Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κόβει τους ΤΟΕΒ που δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους η ΔΕΗ, ασφαλιστικά μέτρα η απάντηση των οργανισμών

Κόβει τους ΤΟΕΒ που δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους η ΔΕΗ, ασφαλιστικά μέτρα η απάντηση των οργανισμών


Δραστικά μέτρα με παύση εκπροσώπησης προσανατολίζεται να λάβει η ΔΕΗ σε περιπτώσεις Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (OEB) με υπέρογκα χρέη, τα οποία δεν ρυθμίζουν. Η ΔΕΗ θεωρεί, ότι οι μεγάλες οφειλές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας δεν οφείλονται σε αδυναμία πληρωμής, αλλά σε στρατηγική αθέτησης των υποχρεώσεών τους. Αυτό σημαίνει, ότι οι ΟΕΒ, εφόσον δεν βρουν διαφορετικό προμηθευτή - εκτός ΔΕΗ - είτε θα μείνουν χωρίς ρεύμα, είτε θα μεταπέσουν στο καθεστώς του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή πάλι στη ΔΕΗ αλλά με υψηλότερα κατά 10% τιμολόγια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζει το γεγονός, ότι πάνω από το 20% του συνολικού χρέους (δηλαδή 10,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο 45 εκατ.) προέρχεται από ΟΕΒ του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που - όπως τόνισε - σημαίνει πως το φαινόμενο δεν οφείλεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος καθώς οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σημειωτέον ότι ο ΤΟΕΒ Λεσινίου Μεσολογγίου έχει το 10% των συνολικών οφειλών των οργανισμών προς τη ΔΕΗ.

Πάντως μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι ΤΟΕΒ από την Αιτωλοακαρνανία σημειώνουν με νόημα, ότι «σε πολλές περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος των χρεών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, το ίδιο και τα αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα, να συμβαίνουν κάθε μέρα βλάβες, οι οποίες φέρνουν έξοδα και κατασπατάληση ενέργειας».

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που απαγορεύουν στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ΟΕΒ, παρά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και στην Αιτωλοακαρνανία, όλοι οι οργανισμοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να είναι διασφαλισμένοι πως θα έχουν ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου. Και στην περίπτωση του νομού Αιτωλοακαρνανίας βγήκε προσωρινή απόφαση υπέρ τους, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά έως το φθινόπωρο. Τον Οκτώβριο, ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει οριστική απόφαση από τα δικαστήρια για το θέμα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, συνολικά 206 ΟΕΒ οφείλουν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ, από τα οποία μόνο τα 7 εκατ. είναι ρυθμισμένα σε διακανονισμό, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των αγροτών προς τους ΟΕΒ προκειμένου κι εκείνοι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (Ν. 4546, άρθρο 46 – ΦΕΚ 101 Α΄/12-6-2018), επιλύεται σειρά θεμάτων που αφορά στα έργα και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.). Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω ρύθμιση καθιερώνεται ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των οφειλών των παραγωγών προς τους Ο.Ε.Β. και συγχρόνως παρέχεται στους παραγωγούς η δυνατότητα ρύθμισης των παλαιών οφειλών τους, αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων της χώρας.

Η ανωτέρω ρύθμιση αναμένεται να δώσει λύση και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν αρκετοί Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η. Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης αντλιοστασίων δικαιοδοσίας Ο.Ε.Β. εν μέσω της αρδευτικής περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνιστάται στους Ο.Ε.Β. που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. να σπεύσουν έγκαιρα προκειμένου να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,71875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version