Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Γιάννης Σηφάκης: Με το κεράσι να διακινείται χύμα στις κλούβες, πάμε σε εξαφάνιση του αγροτικού εισοδήματος

Γιάννης Σηφάκης: Με το κεράσι να διακινείται χύμα στις κλούβες, πάμε σε εξαφάνιση του αγροτικού εισοδήματος


Ο φετινός τρόπος διακίνησης και οι απογοητευτικές τιμές παραγωγού στο κεράσι επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο της ανοργανωσιάς και της διακίνησης χύμα προϊόντων, επισημαίνει ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης.

Ο βουλευτής επισκέφτηκε συνεταιρισμούς που διακινούν κεράσια καθώς και εμπόρους και σημειώνει τα ακόλουθα:

«Tο συμπέρασμα είναι σαφές και καθαρό: Μόνο με οργανώσεις παραγωγών νέου τύπου, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, που θα επενδύσουν μέσω των προγραμμάτων σε τυποποίηση και συσκευασία μπορεί ο αγρότης να ελπίζει σε καλυτέρευση της θέσης του.

Η ανοργανωσιά, η διακίνηση προϊόντων χύμα σε κλούβες, η διακίνηση στον δρόμο οδηγεί μαθηματικά στην διάλυση του αγροτικού εισοδήματος. Σε γκρίνια, σε απογοήτευση και τελικά στην μιζέρια.

Οι σοβαροί έμποροι (όπως ο Νίκος Πρωτοφανούσης και οι Αφοί Μπαλακανάκη τους οποίους επισκέφτηκα) που τυποποιούν και συσκευάζουν μπορούν να διαχειριστούν σημαντικό τμήμα της παραγωγής που όμως είναι σε ποσοστό αρκετά μικρό σε σχέση με την συνολική ποσότητα του παραγόμενου εμπορικού προϊόντος.

Η ύπαρξη βιομηχανίας για «αρμεχτό» και χυμό βοηθά σημαντικά, αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν σε οργανώσεις (τουλάχιστον 10 με 15 στην Πέλλα) που θα προχωρήσουν σε τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία.

Και οι έμποροι πρέπει να επεκταθούν για να μπορέσουν να διαχειριστούν περισσότερες ποσότητες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που δυσκολεύουν την επέκταση τους.

Χρειάζεται σοβαρή διαβούλευση για το κεράσι, για να μην αντιμετωπίσει η Πέλλα με το 65% της παραγωγής μόνιμη κρίση κερασιού αντίστοιχη της κρίσης του επιτραπέζιου ροδακίνου…

Θα συνεχίσω τον διάλογο με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους «σπρώχνοντας» σε δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version