Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στους παραλιακούς ελαιώνες της Χαλκιδικής οι μεγαλύτερες ζημιές από τις σήψεις, προβλήματα αναφέρονται σε Αιτωλοακαρνανία και Ροδόπη

Στους παραλιακούς ελαιώνες της Χαλκιδικής οι μεγαλύτερες ζημιές από τις σήψεις, προβλήματα αναφέρονται σε Αιτωλοακαρνανία και Ροδόπη


Στους ελαιώνες που βρίσκονται κοντά στις παραλιακές ζώνες του νομού εντοπίζονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι μεγαλύτερες ζημιές στο καρπό της ελιάς Χαλκιδικής, που καθώς φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, σαπίζει σταδιακά, μαυρίζει και πέφτει στο έδαφος. Μέχρι τώρα, αγρότες και συνεταιρισμοί, τουλάχιστον όσον αφορά στην Χαλκιδική, δεν είναι σε θέση να αποφανθούν για την αιτία του φαινομένου, ενώ από το τμήμα της ΔΑΟΚ, δεν υπάρχουν επίσημες απαντήσεις, αν και όπως μας είπαν, «έγιναν αυτοψίες σε ορισμένα λιοστάσια». Την ίδια ώρα, ζημιές αναφέρθηκαν στη Ροδόπη σε ελιές ποικιλίας Μαρώνειας, ακόμα μεγαλύτερες στην Αιτωλοακαρνανία στις Καλαμών, ενώ καθαρά εμφανίζονται τα λιοστάσια με επιτραπέζιες, στη Μαγνησία.

«Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα λιοστάσια που βρίσκονται στις παραλιακές ζώνες του νομού. Εκεί, προφανώς, λόγω της αυξημένης υγρασίας και των πολλών βροχών, σε πολλά λιοστάσια ο καρπός μαυρίζει, σαπίζει και πέφτει. Χάνεται έτσι ένα μέρος της παραγωγής», μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Ο ΑγροΤύπος, που έφερε πρώτος στη δημοσιότητα το πρόβλημα των σήψεων στις ελιές Χαλκιδικής, με σχετικό ρεπορτάζ, απευθύνθηκε στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής.

Πιο συγκεκριμένα η κα Κατερίνα Βαμβακά μας δήλωσε άγνοια για το θέμα, ενώ ο πρώην τμηματάρχης, κ. Θανάσης Κούτος μας είπε ότι πήγε μεν σε ορισμένους ελαιώνες των χωριών, όπου και αναφέρθηκε από τους αγρότες το πρόβλημα, αλλά δεν είδε να υπάρχουν φθορές. Βέβαια όπως σημείωσε «δεν ήταν δυνατόν να έχω εικόνα από το τί συμβαίνει σε όλο τον ελαιώνα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είχε αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Μισαηλίδης, παραγωγός από την περιοχή των Σημάντρων, τονίζοντάς μας ότι «φέτος η χρονιά δεν προμηνύεται καθόλου καλή για την ελιά Χαλκιδικής από άποψη όγκου παραγωγής, καθώς δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι αντίξοες».

«Στην αρχή ήταν η ξηρασία, μετά ήρθαν οι απανωτές βροχές και τώρα βλέπουμε τον καρπό να σαπίζει», σημείωσε ο κ. Μισαηλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η καρποφορία είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, αφού οι περισσότεροι ελαιώνες εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ακαρπίας».

Προβλήματα, έχουν αναφερθεί, πέραν των Σημάντρων και σε άλλες περιοχές, όπως τα Ορμύλια, οι Καλύβες, η Νέα Γωνιά, η Νέα Καλικράτεια και αλλού. «Όσοι έχουν καρπό -γιατί δεν θα έχει πολύ παραγωγή φέτος- πάνε πολύ καλά. Βέβαια έριξε και χαλάζι κι έκανε ζημιές», μας ανέφερε από την πλευρά της η κα Ελένη Ζώτου, ελαιοπαραγωγός (ποικιλία Χονδροελιά Χαλκιδικής) από τις Καλύβες, η οποία όμως μας είπε ότι «εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει σαπίσματα στις ελιές μου».

Σημειωτέον ότι οι Χονδροελιές Χαλκιδικής καταλήγουν (στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά) στο ελαιοτριβείο, ειδάλλως πωλούνται ως επιτραπέζιες.

«Υπάρχει πρόβλημα, αλλά με βάση την δική μου εικόνα, είναι μικρό το ποσοστό φθοράς», μας είπε από την πλευρά του ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, που διαθέτει κτήματα με ελιές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν ξέρουμε ακόμα που μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο».

Καθαροί οι ελαιώνες στη Μαγνησία, προσβολές σε καρπό ποικιλίας Μαρώνειας στη Ροδόπη και στις Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία

Ο ΑγροΤύπος απευθύνθηκε και συνομίλησε με αγρότες και γεωπόνους σε μια ακόμα περιοχή, όπου παράγονται πράσινες ελιές Χαλκιδικής, τη Μαγνησία.

Ειδικότερα όπως είπε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στάθης Κουκουμβρής, υπεύθυνος στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων της ΕΑΣ Πηλίου «μέχρι ώρας δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά σήψεων στους καρπούς, όσον αφορά τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, αλλά και τις Καλαμών, που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το δάκο στην περιοχή μας, καθώς δεν μας ευνοήσε καθόλου ο καιρός. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει καλή παραγωγή από άποψη όγκου φέτος».

Ζημιές από σήψεις αναφέρθηκαν και στις ελιές ποικιλίας Μαρώνειας στο χωριό Πόρπη Κομοτηνής (από όπου και η φωτογραφία), τουλάχιστον σε τρία κτήματα. Σύμφωνα με το γεωπόνο, Λάζαρο Κουρουκεχαγιά, που έχει κατάστημα εφοδίων «πρόκειται για προσβολές από γλοιοσπόριο». Ζημιές ανέφεραν αγρότες και στην Αρκαδία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τώρα, όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες, αν και νωρίς, προσβολές από σήψεις, που πρόκειται μάλλον για γλοιοσπόριο.

«Ϋπάρχουν εκτεταμένες προσβολές σε λιοστάσια στο Χρυσοβέργι, στο Αιτωλικό, στο Νεοχώρι, την Κατοχή, αλλά και στη Μακρυνεία», μας είπε ο υπεύθυνος του καταστήματος γεωργικών εφοδίων της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ζιώβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο οφείλεται στις πολλές βροχές, οι οποίες χτύπησαν με μανία την περιοχή από το Μεσολόγγι ως το Αγρίνιο το περασμένο διάστημα.

Καθαρά από γλοιοσπόριο, όπως μας ανέφεραν αγρότες, είναι τα λιοστάσια σε Γουριά, Πεντάλοφο, Παλαιομάνινα και όλη την περιοχή προς τον Αστακό, καθώς το κλίμα είναι πιο ξηρό, ενώ και οι βροχές που έπεσαν εκεί ήταν πολύ-πολύ λιγότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η σοδειά Καλαμών επλήγη σε διάφορες περιοχές του νομού (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Μακρυνεία) σημαντικά και από χαλάζι φέτος, τουλάχιστον 1-2 φορές, με την παραγωγή να αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον σε ποσοστό 50-60%, σε σχέση με πέρσι.

Αλέξανδρος Μπίκας

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,437988 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version