Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διατροφικό σκάνδαλο χαρακτηρίζουν οι κτηνίατροι τις τριγωνικές συναλλαγές για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, πρέπει να γίνουν έλεγχοι από την πολιτεία

Διατροφικό σκάνδαλο χαρακτηρίζουν οι κτηνίατροι τις τριγωνικές συναλλαγές για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, πρέπει να γίνουν έλεγχοι από την πολιτεία


Για τις τριγωνικές συναλλαγές στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος - που πρόσφατα κατάγγειλε ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης και ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - αναφέρεται το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Θεόδωρος Χόβολος, «πριν λίγα χρόνια είχαμε ένα διατροφικό σκάνδαλο στην Αγγλία «με μπιφτέκια που είχαν αλογίσιο κρέας από…ρουμανικά σφαγεία». Δεν είχε να κάνει με την ποιότητα του κρέατος αλλά με τη νοθεία του προϊόντος. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στην χώρα μας. Δεν θα σταθώ στην ποιότητα του γάλακτος και ούτε στην τιμή του (σίγουρα θα είναι φτηνότερο σε σχέση με το ελληνικό) αλλά στη νοθεία που γίνεται».

Και προσθέτει: «Στέκομαι ότι η ελληνική πολιτεία δεν κάνει τίποτα μέχρι στιγμής για το ζήτημα που ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Η εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ είναι νομότυπη. Εισαγωγές γάλακτος γίνονται και από τη Βουλγαρία στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό που είναι παράνομο είναι η νοθεία, που την πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές. Υπάρχει «νομικό οπλοστάσιο» για να γίνονται οι έλεγχοι (με τα ισοζύγια γάλακτος). Επίσης έχουμε την πρόταση των κτηνοτρόφων για να μην μπορούν οι εταιρείες (γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία) που εισάγουν γάλα να παράγουν ΠΟΠ προϊόντα. Η πολιτεία κάποτε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το το ΔΣ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Παράρτημα Ηπείρου) αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που η Ηπειρώτικη κτηνοτροφία, ένας από τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, βγάζει επιθανάτιους ρόγχους , ο Περιφερειάρχης κ Καχριμάνης προέβη σε σημαντικές καταγγελίες για τις πανθομολογούμενες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος. Σε συνέντευξη τύπου, αποκάλυψε τις δαιδαλώδεις διαδρομές που εμπλέκουν εταιρίες από διάφορα κράτη, σημειώνοντας , ότι αντικειμενικός σκοπός είναι να εξαφανιστούν τα ίχνη που οδηγούν στη νοθεία. Πιο συγκεκριμένα, ελληνική εταιρία, μέσω άλλης από τον φορολογικό «παράδεισο» της Βουλγαρίας, εισάγει γάλα από τη Γαλλία, το οποίο διανέμεται στη χώρα από εταιρία κυπριακών συμφερόντων . Έχουμε έτσι μια πρώτη τετράδα που κάνει χρυσές δουλειές, παρά το ότι αυτό αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χτυπήματα, μέσα σε σωρεία άλλων, για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.

Να θυμίσουμε μια ανάλογη ιστορία που αποτέλεσε διατροφικό σκάνδαλο στην Αγγλία το 2013. Πρόκειται για τα μπιφτέκια που δηλώνονταν παρασκευαζόμενα από 100% βόειο κρέας αλλά βρέθηκαν με ίχνη χοιρινού και αλογίσιου κρέατος. Κατά όμοιο τρόπο, σε κείνο το διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκονταν σουηδική εταιρεία, η οποία συνεργάζονταν με γάλλο προμηθευτή, ο οποίος διατηρούσε θυγατρική στο Λουξεμβούργο (άλλο ευρωπαϊκό φορολογικό «παράδεισο»), η οποία μέσω ενός κύπριου έμπορα, ο οποίος συνεργαζόταν μ’ έναν ολλανδό μεσάζοντα, ο οποίος τελικά προμήθευε τα νοθευμένα με αλογίσια και χοιρινά «βόεια κρέατα» για τα εν λόγο μπιφτέκια από…ρουμανικά σφαγεία ! «Μύλος» που λέει και ο λαός μας και εκεί. Πλην όμως εκεί, έγινε λόγος για «διατροφικό σκάνδαλο», οι αγγλικές αρχές γρήγορα αποκάλυψαν το δίκτυο, απέσυραν τα προϊόντα και επιμέρισαν βαριά πρόστιμα.

