Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αύξηση της αξίας στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2018

Αύξηση της αξίας στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2018


Αυξημένες όσον αφορά την αξία παρουσιάζονται οι ελληνικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών το πρώτο εξάμηνο του 2018 προς τις χώρες της Ε.Ε και τις τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκαν από τον Incofruit Hellas, οι ελληνικές  εξαγωγές - αποστολές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, προς την Ε.Ε. ανήλθαν σε 438,9 εκατ. ευρώ, 26,7% περισσότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και εκτός της Ε.Ε αυξήθηκαν κατά 5,4%, φθάνοντας τα 127,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι κατά όγκο αποστολές προς την ΕΕ ανήλθαν σε 654.025 τόνους (+17,4% έναντι του 2017) και σε 180.961 τόνους οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες (-0,9% έναντι του 2017). Η μεγάλη αύξηση που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ε.Ε. οφείλεται κυρίως στα ακτινίδια, όπου η αξία των απεσταλμένων αυξήθηκε κατά 87,8%, σε 65,25 εκατ. ευρώ.

Οι αποστολές προς τη Γερμανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ο πρώτος δεύτερος και τρίτος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν κατά 32,5%, 20,6% και 13,9% αντίστοιχα, ενώ ήταν συνολικού ύψους 89,3 εκατ. ευρώ, 60,5 εκατ. ευρώ, και 42,8 εκατ. ευρώ. Η εξαγωγή προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο ένατος προορισμός των ελληνικών αποστολών αυξήθηκε κατά 27%, συνολικού ύψους 19,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα φρούτα «πρωτοστατούν» σε τονάζ τα μανταρίνια με 54,8%, τα ακτινίδια 47,6%, τα πορτοκάλια με 15% και οι φράουλες με 5,3% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα μείωση είχαμε στα μήλα -42%.

Στα λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνιστούν τα αγγούρια με 29,7% και η ντομάτα με 6,1% αύξηση κατ όγκο.

Εκτός όμως από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών οι ενδείξεις από την εξαγωγή των θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων του ΥπΑΑΤ βαίνουν με ποσοστά αύξησης τους που εκτιμάται μέχρι 31/8/2018 ότι είναι της τάξεως +5% συνολικά.

Παράλληλα υπήρξε μείωση των, εισαγωγών το αντίστοιχο εξάμηνο στη χώρα μας, κατά -5,9% σε όγκο και κατά -7,3% κατ αξία. Η μείωση εισαγωγών κυρίως τα λαχανικά.

Από τον Σύτνδεσμο Incofruit Hellas επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά ότι «δυστυχώς εξακολουθούν να διακινούνται από «Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητα (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές στη χώρα μας Βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός τω άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».

Ακόμη ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «ο μειωμένος όγκος και η αξία των εξαγωγών που εκπροσωπούν τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός Ευρώπης οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες , μεταξύ των οποίων και φυτοϋγειονομικά εμπόδια, εκτός από άλλες υλικοτεχνικές ,οικονομικές και εμπορικές πτυχές.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε προτεραιότητα την προώθηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων κατά τρόπον ώστε τα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα να μην αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες στην ΕΕ)».

Δείτε σχετικούς πίνακες

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,9726563 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version