Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Έλεγχος καλλιεργειών αραβοσίτου χρειάζεται σε Σέρρες και Δράμα για πιθανά συμπτώματα από το Διαβρώτικα, βρέθηκαν πληθυσμοί και στη Ξάνθη

Έλεγχος καλλιεργειών αραβοσίτου χρειάζεται σε Σέρρες και Δράμα για πιθανά συμπτώματα από το Διαβρώτικα, βρέθηκαν πληθυσμοί και στη Ξάνθη


H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνουν προς τους καλλιεργητές αραβοσίτου του Νομού μας ότι εγκαταστάθηκε δίκτυο 7 φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικούς αγρούς αραβοσίτου σε διάφορες περιοχές της ΠΕ Σερρών, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera. Η εγκατάσταση των παγίδων έγινε στα μέσα Μαΐου και η καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Το έντομο προσβάλλει κυρίως τον αραβόσιτο και έχει μία γενιά ανά έτος. Η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν και να πλαγιάζουν. Μετά την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Απρίλιο- Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβοσίτου και τις προσβάλλουν. Συνήθως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά ως μονοκαλλιέργεια. Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος αλλά τα ενήλικα πετούν και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Από τις πρώτες μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν στις εγκατεστημένες φερομονικές παγίδες διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί είναι υψηλοί κατά περιοχές. Η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στα φύλλα αυτή την εποχή θα συνεχιστεί με προσβολή των μετάξινων νηματίων του σπάδικα κατά την άνθηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, συνιστάται στους παραγωγούς να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειες αραβοσίτου για πιθανά συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο.

Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (πάνω από 70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και υπό υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου.

Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα, τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης και είναι τεχνικά εφικτό, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός μόνον εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (πάνω από 5 – 10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο)
  • Μήκος στύλων (μετάξινα νημάτια) κάτω από 1,5 εκατοστά στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας
  • Υπάρχει αδυναμία ικανοποιητικού ποτίσματος.

Για την εκτίμηση αυτή απαιτείται αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον αγρό. Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο στο στάδιο αυτό της καλλιέργειας είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε τα φυτά να αναπληρώνουν τόσο τις προσβεβλημένες ρίζες από τις προνύμφες, όσο και τυχόν προσβεβλημένους στύλους από ενήλικα (συνεχής αύξηση των στύλων του σπάδικα).

Οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέτες των φαρμάκων.

Η εξάπλωση του εντόμου φέτος
Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών (ΠΚΠΦ) Καβάλας – αρμόδιου για όλους τους νομούς Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης - διαπιστώθηκαν ότι οι πληθυσμοί των ενηλίκων εντόμων είναι αυξημένοι και στο νομό Δράμας και ο αριθμός των εντόμων που τρέφονται από τη φυλλική επιφάνεια των φυτών είναι σχετικά υψηλός.

Ιδιαίτερα στον Ν. Δράμας αναφέρθηκαν αγροί αραβοσίτου χωρίς αμειψισπορά με πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο στελέχη του ΠΚΠΦ Καβάλας, «πέρσι είχαν βρεθεί επίσης πληθυσμοί σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Φέτος όμως το έντομο φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και προς την Ξάνθη, ενώ από συνάδελφους γεωπόνους αναφέρεται η ύπαρξη του και σε αγρούς στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που πρέπει να επιβεβαιωθεί».

Πως πρέπει να δράσουν οι παραγωγοί
Όσο αφορά τη φυτοπροστασία από το Διαβρώτικα, «συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους σε Δράμα και Σέρρες, όπου οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν συμπτώματα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικρά πλαγιάσματα φυτών αραβοσίτου λόγω της τροφικής δραστηριότητας του εντόμου στις ρίζες, αλλά ακόμα είναι αρχή για να δούμε πως θα εξελιχθούν οι προσβολές», σύμφωνα με στελέχη του ΠΚΦΠ.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους άκαιρους ψεκασμούς εναντίον του εντόμου, ειδικά στις πρώιμες καλλιέργειες όπου τα φυτά πλέον δεν διατρέχουν τον κίνδυνο προσβολής στη ρίζα και κατά συνέπεια πλαγιάσματος. Βασικότερο μέτρο αντιμετώπισης είναι η αμειψισπορά και η επαρκής άρδευση κατά την καλλιέργεια αραβοσίτου».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,6445313 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version