‘Όσο και αν από τη μια πλευρά η σύγκριση μεταξύ του Αγγλικού και του Ελληνικού κράτους καταλήγει σε μια αστειότητα, από την άλλη πλευρά η σύγκριση χειρισμού της νοθείας μεταξύ ενός μεμονωμένου προϊόντος μιας εταιρίας και ενός ολόκληρου κτηνοτροφικού κλάδου, καταλήγει σε μια τραγωδία. Πολύ δε μάλλον όταν διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση του λεγόμενου κατά τα άλλα «εθνικού προϊόντος». Της «Φέτας ΠΟΠ». Εδώ κανένας δεν μιλά για «διατροφικό σκάνδαλο» αλλά γίνεται λόγος για «κοινό μυστικό», που μπορεί τάχα να «ξορκιστεί» με την καταγγελία από τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της Περιφέρειας Ηπείρου. Εδώ έχουμε ανοιχτά τα λιμάνια στα βυτιοφόρα να μετακινούν χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες τόνους γάλακτος που κανείς δεν ξέρει που καταλήγει, αλλά που σίγουρα νοθεύει την ελληνική γαλακτοκομική παραγωγή.

Κι όχι μόνο αυτό. Ανοιχτά είναι τα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας για την εισαγωγή ύποπτων, σοβαρότατων μεταδοτικών νοσημάτων, ζώων. Από το 2015 έχει δημοσιοποιηθεί έρευνα της ,Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε σε εισαγόμενα από τη Ισπανία πρόβατα Assaf-E, την περίοδο Φλεβάρη 2011- Σεπτέμβρη 2012. Τα ζώα αυτά σκορπίστηκαν σε πέντε κοπάδια στην Ήπειρο, Μακεδονία και Πελοπόννησο και ήταν οροθετικά σε Lenti-ιούς. Δηλαδή σοβαρότατες μεταδοτικές ιώσεις. Φυσικά και δεν θα ήταν η μοναδική φορά και γι’ αυτό το λόγο οι συνάδελφοι ερευνητές κατέληγαν: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα προτείνουμε την καθιέρωση πιο αυστηρής νομοθεσίας για τις αγοραπωλησίες προβάτων». Από κανέναν δεν δόθηκε σημασία στην αποκάλυψη, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε με αποτέλεσμα να αποδειχθεί περίτρανα μια άλλη… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Τα συμφέροντα των εισαγωγέων πάντα ισχυρότερα των ντόπιων παραγωγών σ’ αυτή τη χώρα !

Έτσι με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε στο έσχατο σημείο ενώ ο κ. Περιφερειάρχης να καταγγέλλει την σκανδαλώδη εισαγωγή γαλλικού γάλακτος , η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ να αρνείται να παραλάβει ελληνικό γάλα από τους ντόπιους παραγωγούς με μικρότερη των τριάντα κιλών ημερήσια παραγωγή (φημολογούνται τα πενήντα κιλά για αργότερα) . Ακόμη και αν περνάει έξω από το στάβλο αυτών των κτηνοτρόφων ! Ακόμη και αν κτηνοτρόφοι συνασπίζονται για την εκπλήρωση του ξεδιάντροπου ορίου !

Ο γίγαντας της ελληνικής κτηνοτροφίας, η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, αντί να στέκει ρωμαλέα και να δείχνει το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας, βρίσκεται γονατισμένος, όλο και πιο αδύναμος. Αν και ποτέ από τη μεριά του κράτους δεν είχε την προσοχή που του έπρεπε, στα μνημονιακά χρόνια σφυροκοπείται πανταχόθεν, παντοιοτρόπως και δεν φαίνεται καμία γραμμή υποστήριξης. Ακόμα χειρότερα ! Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, γιγαντώνονται άλλες καταστροφικές αυταπάτες σαν αυτή της «Διεπαγγελματικής για τη Φέτα», ξεχνώντας και τον προβληματικό ρόλο της γαλακτοβιομηχανίας στο όλο δίκτυο, και το αναντικατάστατο των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών προς εφαρμογή του νόμου, αλλά και την άδοξη κατάληξη της «Διεπαγγελματικής του Κρέατος» που καταρρέει κάτω από τις αντιφάσεις της.

Ο κτηνιατρικός κόσμος που ασχολείται με την κτηνοτροφική παραγωγή και που είναι ταγμένος στην υπεράσπισή των συμφερόντων του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή, πρώτα πρώτα για ένα κερδοφόρο, ποιοτικό, ανόθευτο και υγιεινό τρόφιμο, ξαναφωνάζει κύρια στον κτηνοτρόφο αλλά και σε όλη την κοινωνία, όσο πιο δυνατά μπορεί:
α) Προσοχή στη διαχείριση των κοπαδιών.
β) Τόνωση των συλλογικών οργάνων πάλης και διεκδίκησης.
γ) Αναζωογόνηση της κατασυκοφαντημένης συνεταιριστικής ιδέας που μόνο υπό ακηδεμόνευτες συνθήκες μπορεί να δώσει τα σημαντικά της ωφελήματα.
δ) Η νοθεία στα καταξιωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας, αποτελεί έγκλημα εναντίων όλης τη κοινωνίας .
ε) Αποδέσμευση από αυταπάτες που διαιωνίζουν τα προβλήματα».

Για το ΔΣ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Παράρτημα Ηπείρου)
Πρόεδρος Θεόδωρος Χόβολος
Αντιπρόεδρος Ηλιάνα Τσόλιου

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version