Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συντάξεις στο τρίμηνο υπόσχεται το Εργασίας, το τρισήμιση τα εκατό των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ εξυπηρετεί τους αγρότες που είναι το ένα πέμπτο των ασφαλισμένων

Συντάξεις στο τρίμηνο υπόσχεται το Εργασίας, το τρισήμιση τα εκατό των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ εξυπηρετεί τους αγρότες που είναι το ένα πέμπτο των ασφαλισμένων


«Το στοίχημα που έχουμε δώσει από τον Γενάρη του 2019 σε τρεις μήνες να εκδίδεται η σύνταξη θα το πετύχουμε. Για να είμαι σαφής σας λέω το εξής: Αν δεν υπάρχουν θέματα διεθνών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή εκκρεμείς περιπτώσεις τέτοιες που να πρέπει να έρθουν από Αυστραλία, Αμερική και άλλες χώρες εκτός Ελλάδος και τέτοιες δυσχέρειες ή οφειλές, μέσα σε τρεις μήνες θα εκδίδονται οι συντάξεις. Ήδη για τις συντάξεις που ζητήθηκαν το 2017, ολοκληρώθηκαν όλες σχεδόν μέσα σε ένα τρίμηνο», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος, πριν από λίγες ημέρες στη βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ, κ. Βασίλη Γιόγιακα. «Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Δεν θέλω να εφησυχάσω κανέναν, αλλά είναι μια μάχη που δίνουμε συνεχώς. Και τα αποτελέσματα φαίνονται φυσικά με τη συμβολή όλων των στελεχών και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα, όπως είπε ο υφυπουργός «συνολικά από τις εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι δύο (168.922) εκκρεμείς συντάξεις που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τον Γενάρη του 2015, έχουμε φτάσει στις πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσιες (53.800), δηλαδή σχεδόν στο 1/3 των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν τότε. Έχουμε μείωση, δηλαδή 68,2% λιγότερο. Έχουμε μία επιτυχία κατά 68,2% στην έκδοση παλιών συντάξεων και όλων αυτών που σωρεύονταν».

Από την πλευρά του ο κ. Γιόγιακας τόνισε ότι «300 άτομα εργάζονται σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αγροτών από τους συνολικά οκτώ με οκτώμισι χιλιάδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Δηλαδή, μόλις το 3,5% του προσωπικού καλείται να εξυπηρετήσει το 14% των ασφαλισμένων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ αγροτών. Το ποσοστό αυτό στην πραγματικότητα είναι ακόμα μικρότερο, αφού από τους τριακόσιους υπαλλήλους μόνο οι διακόσιοι ασχολούνται με συντάξεις και ασφάλιση».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της βουλής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, οι αριθμοί δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ ως ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας. Τριακόσια άτομα εργάζονται σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Αγροτών από τους συνολικά οκτώ με οκτώμισι χιλιάδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Δηλαδή, μόλις το 3,5% του προσωπικού καλείται να εξυπηρετήσει το 14% των ασφαλισμένων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ Αγροτών. Το ποσοστό αυτό στην πραγματικότητα είναι ακόμα μικρότερο, αφού από τους τριακόσιους υπαλλήλους μόνο οι διακόσιοι ασχολούνται με συντάξεις και ασφάλιση.

Βέβαια, μπορεί να μου απαντήσετε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων στην επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης και στην απονομή συντάξεων, αφού πολλά περιφερειακά τμήματα του ΕΦΚΑ έχουν πετύχει ή έχουν ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει το Υπουργείο για το 2017.

Πράγματι, μπορεί να έχετε εν μέρει δίκιο για την υπέρβαση των στόχων. Όμως, για να γνωρίζουν και οι πολίτες, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ευσυνειδησία, το φιλότιμο και τη μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων στα περιφερειακά τμήματα του ΕΦΚΑ, που, για να βγάλουν συντάξεις, κάθονται να δουλέψουν υπερωρίες, εργάζονται Σάββατα και παίρνουν δουλειά ακόμα και στο σπίτι και γι’ αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Όμως, τους αξίζει, κύριε Υπουργέ, επιτέλους και μια βοήθεια, γιατί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις δουλειές που κάνουν και με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν να εξυπηρετήσουν. Γνωρίζω ότι οι νέες συντάξεις αναπηρίας, θανάτου και χηρείας, δηλαδή αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μετά την 1-1-2017 προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, γιατί όλες οι δυνάμεις, όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια εξαντλείται στις πράξεις συνέχισης συντάξεων αναπηρίας παλαιότερων χρόνων.

