Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ το 2018/2019 προβλέπει η Κομισιόν, ωστόσο στην Ελλάδα κρατάνε οι τιμές που φτάνουν μέχρι και 3,10 ευρώ το κιλό

Μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ το 2018/2019 προβλέπει η Κομισιόν, ωστόσο στην Ελλάδα κρατάνε οι τιμές που φτάνουν μέχρι και 3,10 ευρώ το κιλό


«Οι καιρικές συνθήκες της Άνοιξης σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία (δεν είχαμε φέτος ξηρασία) στην Ιβηρική χερσόνησο διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία στην Ισπανία», αναφέρει έκθεση για το ελαιόλαδο της Κομισιόν. Επίσης στην Ιταλία οι καλές θερμοκρασίες και η υγρασία επέτρεψαν την καλή άνθηση. Αν δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να πλησιάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, μέχρι τους 2,4 εκατ. τόνους για την περίοδο 2018/2019. Πάντως αυτή την εποχή στην Ελλάδα υπάρχει ζήτηση και οι τιμές βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Κρήτη έχουμε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου να αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 2,70 το κιλό (από 2,60 που αγόραζε πριν λίγες εβδομάδες). Αντίστοιχα στη Μεσσηνία στα 2,85 (από 2,80) ευρώ το κιλό αγοράζει η Κωνσταντόπουλος ΑΕ. Στη Λακωνία οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 3 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είχα πει ότι με τις προβλέψεις δεν λειτουργεί η αγορά. Είχε «παγώσει» η ζήτηση όταν οι Ισπανοί ανακοίνωσαν ότι έχουν καλή ανθοφορία. Η αγορά όμως ζητούσε λάδι και στα τέλη Ιουνίου ανέβηκαν οι τιμές. Εκτιμώ ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο δίμηνο (Ιούλιο και Αύγουστο). Εκτιμώ ότι η τιμή στην χώρα μας θα «πιάσει τα 3,20 έως τα 3,30 ευρώ το κιλό. Προβλήματα θα υπάρξουν αν η ισπανική παραγωγή είναι μεγάλη αλλά θα φανούν στις τιμές μετά τον Ιανουάριο του 2019».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή στη Λακωνία οι τιμές κυμαίνονται από 2,90 μέχρι 3,10 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο. Πάντως ο κόσμος δεν θέλει ακόμη να πουλήσει με αυτές τις τιμές. Υπάρχει μειωμένη ζήτηση αλλά και μειωμένη διάθεση για πώληση. Όσο περνά ο καιρός όμως στενεύουν τα περιθώρια. Από τον Οκτώβριο θα βγουν οι πρώτες παραγωγές. Αν είναι καλής ποιότητας ή όχι δεν μπορούμε ακόμη να το προβλέψουμε. Αν όμως η νέα περίοδος βγάλει καλά λάδια τότε θα στραφούν όλοι σε αυτά και οι τιμές θα «πιεστούν» για το απόθεμα».

Εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή

Μια μέτρια παραγωγή αναμένεται να έχει η χώρα μας για την ερχόμενη περίοδο, που εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή. Οι βροχές στα τέλη Ιουνίου ευνόησαν τις περιοχές της Κρήτης και της ανατολικής Στερεάς που είχαν πληγεί από την ανομβρία. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα που είχε βρέξει έφεραν αυξημένους κινδύνους επιθέσεων από εντομολογικούς εχθρούς και μύκητες και θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version