώθησης του φακέλου εκ μέρους των μελισσοκομικών φορέων της Κρήτης κ. Μπιρλιράκη Νικόλαο, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης ενημέρωσε τους Μελισσοκόμους της Κρήτης τη διαδικασία που μπορούν να ακολουθήσουν για την παραγωγή και διάθεση του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης. Συγκεκριμένα θα πρέπει να κάνουν τα παρακάτω βήματα:

1) Συνειδητή επιλογή και απόφαση του μελισσοκόμου, αφού έχει μελετήσει το φάκελο με τις προδιαγραφές, ότι επιθυμεί να παράξει και να διαθέσει Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης Π.Ο.Π. σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις υποχρεώσεις που ορίζει ο φάκελος (πατήστε εδώ).

2) Αίτηση για πιστοποίηση ως παραγωγού Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης από τον  ΕΛΓΟ – «Δήμητρα».

3) Εγγραφή στο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης (πατήστε εδώ).

4) Παραγωγή του προϊόντος και ανάλυσή του σε διαπιστευμένο εργαστήριο (πχ:  Μ.Α.Ι.Χ., Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., κτλ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι  Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης και εάν πληρεί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.

5) Ενημέρωση του διαχειριστή του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου (Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης) για τις αναλύσεις μελιού (αποστολή αντιγράφου των αναλύσεων), το συσκευαστήριο που θα τυποποιηθεί και η ποσότητα που θα τυποποιηθεί.

6) Αίτηση για άδεια χρήσης του σήματος  Π.Ο.Π.  και χορήγηση κωδικού αριθμού για την παρτίδα της συγκεκριμένης παραγωγής του αιτούντα μελισσοκόμου από το Φορέα (Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης) διαχείρισης του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου.

7) Συσκευασία σε πιστοποιημένο συσκευαστήριο μελιού για τη συσκευασία Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης Π.Ο.Π. (η πιστοποίηση του εργαστηρίου για τη συσκευασία Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης γίνεται και αυτή από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα), εντός Κρήτης και ανάλυση όσον αφορά την HMF και το ένζυμο διαστάση, ορίζοντας και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

8) Προώθηση στην αγορά.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθηθούν από τους παραγωγούς  ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης, καλό θα είναι να υπάρξει συνεργασία και κοινή δράση στην διάθεση του συσκευασμένου πλέον προϊόντος.

Στην ημερίδα προτάθηκαν μεταξύ άλλων από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης τα εξής:

1) Να ζητηθεί η δημιουργία εργαστηρίου μελισσοκομίας στη Γεωπονική σχολή του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

2) Η δημιουργία τμήματος Μελισσοκομίας στη Σχολή Ασωμάτων με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα.

3) Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης με υπευθυνότητα και επιστημονική προσέγγιση.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8945313 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version