Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Από υψηλότερη αφετηρία εκκινούν φέτος οι τιμές παραγωγού για τις ελιές Καλαμών, σε 20 μέρες ξεκινά μαζικά η συγκομιδή

Από υψηλότερη αφετηρία εκκινούν φέτος οι τιμές παραγωγού για τις ελιές Καλαμών, σε 20 μέρες ξεκινά μαζικά η συγκομιδή


Ξεκίνησε μεμονωμένα η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών στην χώρα μας, αν και πιο μαζικά αναμένεται να μπουν στα λιοστάσια οι παραγωγοί σε 15-20 ημέρες από σήμερα. Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν, ότι οι τιμές στο ξεκίνημα θα είναι σαφώς υψηλότερες από τα 1,50 ευρώ της βασικής κατηγορίας (200 τεμάχια στο κιλό), ότι τα μεγέθη θα είναι μεγαλύτερα από πέρσι και ότι η παραγωγή θα είναι σαφώς μειωμένη, σε σύγκριση με πέρσι. Μεγαλύτερη κάμψη της παραγωγής αναμένεται στο νομό Φθιώτιδας, λόγω δάκου, παρενιαυτοφορίας, βροχοπτώσεων και ανεμοθύελλας και λιγότερο στις παραγωγικές ζώνες της Πελοποννήσου, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Σαφώς μειωμένη θα είναι και η παραγωγή στο πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής νομό Αιτωλοακαρνανίας, που επλήγη πολλές φορές από το χαλάζι, ιδίως στην περιοχή της Σταμνάς, που παράγει και τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Τιμοκαταλόγους δεν έχει ανακοινώσει καμιά εταιρεία μεταποίησης έως σήμερα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τιμές ακόμη στα 1,70-1,80 ευρώ το κιλό, όσον αφορά στη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων, αντί 1,40-1,50 πέρσι.

Σημειωτέον ότι οι μεγάλες εταιρείες μεταποίησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους κυρίως στις βασικές παραγωγικές ζώνες της Δυτικής Ελλάδας, όπου εκτιμούν ότι υπάρχει ... προϊόν προς αγορά, καθώς σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, προβλέπεται δραστικά μειωμένη παραγωγή.

Αιτωλοακαρνανία

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η παραγωγή αναμένεται μειωμένη λόγω των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχτηκε η ηρτημένη σοδειά από το χαλάζι τους προηγούμενους μήνες, το δάκο, αλλά και τις προσβολές από το γλοιοσπόριο. Χαλάζι έχει περάσει στις παραλίμνιες περιοχές του Αγρινίου, όπου υπάρχει κυρίως χοντροελιά, αλλά και στον άξονα Μεσολόγγι-Αιτωλικό. Οι εκμεταλλεύσεις προς το Αντίρριο «έγραψαν» απώλειες από την ανεμοθύελλα των περασμένων ημερών, αλλά είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Στην περιοχή προς τον Αστακό (Πεντάλοφο, Γουριά, Παλαιομάνινα) αναμένεται καλή και ποιοτική σοδειά, όπως και στις περιοχές προς την Αμφιλοχία. Σύμφωνα με τον παραγωγό Βασίλη Κόκκοτο «το σίγουρο είναι ότι οι ποσότητες θα είναι πολύ μειωμένες στο νομό».

Φθιώτιδα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, «φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, που θα είναι όμως μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Παρ’ όλα αυτά τα μεγέθη θα είναι μεγαλύτερα και εμπορεύσιμα. Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν προβλήματα από το δάκο».

Στην περιοχή της Στυλίδας αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή για την Καλαμών, σε αντίθεση με την Κονσερβοελιά που έχει πολύ μειωμένη παραγωγή. Επίσης, θετικό είναι ότι δεν έχουν πληγεί από το δάκο. Η συγκομιδή των Καλαμών στην περιοχή της Φθιώτιδας αναμένεται το Νοέμβριο.

Λακωνία

Από την Λακωνία παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών ανέφεραν στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής (σε ποσοστό -30%) σε σχέση με πέρσι που σημειώθηκε παραγωγή - ρεκόρ. Ποιοτικά είναι σε καλά επίπεδα και με καλά μεγέθη. Πρόβλημα έχουν οι παραγωγοί στην περιοχή της Σπάρτης που «χτυπήθηκε» από χαλάζι. Ο δάκος δημιούργησε κάποια προβλήματα, αλλά είναι κυρίως σε τοπικό επίπεδο».

Κορινθία

«Περιμένοντας την καινούρια συγκομιδή που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα, λόγω της μεγάλης πρωιμότητας που υπάρχει φέτος στο προϊόν, η κάθε μικρή ή πιο μεγάλη μεταποιητική επιχείρηση προσπαθεί να κλείσει καινούριες συμφωνίες και συνεργασίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μέσα στα πλαίσια αυτά έχει να αντιμετωπίσει την μειωμένη παραγωγή και την φυσικά υψηλότερη τιμή παραγωγού συγκριτικά με πέρσι ήδη από το ξεκίνημα της χρονιάς, όπως δείχνουν οι ενδείξεις», μας ανέφερε ο παραγωγός-μεταποιητής ελιάς, από την περιοχή της Νεμέας, κ. Χρήστος Καμπούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι απότομες αλλαγές της τιμής από την μία χρονιά στην άλλη εξαφανίζουν το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κάθε επιχείρησης, για να μπορέσει να μπει πιο εύκολα σε νέες αγορές. Δυστυχώς, στο εξωτερικό, περισσότερο στις χώρες της Ευρώπης, εκτός από πολύ εξειδικευμένες αγορές, όπως τα ντελικατέσεν, οι περισσότεροι εισαγωγείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο χαμηλό ύψος τιμής τελικού παραδοτέου προϊόντος. Αυτό συμβαίνει, κυρίως λόγω της δράσης των ανταγωνίστριων χωρών στην επιτραπέζια ελιά, όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος».

«Για αυτό, ίσως θα έπρεπε στο πλαίσιο της διεπαγγελματικής της ελιάς να υπάρξει ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους εκπροσώπους των παραγωγών, των συνεταιρισμών, των ενώσεων και των μεταποιητών, ώστε να μπορεί να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής ανάλογα με τις συνθήκες, το οποίο δεν θα είναι εξωπραγματικό ανάμεσα σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα. Έτσι, και όλη η παραγωγή θα απορροφάται, δεν θα μένουν αποθέματα στους παραγωγούς αδιάθετα, όπως αυτή την περίοδο που παρατηρούνται να υπάρχουν ακόμα αρκετά περσινά αποθέματα και οι εξαγωγές δεν θα χάσουν τον δυναμικό τους χαρακτήρα που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια και το εμπορικό ισοζύγιο δεν θα είναι ελλειμματικό», μας σημείωσε ο ίδιος, για να καταλήξει ότι «επιπλέον, οι χρόνιες συνεργασίες ανάμεσα σε παραγωγούς και μεταποιητές πάνω σε ειλικρινή και σωστή βάση και στο χτίσιμο εμπιστοσύνης, θα οδηγήσει στην σωστή διακίνηση του προϊόντος και όχι σε ευκαιριακές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για όλους τους εμπλεκομένους».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5273438 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version