Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Λιγότερα χρήματα στις τσέπες των αγροτών φέρνει η ΚΑΠ μετά το 2020 παραδέχτηκαν όλοι στη Βουλή, επίθεση από την αντιπολίτευση για έλλειψη σχεδιασμού

Λιγότερα χρήματα στις τσέπες των αγροτών φέρνει η ΚΑΠ μετά το 2020 παραδέχτηκαν όλοι στη Βουλή, επίθεση από την αντιπολίτευση για έλλειψη σχεδιασμού


Επίθεση από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης είχαμε στη συζήτηση για «τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020», που έγινε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, εστίασε στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, από το 38% του προϋπολογισμού της ΕΕ που απορροφά σήμερα, θα πέσει στο 30%. Όπως είπε, αυτό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημαίνει απώλεια 1,198 δισ. ευρώ ή 6,16%. Θεωρητικολογίες χαρακτήρισε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή, την ενημέρωση από τον Υπουργό και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Επισήμανε μάλιστα την απειλή κουρέματος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, όχι μόνο λόγω των οριζόντων μειώσεων του συνολικού αγροτικού προϋπολογισμού αλλά και εσωτερικά στη χώρα μας, λόγω της ασυγχώρητης ανεπάρκειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκδώσει τα οριστικά σχέδια βόσκησης. Στο μειωμένο προϋπολογισμό αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) Μιχάλης Τζελέπης. Υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός της ΚΑΠ, 2014-2020 έκλεισε στα 19,6 δις ευρώ. «Σήμερα, αυτό που ισχυρίζεστε ότι θα έχουμε μια «μικρή» μείωση του 5% ή του 6 % συνολικά στον προϋπολογισμό για τη χώρα μας. Ξέρετε πόσο είναι σε πραγματικούς αριθμούς; 1,3 δις μείον», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στις σταθερές αξίες; Ουσιαστικά μιλάμε για 15% στον πρώτο πυλώνα και φτάνει στο μείον 20% στο δεύτερο πυλώνα. Κατά μέσο όρο 16-20% μείον σ’ αυτά που παίρνουν σήμερα οι έλληνες αγρότες παραγωγοί».

Επιπροσθέτως, σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο για την κατανομή των κονδυλίων, ο κ. Τζελέπης έθεσε το εξής ερώτημα: «Η Κάθε Χώρα πρέπει να έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, όπου σύμφωνα με αυτό θα γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων. Εγώ σας ρωτώ: Είναι δυνατόν σήμερα η διάρθρωση του Υπουργείου και η διαχειριστική αρχή να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ως χώρα;  Γιατί τότε εκτός από τις μειώσεις που θα είναι αριθμητικές, λόγω της μείωσης του Προϋπολογισμού, θα έχουμε και άλλες μειώσεις-ποινές αν δεν ανταποκριθούμε στα δεδομένα του στρατηγικού  σχεδίου που θα παρουσιάσουμε ως χώρα.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι χρειάζονται και μια σειρά από άλλες πολιτικές σε σχέση με τη διαχείριση της ΚΑΠ, όπως πολιτική γης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, και μπορεί τώρα να μην είναι προαπαιτούμενο, θα είναι κατ’ επιλογήν μάλλον, το SAPS, το σύστημα δηλαδή κατανομής των ενισχύσεων σε σχέση με τη γη. Είναι ένα θέμα που και γι’ αυτό πρέπει να το προετοιμαστούμε. Τις αιρεσιμότητες, επίσης, σε σχέση με τη χρήση του νερού και την ένταξη των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα σημαντικό θέμα που με το πακέτο του 2014-2020 θα έπρεπε ήδη να προχωρήσει και να είναι ενταγμένα τα αρδευτικά έργα, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια που έχουμε μέχρι να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, τι σχεδιάζετε σ’ αυτόν τον τομέα;  Όπως και μια σειρά από μέτρα για τους γεωργικούς συμβούλους, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει από την πλευρά του Υπουργείου».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις συζητήσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτή έρχεται να εξυπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Όπως εξήγησε, τα παζάρια για το ύψος των άμεσων ενισχύσεων και τον τρόπο κατανομής τους «δεν ανατρέπουν την προοπτική της εκτόπισης των ατομικών αγροτών από τη γη και την παραγωγή τους». Ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε πως από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έως τις μέρες μας έχουμε βίαιο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία Eurostat, την περίοδο 2005-2016 είχαμε στην Ελλάδα βίαιο ξεκλήρισμα 140.000 βιοπαλαιστών αγροτών.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 9,744141 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version