Πείτε μας, λοιπόν, τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα όλες οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ, ώστε να σταματήσει αυτή η αναμονή και η ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιόγιακα.
Τον λόγο έχει ο κ. Πετρόπουλος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Γιόγιακα, ποτέ εγώ δεν θα αντιπαρατεθώ με Βουλευτή που θέτει ζητήματα επιτάχυνσης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρω ποτέ αντίρρηση. Αντιθέτως, εκείνο που πάντα από τη θέση αυτή επιβεβαιώνω είναι η θέλησή μας να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε ακόμα καλύτερα τις υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι γεγονός ότι το προσωπικό που ασχολείται συνολικά στον ΕΦΚΑ, όχι μόνο για τους αγρότες, είναι υποδεκαπλάσιο εκείνου που υπηρετούσε το 2010 και το 2011.

Αυτό είναι γνωστό για τις πολιτικές οι οποίες προηγήθηκαν και αποδεκάτισαν το στελεχικό δυναμικό όλων των φορέων και της κοινωνικής ασφάλισης και των άλλων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, υγεία, έλεγχο εργασίας.

Παρά ταύτα, αν και είναι αλήθεια πως εργάζονται πολύ λιγότεροι από παλιά, σας ενημερώνω ότι το έτος 2015 εκδόθηκαν έντεκα χιλιάδες πεντακόσιες ογδόντα έξι συντάξεις εργατών, το 2017 δεκατρείς χιλιάδες διακόσιες εβδομήντα τρεις και το 2018 μέχρι τούτη τη στιγμή είναι ήδη έτοιμες προς καταβολή -και έχουν καταβληθεί και πολλές από αυτές- οκτακόσιες συντάξεις αγροτών. Για να έχουμε μια εικόνα πιο καθαρή, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 σε χορήγηση συντάξεων στους αγρότες ήταν τριάντα χιλιάδες εξακόσιες πενήντα επτά ακριβώς εκκρεμότητες.

Επομένως, ως προς αυτό που λέγεται συχνά -επειδή οι αγρότες που περιμένουν ξέρουν πόσο καιρό περιμένουν, εκείνοι όμως που δεν περιμένουν ακούν ότι καθυστερούν- οι καθυστερήσεις αυτές πάντα συνέβαιναν και ιδίως συνέβαιναν για τους λόγους που αφορούσαν και διαδοχικές συντάξεις και άλλες, διεθνείς συντάξεις.

Υπήρχαν τέτοιοι λόγοι που προκαλούσαν καθυστερήσεις. Ήταν τριάντα χιλιάδες εξακόσιες πενήντα επτά (30.657) σε εκκρεμότητα στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και δεκαέξι χιλιάδες επτακόσιες εννέα (16.709) τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή οι μισές σχεδόν σε εκκρεμότητα.

Στη συνέχεια, βέβαια, θα πω και για άλλα ζητήματα, αφού ολοκληρώσω την απάντησή μου όσον αφορά αυτά που θίγετε. Όμως, θα υπενθυμίσω ότι συνολικά από τις εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι δύο (168.922) εκκρεμείς συντάξεις που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τον Γενάρη του 2015, έχουμε φτάσει στις πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσιες (53.800), δηλαδή σχεδόν στο 1/3 των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν τότε. Έχουμε μείωση, δηλαδή 68,2% λιγότερο. Έχουμε μία επιτυχία κατά 68,2% στην έκδοση παλιών συντάξεων και όλων αυτών που σωρεύονταν.

Όσον αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ, έχουμε 50,7%. Ειδικά τώρα έχουμε εκδώσει τα εφάπαξ στο 86% σε σχέση με πέρυσι. Άρα, ο ΕΦΚΑ βοηθάει στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Θα ικανοποιηθούμε όταν ολοκληρωθούν τα συστήματα, για να βγαίνουν όλες εντός τριμήνου. Όσες συντάξεις χορηγούνται με αίτηση στο έτος 2017 –που δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση ή δεν είναι διεθνείς συντάξεις- εκδίδονται μέσα στο τρίμηνο και μέσα σε ένα μήνα σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που κάνουμε, την οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη περίοδο που έχουμε, με τα συστήματα τα οποία οργανώνουμε.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Γιόγακα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω πρώτα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πράγματι κάποια βήματα για να λυθούν διάφορα προβλήματα, σχετικά με τη μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ και την έκδοση κάποιων κατηγοριών συντάξεων. Όμως, δεν είμαστε μόνο εδώ για να κάνουμε κριτική, όπως είπατε και εσείς. Είμαστε για να συζητήσουμε πώς θα μπορούσατε να δώσετε συγκεκριμένες λύσεις, πρακτικές λύσεις, το συντομότερο δυνατό.

