Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τρακτέρ κατά αγωγού TAP, στις 12 Ιουλίου η δίκη των 8 συλληφθέντων


Για τις 12 Ιουλίου αναβλήθηκε η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης και ελεύθεροι αφέθηκαν οι 8 συλληφθέντες (5 αγροτών και 3 δημοτικοί σύμβουλοι) που κατηγορούνται από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού TAP για παρακώλυση εργασιών και άσκηση βίας. Πριν όμως ξεκινήσει η δίκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, κατέρρευσε και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Από το νοσοκομείο που βρίσκεται ο Θέμης Καλπακίδης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η δική τελικά θα διεξαχθεί στις 12 Ιουλίου. Υπήρχε μια συγκεκριμένη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει ο αγωγός. Στην Τενάγη Καβάλας όμως έγινε μια μετατόπιση του αγωγού. Κανένας δεν συμφωνεί με την μετατόπιση αυτής της όδευσης. Όλοι οι τοπικοί φορείς διαφωνούν με αυτή την απόφαση. Οι αγρότες ζητούν να μην περάσει ο αγωγός από τον παραγωγικό κάμπο Ζηγού - Κρυονερίου και από τα Τενάγη Φιλίππων. Υπάρχουν αγρότες που δεν γνωρίζουν ότι ο αγωγός περνά από τα χωράφια τους. Επίσης να προσθέσω ότι ο κάμπος Ζηγού έχει κηρυχθεί σε αναδασμό κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την καταβολή αποζημιώσεων».

Να επισημάνουμε ότι ο Θέμης Καλπακίδης, βρίσκεται για 7η ημέρα σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασίες της εταιρείας.

Πράσινο φως δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας
Την ίδια ώρα πράσινο φως στην όδευση του αγωγού TAP δίνει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τα περιθώρια της κοινωνίας να ανατρέψει την κατάσταση, να στενεύουν. Ο λόγος για τις αποφάσεις 1360 και 1361 του Ε' Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδος, με τις οποίες πλέον η κοινοπραξία δύναται να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της στην περιοχή των Τεναγών, αφού το ΣτΕ αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.

Ο Δήμος Καβάλας αντιδρά
Στο μεταξύ την τροποποίηση της απόφασης για την χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων αφαιρώντας απόλυτα οποιαδήποτε αναφορά σε συγχρηματοδότηση από τον ΤΑΡ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, σε έκτακτη συνεδρίαση, που έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 28 Ιουνίου 2018.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα σχετικά με την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τα όρια του Δήμου μας και ειδικότερα από τον κάμπο των Φιλίππων - Ζυγού - Κρυονερίου και των τεναγών των Φιλίππων.

Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες και κατατεθειμένες, ενώπιον των αρμόδιων φορέων της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της ίδιας της εταιρείας προτάσεις μας για την λύση του θέματος με τον πιο πρόσφορο τρόπο δεν εισακουσθήκαμε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα γεγονότα της 26ης Ιουνίου 2018, που είχαν ως αποτέλεσμα την παράνομη προσαγωγή και σύλληψη πολιτών αλλά και μελών του δημοτικού συμβουλίου τα οποία βρισκόντουσαν στην περιοχή στο πλαίσιο ενάσκησης των υποχρεώσεων τους ως εκλεγμένων μελών από την τοπική κοινωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

Καταδικάζει το ΓΕΩΤΕΕ
Ως ένα ισχυρό χτύπημα στην ίδια την δημοκρατία χαρακτηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας την αλλαγή της στάσης της κατασκευάστριας εταιρίας του ΤΑΡ, η οποία όπως τονίζει με δελτίο τύπου που εξέδωσε άφησε τον προσχηματικό διάλογο και προσπαθεί πλέον με την δύναμη του ισχυρού να επιβάλει την θέληση της. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Το παράρτημα ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας, έχει τοποθετηθεί ποικιλοτρόπως και έχει εκφράσει τεκμηριωμένα τις ενστάσεις του κατά το παρελθόν, σε σχέση με την αρχική και την σημερινή όδευση του αγωγού ΤΑΡ, μέσα από την γη υψηλής παραγωγικότητας.

Από χτες όμως όλοι γίναμε μάρτυρες στην αλλαγή της στάσης της κατασκευαστικής εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ με τις συλλήψεις αγροτών και συμπολιτών μας, μιας στάσης που δεν συνάδει με τον διάλογο και τις δημοκρατικές αξίες της κοινωνίας μας. Αυτό άλλωστε το είχαμε διαπιστώσει εδώ και καιρό από την πρακτική και τις κινήσεις της εταιρείας, που αρνιόταν τον ειλικρινή διάλογο και επεδίωκε προσχηματικά και με κάθε άλλο τρόπο να επιβάλει τις θέσεις της.

Η χτεσινή ημέρα ντροπής για την Καβάλα θα καταγραφεί πως συνέπεσε χρονικά με τον εορτασμό των 105 χρόνων από την απελευθέρωσής της πόλης μας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Δικαίως ο Ιούνιος αποτελούσε μέχρι και χτες τον μήνα της ελευθερίας, της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας στην πατρίδας μας, στο εθνικό κορμό.

Η δημοκρατία όμως δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην Καβάλα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτο.

Σήμερα που ο πολυδιαφημιζόμενος «διάλογος» από τον ΤΑΡ κατάντησε ο μονόλογος του ισχυρότερου, καταδικάζουμε απερίφραστα την πρακτική και τις πρόσφατες ενέργειες της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ, αναφορικά με τις συλλήψεις αγροτών και συμπολιτών μας.

Είναι μοναδική τιμή και πολιτισμική κληρονομιά να ζούμε στο λίκνο της δημοκρατίας. Εκεί όπου συνελήφθη ως κώδικας πολιτικής συνύπαρξης η συναπόφαση καθώς και η λογοδοσία, η επιλογή και η εναλλαγή της ηγεσίας. Εκεί όπου για πρώτη φορά επελέγη η δύναμη της κοινότητας έναντι της εξουσίας των λίγων ή του ενός, στον καθορισμό της συλλογικής πορείας.

Η δημοκρατία δεν είναι απλώς μια μεθοδολογία λήψης πολιτικών αποφάσεων που εξαντλείται σε συστήματα διακυβέρνησης και εκλογικές στατιστικές, αλλά είναι το πιο βαθιά ανθρωποκεντρικό πολίτευμα. Μόνο πάνω σε αυτήν μπορούν να ριζώσουν οι διεκδικήσεις μιας καλύτερης κοινωνικής μοίρας.

Ας μην λησμονούν κάποιοι ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα πουεπιδιώκει στο εσωτερικό της την κοινωνική ειρήνη μέσω της ίσης μεταχείρισης και ανάπτυξης. Ας μην λησμονούν επίσης ότι, πέρα από πολίτευμα είναι μια κουλτούρα σεβασμού και συνεννόησης».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 18,51367 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version