Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σε διαβούλευση βγάζει το ΥπΑΑΤ την απόφαση έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων στις 10 Οκτωβρίου, δεν λύνει τα προβλήματα λένε φορείς του κλάδου

Σε διαβούλευση βγάζει το ΥπΑΑΤ την απόφαση έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων στις 10 Οκτωβρίου, δεν λύνει τα προβλήματα λένε φορείς του κλάδου

14/9/2018


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Στα πλαίσια της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (7/09/2018) και ώρα 19:00, στο Ξενοδοχείο Βεροιόπολις (Βέροια), ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου. Κύκλοι της αγοράς ακτινιδίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν λύνει τα προβλήματα πρόωρης συγκομιδής και παράνομης διακίνησης. Ζητούν από το ΥπΑΑΤ να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην περσινή σύσκεψη, που έγινε στο ΥπΑΑΤ, υπό τον Γεν. Γραμματέα κ. Νικ. Αντώνογλου, με  θέμα: «Εμπορικές Προδιαγραφές Ακτινιδίων», στην οποία συμμετείχαν οι φορείς του κλάδου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι: «Αποκλειστικά και μόνο για την ποικιλία Hayward, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου συγκομιδής για όλη την επικράτεια, η 10η Οκτωβρίου εκάστου έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας στην εγχώρια αγορά, η 1η Νοεμβρίου εκάστου έτους».

O πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ. ∆ηµήτρης Μανώσης, έχει εκφράσει στον ΑγροΤύπο τις αντιρρήσεις του για την συγκεκριμένη απόφαση. Όπως επισημαίνει «εμείς αρχικά είχαμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να ορίσει ημερομηνία συγκομιδής για τα Hayward την 22η Οκτωβρίου. Τελικά το ΥπΑΑΤ έβαλε ημερομηνία την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους».

Θυμίζουμε ότι στην περσινή συνάντηση η τότε εισήγηση του κ. Γενικού, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, ανέφερε τα εξής:

1) Κατάργηση της αριθμ. 290524/03.09.2010 ΥΑ και η έκδοση νέας η οποία θα προβλέπει:
α) τον καθορισμό ημερομηνίας συγκομιδής κεντρικά από το ΥπΑΑΤ για την κύρια ποικιλία για όλη την χώρα
β) τον καθορισμό διαφορετικών ημερομηνιών συγκομιδής για τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες κεντρικά από το ΥπΑΑΤ για την κάθε περιφέρεια κατόπιν εισηγήσεως των αρμοδίων ΔΑΟΚ υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις των 6,2% brix για τα σάκχαρα.

2) Την θεσμοθέτηση, κατά το πρότυπο της Ιταλίας, ημερομηνίας εμπορίας (μεταγενέστερη της συγκομιδής) κυρίως για την ποικιλία Hayward υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα υπερβαίνουν τα 6,5 brix σε σάκχαρα για τα εξαγόμενα (διακινούμενα εντός ΕΕ και τρίτες χώρες) και τα 9,5 brix τα διατιθέμενα στην εγχώρια λιανική αγορά προς κατανάλωση.

3) Η συσκευασία για εξαγωγή - διακίνηση θα είναι σε μιας χρήσης υλικά, δεν θα υπερβαίνει τα 20-25 κιλά και η επισήμανση θα είναι ευκρινής και θα προσδιορίζει την προέλευση του προϊόντος και θα προστατεύει φυτουγειονομικά τις φυτείες ακτινιδίων της χώρας.

(Πατήστε εδώ να διαβάσετε το σχετικό άρθρο)

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ τονίζει ότι το Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης περιλαμβάνει τεχνικές λεπτομέρειες ελέγχου τήρησης των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας σε νωπά ακτινίδια σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ιδίως ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων, όπως αυτές ορίζονται στον Εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) 543/2011, για κάθε στάδιο διακίνησης και εμπορίας τους στην εγχώρια αγορά, εξαγωγών/εισαγωγών προς/από τρίτες χώρες και αποστολής/παραλαβής προς/από την Ε.Ε.
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερόμενους μέχρι την Παρασκευή (14/9/2018)  και ώρα 15:00 να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους επωνύμως στον σύνδεσμο: (πατήστε εδώ)

Διαβάστε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version