Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καλαμπόκι: Παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με πέρσι οι τιμές παραγωγού στην χώρα μας

Καλαμπόκι: Παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με πέρσι οι τιμές παραγωγού στην χώρα μας


Σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με πέρσι, κυμαίνονται φέτος οι τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή οι τιμές κυμαίνονται από 16 μέχρι 20 λεπτά το κιλό. Η υψηλότερη φετινή τιμή οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή (σπάρθηκαν λιγότερα στρέμματα) αλλά και στη μείωση των εισαγωγών από τις βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, φέτος Ρουμανία και Βουλγαρία είχαν μια καλή παραγωγή. Όμως η ξηρασία «χτύπησε» την καλλιέργεια σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι χώρες σε αυτές τις περιοχές να αυξήσουν τις εισαγωγές τους από Ρουμανία και Βουλγαρία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει λιγότερες εισαγωγές και να υπάρξουν μικρότερες «πιέσεις» στις τιμές.

Την υψηλότερη τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι έδωσε φέτος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Βαρβαρέσος, «φέτος η τιμή που αγοράσαμε από τον παραγωγό ήταν στα 20 λεπτά το κιλό. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και παραλάβαμε συνολικά περίπου 15.000 τόνους καλαμποκιού».

Η Ένωση Αγρινίου ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου να παραλαμβάνει καλαμπόκι στα 19,5 λεπτά το κιλό. Από τις 4 Σεπτεμβρίου προχώρησε σε «διόρθωση» τιμής και αγόραζε από τους παραγωγούς στα 19 λεπτά το κιλό, τιμή που δίνει μέχρι σήμερα λόγω της μειωμένης παραγωγής στην περιοχή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου, που ξεκίνησε στην αρχή της συγκομιδής να παραλαμβάνει με 19,5 λεπτά το κιλό μετρητοίς, έχει πέσει στα 19 λεπτά. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας, υπεύθυνος στο ξηραντήριο του συνεταιρισμού, «υπάρχουν χωράφια που ξεπερνούν οι αποδόσεις τα 1.800 κιλά ανά στρέμμα. Υπάρχει πρόβλημα με τις πωλήσεις αφού οι κτηνοτρόφοι φαίνονται «επιφυλακτικοί» για να προχωρήσουν σε αγορές και περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις γεννήσεις των ζώων τους».

«Αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές καλαμποκιού στην περιοχή», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Καλαμπάκας - Μετέωρα. «Ο συνεταιρισμός αγόρασε το καλαμπόκι από τα μέλη της Ομάδας Παραγωγής που έχουμε στην τιμή των 18 λεπτών το κιλό. Στην περιοχή μας οι έμποροι αγόρασαν από τους παραγωγούς στα 17,5-17 λεπτά».

Στα 17,5 λεπτά το κιλό είναι η τιμή παραγωγού που έχει δοθεί και από την ΕΑΣ Βόλου, για τους περίπου 5.000 τόνους που αναμένει να συγκεντρώσει η Ένωση. «Η τιμή είναι ίδια με την περσινή, διότι προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπία και με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, συνυπολογίζοντας όχι μόνο τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, αλλά και τη σημασία του καλαμποκιού, όπως και του κριθαριού στη διατροφή των ζώων», δήλωσε ο κ. Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

«Η παραγωγή στην περιοχή των Τρικάλων είναι μειωμένη, με τις στρεμματικές αποδόσεις να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.300 κιλά ανά στρέμμα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. Η τιμή με την οποία η Ένωση αγοράζει τα καλαμπόκια φέτος είναι στα 17,5 λεπτά το κιλό, αυξημένη κατά 1,5 λεπτό σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι έμποροι αγοράζουν στην περιοχή στα 16,5-17 λεπτά (15 λεπτά αγόραζαν πέρυσι).

Στην Θεσσαλονίκη η τιμή βρίσκεται αυτό το διάστημα στα 17 λεπτά το κιλό. «Είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, όπου η τιμή ήταν στα 15,5-16 λεπτά το κιλό, αν και οι προσδοκίες μας ήταν να κινηθεί λίγο ψηλότερα λόγω της μειωμένης παραγωγής και των μειωμένων εισαγωγών από βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Αυτή την εποχή έμποροι από το Κιλκίς αγοράζουν καλαμπόκι στα 16 λεπτά το κιλό, ενώ στα 16 -17 λεπτά σε Δράμα και Σέρρες.

Ο Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε ότι «οι τιμές φέτος στην Ανατολική Μακεδονία Θράση είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρσι. Κυμαίνονται από 16 μέχρι 17 λεπτά το κιλό (αυξημένες κατά 1 λεπτό σε σχέση με πέρσι). Πολλοί παραγωγοί πάντως τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αποθηκεύσουν το καλαμπόκι τους περιμένοντας κάποια μεγαλύτερη τιμή. Κάτι που δεν το πετυχαίνουν όμως πάντα».

Διαβάστε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις εκτάσεις καλλιέργειας στην χώρα μας

Διαβάστε έκθεση της Κομισιόν για τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω ξηρασίας

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,203125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version