Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΚΑΠ μετά το 2020: Το λιγότερο 2% επί των άμεσων ενισχύσεων η ενίσχυση των Νέων Γεωργών, δεν χάνεται η ειδική ενίσχυση βάμβακος

ΚΑΠ μετά το 2020: Το λιγότερο 2% επί των άμεσων ενισχύσεων η ενίσχυση των Νέων Γεωργών, δεν χάνεται η ειδική ενίσχυση βάμβακος


Στις παρεμβάσεις που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο τη κουβέντας που έχει ανοίξει σε επίπεδο ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ ανέλυσε την Παρασκευή που μας πέρασε στη βουλή, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Σε σχέση με την εισοδηματική ενίσχυση που αφορά τους νέους γεωργούς, τόνισε ο κ. Κασίμης, «το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ, αναφορικά με την ενίσχυση των νέων γεωργών, είναι ότι μέχρι σήμερα ήταν μέχρι 2% του προϋπολογισμού στις άμεσες ενισχύσεις, τώρα είναι τουλάχιστον 2%».

Αυτό έρχεται να υπηρετήσει μια πολιτική περί δημογραφικής ανανέωσης, δηλαδή μπορεί η χώρα να πει ότι εγώ θα βάλω παραπάνω χρήματα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, εξήγησε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «οι ενισχύσεις αλλάζουν φιλοσοφία και δομή. Πρώτον, η χώρα διαμορφώνει τη βασική εισοδηματική ενίσχυση για τη βιωσιμότητα. Το πώς θα το κάνουμε αυτό θα εξαρτηθεί από το τι ορισμούς δίνουμε εμείς, ως χώρα, σε μια σειρά μεγέθη. Επίσης εισάγεται ένα πολύ ενδιαφέρον νέο στοιχείο - επιτρέψτε μου να πω, ότι μάλλον εμάς δεν θα μας επηρεάσει πολύ - η αναδιανεμητική ενίσχυση, η οποία προκύπτει από αυτό που λέμε «capping» οροφή στην ενίσχυση, στις εκμετάλλευσης μεταξύ 60.000 ευρώ και 100.000 ευρώ.

Δηλαδή, όποια εκμετάλλευση έχει ενίσχυση πάνω από 60.000 ευρώ μέχρι 75.000 ευρώ περικόπτεται το 25% και μπαίνει σε ένα «κουβά», ο οποίος θα συγκροτήσει την αναδιανομή.
Από 75.000 ευρώ μέχρι 90.000 ευρώ, το 50% περικόπτεται και από 90.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ, το 75% και από 100.000 ευρώ και πάνω, όλο το ποσό. Αυτά τα ποσά δημιουργούν ένα ταμείο, που στηρίζει την αναδιανεμητική εισοδηματική ενίσχυση, που θα δώσει χώρας στις εκμεταλλεύσεις, που θα ορίσει. Αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε».

Επίσης, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας «δημιουργείται μια νέα δυνατότητα επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης, με αυτά που περιγράφει η πρόταση, ως eco schemes, οικολογικά σχέδια. Η χώρα είναι υποχρεωμένη συντάξει ένα πακέτο ειδικών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, από το οποίο ο αγρότης μπορεί να επιλέξει εθελοντικά, για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Η χώρα είναι υποχρεωμένη να το συντάξει, ο αγρότης δεν είναι υποχρεωμένος να το πάρει.

Ακόμη υπάρχουν ειδικές ενισχύσεις, όπως η συνδεδεμένη εισοδηματική ενίσχυση, η οποία αυξάνεται από το 8% στο 10% συν 2% επιπλέον, εάν αφορά πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Επίσης, διατηρείται στις άμεσες παρεμβάσεις η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, που για τη χώρα μας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Τέλος, διατηρείται η εισοδηματική ενίσχυση στους μικρούς γεωργούς».

Δεύτερος πυλώνας και διατήρηση ειδικής ενίσχυσης βάμβακος

«Σε ό,τι αφορά στον πρώην δεύτερο πυλώνα έχουμε τις παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με τα επενδυτικά σχέδια, με τις μειονεκτικές περιοχές, ζητήματα καινοτομίας και συνεργασίας, κατάρτισης κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Κασίμης, για να καταλήξει «το περιβάλλον πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% στις παρεμβάσεις αυτές.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα μεταφοράς πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις στις παρεμβάσεις της αγροτικής ανάπτυξης από 10% που ήταν σε15% και δίνεται άλλο ένα 15%, εάν πηγαίνει στοχευμένα στο περιβάλλον. Το περιβάλλον γίνεται αντικείμενο κεντρικής σημασίας στην πολιτική αυτή.

Θα υπάρχουν και τα οικολογικά σχέδια, τα eco schemes, και η δυνατότητα μεταφοράς άλλου ενός 15%, που εγώ δεν το βλέπω στην περίπτωση της χώρας μας να συμβαίνει από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο, αποκλειστικά για το περιβάλλον.

Όλο αυτό το μοντέλο, κατά την άποψή μου, προϋποθέτει μια σοβαρή διοικητική αναδιάρθρωση. Κεντρικό στοιχείο αυτής της διοικητικής αναδιάρθρωσης είναι ότι τώρα μιλάμε για μια ενιαία διαχειριστική αρχή, η οποία θα συντονίζει, θα εποπτεύει, αφενός θα έχει τον σχεδιασμό, αφετέρου την εφαρμογή και την παρακολούθηση της νέας Κ.Α.Π.. Από δω και στο εξής δεν θα ισχύει, αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Άρα η χώρα χρειάζεται - και θα σας πω τι κάνουμε και εμείς - μια διοικητική ανασυγκρότηση, για να υπηρετήσει αυτό το νέο σχέδιο. Το δεύτερο, το οποίο θεωρώ ότι έχει εξαιρετική σημασία, είναι ότι όλη αυτή η δουλειά, η οποία προϋποθέτει την υποβολή ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, απαιτεί από τώρα προετοιμασία με τις κατάλληλες εκείνες μελέτες, swot αναλύσεις, ex -ante μελέτες, που θα υποστηρίξουν τη σύνταξη του σχεδίου αυτού.

Τέλος, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, η πρόταση υποβάλλεται, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε τρεις μήνες με τις παρατηρήσεις της και ουσιαστικά στους οκτώ μήνες πρέπει να έχει εγκριθεί το σχέδιο.

Ποιοι είναι οι φόβοι μας; Οι φόβοι μας είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει αρκετή γραφειοκρατία - δεν είναι μόνο δικοί μας φόβοι, αλλά και των υπολοίπων κρατών μελών - η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της έγκρισης των σχεδίων και της καταβολής των ενισχύσεων. Σ’ αυτό υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση από πολλά κράτη μέλη και πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε μια επιλογή, που έχει τεθεί, μια κατ' αρχήν έγκριση, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Επίσης, κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι συγκροτείται παράλληλα μια καινούργια Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως έχουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς προετοιμαζόμαστε αφενός έχοντας συγκροτήσει υπηρεσιακή ομάδα, η οποία προετοιμάζεται για όλα αυτά και αφετέρου έχοντας συγκροτήσει επιστημονικές ομάδες, οι οποίες συντάσσουν τις απαραίτητες μελέτες για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,054688 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version