Πρέπει, λοιπόν, να απελευθερώσετε χρόνο των υπαλλήλων, ώστε να πάει σε παραγωγικές εργασίες που αφορούν τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν αρκετές ώρες καθημερινά στην εξυπηρέτηση του κοινού, με αποτέλεσμα να έχουν μόλις μία- μιάμιση ώρα καθημερινά για να ασχοληθούν με τη συνταξιοδοτική διαδικασία.

Πολύς και πολύτιμος χρόνος, λοιπόν, χάνεται για την έκδοση βεβαιώσεων ασφάλισης και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Θα μπορούσαν αυτές οι βεβαιώσεις, κύριε Υπουργέ, να δίνονταν μέσα από την πλατφόρμα των ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, προκειμένου να γλυτώσουν οι πολίτες και χρόνο και κόπο. Όμως, όσος χρόνος και να εξοικονομηθεί, δεν μπορεί να φέρει από μόνος του αποτελέσματα, αν δεν φροντίσετε να διαθέσετε το κατάλληλο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2018 και ακόμα να μην έχει προχωρήσει ούτε μία αίτηση μετάταξης από αυτές που έχουν γίνει σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4418/1987 και εκκρεμούν από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το γραφείο σας, όταν ρώτησα για τρεις αιτήσεις που έχουν γίνει για μετακίνηση από τον ΟΠΕΚΑ στον ΕΦΚΑ αγροτών στα Γιάννενα. Δεν μπορείτε να κρατάτε υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν και μπορούν να προσφέρουν, επειδή δεν θέλετε εσείς –προφανώς δεν ξέρω ποιος- να στενοχωρήσετε διοικητές και προϊσταμένους στους φορείς προέλευσής τους.
Περιμένω, λοιπόν, μία δεσμευτική απάντηση για το πότε μπορείτε να ξεκολλήσετε αυτές τις μετακινήσεις βάσει του ν. 4418/1987.

Επίσης, πρέπει να μας πείτε πότε θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΠΥΣΥ. Πείτε μας αν γνωρίζετε αν έχει περάσει από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Αυτά ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ. Περιμένουμε την άμεση κινητοποίηση προκειμένου να δοθούν λύσεις γι’ αυτά τα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιόγακα.
Κύριε Υπουργέ, ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Γιόγακα, έχετε δίκιο όταν λέτε πως όσο καλύτερα οργανώνεται μία υπηρεσία, όπως αυτή που παρέχεται για την κοινωνική ασφάλιση, τόσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα θα είναι τα παρεχόμενα αγαθά στους ασφαλισμένους.

Και γεγονός είναι ότι στην κατεύθυνση που και εσείς σκέφτεστε εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογές που δίνουν ενημερότητα άμεσα. Η ασφαλιστική ικανότητα ήδη έχει νομοθετική ρύθμιση που προηγήθηκε πριν λίγους μήνες, στα τέλη του 2017. Έχουμε πει πως όσοι καταβάλουν την εισφορά από 1.1.2017, ακόμη και εάν όφειλαν παλιές εισφορές, έχουν ασφαλιστική ικανότητα και κάλυψη για τις υπηρεσίες υγείας.
Με το Υπουργείο Υγείας, μιας και είναι εδώ και ο κ. Παύλος Πολάκης, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει, ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει και είναι γραφειοκρατικά τα ελάχιστα ζητήματα που θα λύσουμε, ώστε να μην χρειάζονται βιβλιάρια υγείας για να παρέχονται οι υπηρεσίες. Είναι μια δαπάνη και να εκδίδεις βιβλιάριο, ή να σφραγίζεις και να ξανασφραγίζεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αυτά τα κάνουμε με τον Παύλο Πολάκη και ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία. Λύνουμε τέτοια θέματα.
Οργανώνεται ηλεκτρονικά ο ΕΦΚΑ και παρέχει υπηρεσίες. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς ακόμη και τώρα με την ευκαιρία αυτής της αναγκαίας βοήθειας που πρέπει να δώσουμε προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ΕΦΚΑ αντιλαμβάνεται τον ρόλο με έναν άλλον τρόπο από ό,τι παλιότερα, γιατί ξεπερνά τις προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία του, υπερβαίνει εμπόδια και αντιρρήσεις των συστημάτων που διήπαν τη λειτουργία του για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Έτσι μπορούμε να δίνουμε δύο συντάξεις. Δεν προβλέπεται από πουθενά.

Όμως, ο ΕΦΚΑ, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια, πρέπει να είναι ευέλικτη, να βλέπει τον πολίτη και να λύσει όλα τα προβλήματα που κουβαλούσε από παλιά σε μια δυσαρμονία και με τις ανάγκες του πολίτη και με την προοπτική που πρέπει να έχει η κοινωνική ασφάλιση. Συμφωνώ, και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, ότι πρέπει να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγειονομική ασφάλιση προς την κατεύθυνση που πρέπει να έχει, δηλαδή να παρέχει στον κάθε πολίτη ακριβόχρονα τις υπηρεσίες και να λύνει με επιείκεια προβλήματα.

