Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών ντοματοπελτέ, ανάγκη να υπάρξει στρατηγική με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών ντοματοπελτέ, ανάγκη να υπάρξει στρατηγική με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης


Πτωτική είναι η πορεία των τιμών του ντοματοπελτέ στην παγκόσμια αγορά, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση - που παραμένει σταθερή με τάσεις μείωσης - και παράλληλα στην αυξημένη προσφορά. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου Βιομηχανικής Ντομάτας, που πραγματοποιείται στην χώρα μας στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal, από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου 2018.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επεξεργασίας Ντομάτας (WPTC), Αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Έλληνας Δημήτρης Νομικός της εταιρείας «Δ. Νομικός Α.Ε.», ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Juan Manuel Mira, από την Χιλή, πραγματοποίησαν την έναρξη των εργασιών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νομικός, «ολοκληρώθηκε την Τρίτη (12/6) η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στην οποία μελετήσαμε την κατάσταση που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Φέτος προβλέπεται να έχουμε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής (όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια). Όμως η παγκόσμια κατανάλωση έχει «κάτσει». Το διεθνές εμπόριο έχει πληγεί και από τους μεγάλους δασμούς που έχουν βάλει στις εισαγωγές πολλές αφρικανικές χώρες (Νιγηρία, Αλγερία κ.α.) με στόχο να προστατέψουν τους παραγωγούς τους».

Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές ντοματοπολτού ο κ. Νομικός τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η παγκόσμια αγορά τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει καλές τιμές». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπο δήλωσε ότι «μελετάμε κάποιος είδος προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης».

Για την φετινή παραγωγή ο  Αντιπρόεδρος του WPTC ανέφερε ότι «προβλέπεται να έχουν μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αντίθετα για την Ελλάδα προβλέπεται μικρή αύξηση στους 420.000 τόνους. Θετικό είναι ότι η Κίνα προγραμματίζει να προχωρήσει σε μείωση των ποσοτήτων της». Να πούμε ότι η Κίνα από τους 10 εκατ. τόνους παραγωγή που είχε πριν κάποια χρόνια τώρα έχει πέσει κάτω από 5 εκατ. τόνους.

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειώσουμε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επεξεργασίας Ντομάτας (WPTC) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1998 και εκπροσωπεί τη βιομηχανία επεξεργασίας ντομάτας παγκοσμίως. Σήμερα, τα μέλη του συγκεντρώνουν περισσότερο από το 95% του όγκου της ντομάτας που προορίζεται για επεξεργασία παγκοσμίως.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο στελέχη των εργοστασίων μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας στην χώρα μας, «το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες χώρες ξεκινούν την παραγωγή και γίνονται ανταγωνιστές της χώρας μας. Η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας είναι απαιτητική οικονομικά αλλά είναι συμβολαιακή με αποτέλεσμα να γνωρίζει ο παραγωγός τι θα εισπράξει.

Για να έχει κέρδος ο παραγωγός θα πρέπει να έχει αποδόσεις πάνω από 7 τόνους το στρέμμα. Δηλαδή είναι μια αποδοτική καλλιέργεια αρκεί να έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ο παραγωγός.

Η Ελλάδα στο παρελθόν ήταν η δεύτερη παραγωγός χώρα στην ΕΕ αλλά σήμερα έχει φτάσει να είναι ουραγός. Πρέπει να επανέλθει η καλλιέργεια στην χώρα μας στη θέση που της ανήκει και για να γίνει αυτό οι μεταποιητές χρειάζονται την βοήθεια των παραγωγών».

Ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,34375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version