Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ρύζι: Βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής, από Νοέμβριο αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές

Ρύζι: Βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής, από Νοέμβριο αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές


Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στο περίπου 50% της συγκομιδής ρυζιού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν «ανοίξει τα χαρτιά τους» οι έμποροι για τις τιμές. Στο παρελθόν από τις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνονταν οι τιμές για τα «γκλάντιο» που αν και είναι λιγότερα, πάντα επηρεάζουν ή «δείχνουν» την τάση που υπάρχει και για τις τιμές στις λευκές ποικιλίες. Ωστόσο φέτος ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές. Οι εκτιμήσεις πάντως δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν από τα 30 λεπτά το κιλό. Κομβική θα είναι η εμπορική συμφωνία με τους Τούρκους εμπόρους, που αγοράζουν την μεγάλη πλειοψηφία της εγχώριας παραγωγής. «Οι επαφές έχουν ξεκινήσει, ενώ το ραντεβού για τις τιμές με τους Τούρκους εμπόρους έχει κλειστεί στα μέσα Νοέμβρη», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Β΄ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Αχιλλέας Καμπούρης.

«Την τιμή παραγωγού θα την καθορίσει η πώληση μεγάλων ποσοτήτων (πάνω από 1.000 τόνοι). Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό περίπου 10%», τονίζει. «Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ποικιλιών, η μεγάλη πλειοψηφία (80%) είναι japonica και ακολουθούν τα indica και ένα μικρό ποσοστό (5%) η καρολίνα», προσθέτει.

Για την πορεία του φετινού αλωνίσματος στο ρύζι μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Λεωνίδα Κουιτζή, που επίσης έκανε λόγω για μειωμένη παραγωγή φέτος (ποσοστό 10-15%) και πρόσθεσε: «είμαστε περίπου στα μέσα της συγκομιδής. Όμως όσο είμαστε στα αλώνια δεν θέλουμε να ανακοινωθούν οι τιμές παραγωγού, αφού υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα. Μετά την συγκέντρωση του προϊόντος στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών θα περιμένουμε τις προτάσεις των εμπόρων».

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα) καλλιεργούνται περίπου 200.000 στρέμματα. Εκτός από τις εκτάσεις στη Χαλάστρα, όπου καλλιεργείται περίπου το 70% της παραγωγής της χώρας μας, στις υπόλοιπες περιοχές η καλλιέργεια διαμορφώνεται ως εξής: 30.000 στρέμματα στις Σέρρες, 20.000 στρέμματα στην Καβάλα, 15.000 στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία, 8.000 στρέμματα στη Φθιώτιδα, 2.000 στρέμματα στον Έβρο και 5.000 στρέμματα σε Θεσπρωτία και Άρτα.

Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τους Τούρκους εμπόρους που με την υποτίμηση της λίρας θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν το προϊόν αλλά το θετικό είναι ότι φέτος η Αίγυπτος θα προχωρήσει σε εισαγωγές ποσοτήτων ρυζιού, μετά την μειωμένη παραγωγή (στο παρελθόν η χώρα ήταν εξαγωγέας ρυζιού). Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2018, να μειώσει το μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ρύζι, από 1,1 εκατ. στρέμματα σε 724.200 στρέμματα, λόγω των προβλημάτων λειψυδρίας.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version