Είδατε ότι προβλέψαμε ρύθμιση και θα προχωρήσουμε στην απαλλαγή οφειλών που είναι παλιές. Ξέρετε πόσες οφειλές, οι οποίες παρέμεναν αδίκως στην πλάτη των ασφαλισμένων, εμπόδιζαν στο να πάρουν σύνταξη; Αυτά θα επιταχύνουν την έκδοση συντάξεων. Είναι πάρα πολύ μεγάλος -που λέτε «πόσος είναι;»- ο αριθμός εργοδοτών που κακώς χρωστάει, γιατί ο ΟΑΕΕ ζητάει από αυτούς χρήματα και δεν μπορούν λόγω οφειλών να πάρουν σύνταξη.

Όλο αυτό είναι ένα τεράστιο κουβάρι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το λύσεις μέσα στο σύντομο διάστημα που θα θέλαμε να το λύσουμε, γιατί πρέπει να δούμε την πολύπλοκη και ανακατεμένη τράπουλα που υπήρχε μέσα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν μιλάμε για άλλους φορείς. Η ίδια η κοινωνική ασφάλιση είχε δυσκολίες για να λειτουργήσει, τις οποίες τώρα επιλύουμε για να λειτουργήσουμε.

Βεβαίως, θα επιταχύνει πάρα πολύ η λειτουργία των ΠΕΚΑ και των υπηρεσιών που δημιουργούνται τώρα στον ΕΦΚΑ όπου όλοι θα δουλεύουν για όλους. Δεν θα υπάρχει ο υπάλληλος που θα δουλεύει μόνο για τον αγρότη ή αυτός που θα δουλεύει μόνο για τον δικηγόρο ή για κάποιον άλλον -και ξέρετε όσον αφορά τον δικηγόρο, θα έπρεπε να έρχεται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα- ή για τον μηχανικό. Δηλαδή, είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αποκτούν πλέον τη δυνατότητα και την πρόσβαση να καταβάλουν τις εισφορές τους και να λαμβάνουν τις παροχές τους, όπου και αν βρίσκεται ο ΕΦΚΑ.

Και με την ευκαιρία αυτή, με αφορμή τα θύματα και τους πυροπαθείς της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς, θα εκδοθεί και σήμερα ανακοίνωση με την οποία θα μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους παντού η οποία και θα διεκπεραιώνεται, ανεξαρτήτως εάν ήταν ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτά είναι τα θετικά αυτής της εξέλιξης που δίνουμε στην κοινωνική ασφάλιση με νέα συστήματα. Και προφανώς οι έπαινοι αξίζουν στο προσωπικό που μάχεται σε δύσκολες συνθήκες. Και οι συνθήκες είναι δύσκολες, γιατί αποδεκατίστηκε ο πληθυσμός των υπαλλήλων και των στελεχών που απασχολούνταν στην κοινωνική ασφάλιση. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε διαδικασίες ταχύτατης εκμάθησης των συστημάτων. Πράγματι χρειάζεται και εκπαίδευση, γιατί δεν μπορεί εκείνος που ήταν στον ΟΓΑ να ξέρει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών ή των επιστημόνων. Αυτά είναι κατανοητά πράγματα.

Προφανώς, όλα αυτά προκαλούν και κάποιες καθυστερήσεις. Θα επιταχύνουμε γρήγορα. Και σας βεβαιώνω ότι το στοίχημα που έχουμε δώσει από τον Γενάρη του 2019 σε τρεις μήνες να εκδίδεται η σύνταξη θα το πετύχουμε. Για να είμαι σαφής σας λέω το εξής: Αν δεν υπάρχουν θέματα διεθνών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή εκκρεμείς περιπτώσεις τέτοιες που να πρέπει να έρθουν από Αυστραλία, Αμερική και άλλες χώρες εκτός Ελλάδος και τέτοιες δυσχέρειες ή οφειλές, μέσα σε τρεις μήνες θα εκδίδονται οι συντάξεις. Ήδη για τις συντάξεις που ζητήθηκαν το 2017, ολοκληρώθηκαν όλες σχεδόν μέσα σε ένα τρίμηνο.

Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Δεν θέλω να εφησυχάσω κανέναν, αλλά είναι μια μάχη που δίνουμε συνεχώς. Και τα αποτελέσματα φαίνονται φυσικά με τη συμβολή όλων των στελεχών και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Σας ευχαριστώ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version