Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Γκάφα της αστυνομίας μπέρδεψε την φαρμακευτική με τη βιομηχανική κάνναβη, ξερίζωσε 10.500 δενδρύλλια, αποζημίωση ζητά ο παραγωγός

Γκάφα της αστυνομίας μπέρδεψε την φαρμακευτική με τη βιομηχανική κάνναβη, ξερίζωσε 10.500 δενδρύλλια, αποζημίωση ζητά ο παραγωγός


Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους παραγωγούς που αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιομηχανική (κλωστική) κάνναβη στην χώρα μας. Τον Απρίλιο είχε γράψει ο ΑγροΤύπος για την κατά λάθος σύλληψη του ιδρυτικού μέλους του «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ», Σεραφείμ Κανδύλα, στο λιμάνι της Σούδας. Πριν από μερικές ημέρες, η αστυνομία ανακοίνωσε τον εντοπισμό της «μεγαλύτερης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης έως τώρα στην ελληνική επικράτεια στην Καρδίτσα».

Η αστυνομία ξερίζωσε και κατάστρεψε πάνω από 10.500 δενδρύλλια (που είχαν ύψος έως 1,70 μέτρα) από τη συγκεκριμένη φυτεία. Συνελήφθη ένας 44χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Στη δικογραφία, περιλαμβάνεται ακόμη ένας 24χρονος που τον θεωρούσαν συνεργό.

Μάλιστα ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο εντοπισμός της συγκεκριμένης φυτείας, η εκρίζωση και κατάσχεση πάνω από (10.500) δενδρυλλίων κάνναβης, αλλά και η σύλληψη του καλλιεργητή, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στην οργανωμένη καλλιέργεια και διακίνηση των ναρκωτικών».

Ωστόσο, νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δίνουν διαφορετική τροπή στην υπόθεση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, κατά την απολογία του στον ανακριτή ο 44χρονος ανέφερε ότι τα χωράφια ήταν δικά του αλλά πρόκειται για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και ότι η άδεια καλλιέργειας ήταν στο όνομα του 24χρονου ανιψιού του.

Όπως φαίνεται ο 24χρονος είναι δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών και να διαθέτει την προβλεπόμενη από τον νόμο προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, η έκταση των 3,5 στρεμμάτων είναι δηλωμένη στο σύστημα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Μιλώντας ο ΑγροΤύπος με τον κ. Μ. Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBio, μας επισήμανε ότι «δυστυχώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει ενημέρωση στις αστυνομικές αρχές για τη διαδικασία καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης. Οι αγρότες βγάζουν άδεια από τα ΚΕΠΠΥΕΛ, τα οποία θα πρέπει να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές. Κάπου στο «δρόμο» του ελληνικού δημοσίου χάνεται αυτή η ενημέρωση. Τώρα ο συγκεκριμένος παραγωγός προχωρά σε εκτίμηση από τους γεωπόνους της ζημιάς από την εκρίζωση, ώστε να ασκηθεί αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου. Και ελπίζει κάποτε να αποζημιωθεί από το ελληνικό δημόσιο».

Όσον αφορά το ύψος των δενδρυλλίων ήταν μεγάλο γιατί αυτές τις ημέρες ξενικά η συγκομιδή τους. Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, «οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αναμένεται να πάνε λίγες ημέρες πιο πίσω την συγκομιδή. Αναμένεται να έχουμε μια καλή φέτος παραγωγή αν και οι βροχές ευνόησαν τα χόρτα και χρειάστηκε πρόσθετη εργασία για να ξεριζωθούν. Το τελευταίο διάστημα πολλοί παραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον στην χώρα μας για την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ περίπου 1.000 στρέμματα έχουν πάρει άδεια για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης το 2018. Ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή και θα πρέπει να επενδύσεις για να έχουμε περισσότερα προϊόντα μεταποίησης (έλαιο, κλωστή κ.α.)».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,2339478 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version